Közélet

Biomassza-fórum: a lakosságot senki sem kérdezte meg + FOTÓK

Biomassza-fórum: a lakosságot senki sem kérdezte meg + FOTÓK

2013. május 23., csütörtök
Biomassza-fórum: a lakosságot senki sem kérdezte meg + FOTÓK
biomassza_lakossági forum01_gs

Nem sokan, alig 30-an jöttek el a Rókus iskolában meghirdetett lakossági fórumra, melyet a SZENERGOTT Távhőtermelő Kft. a szegedi biomassza-erőművet érintő kérdések megvitatására, és a kerületben élők tájékoztatására, véleményük meghallgatására hívott össze. Állítólag senki sem tájékoztatta a lakosságot, nem tudtak a fórumról, azért voltak csak ennyien.

A termálvíz hasznosításáról

Nagy S. Miklós

, az Euro-Clear Magyarország Kft. projekt osztályvezetője beszélt. Megnyugtatta a hallgatóságot, semmilyen adalékanyag, vegyszer nem kerül a vízbe. A mechanikai szűrés után gáztalanítják, majd miután minden szerves és káros anyagot eltávolítottak belőle, kristálytiszta vizet kapnak, amely ivóvíznek túl jó.

Veress László

, a Technitrade Kft. ügyvezetője a biomassza-erőműről beszélt, a telepítendő Kolbach kazánok biztonságos működését ismertette. Kiemelte, Európa-szerte ismert és elismert osztrák cégről van szó, amely eleget tesz a legszigorúbb uniós környezetvédelmi előírásoknak, amiről 1500 beépített működő berendezés, 60 év gyártási tapasztalat, és az ügyfelek maximális megelégedettsége tanúskodik. A kazán a város környéki erdőkben kitermelhető fahulladékkal üzemel, amelyet ritkításából, gyérítéséből szándékoznak biztosítani, vagy faipari üzemekben keletkezett faforgácsból, fűrészporból. Így a drága behozatali gázt vagy kőolajat felválthatja a környéken is beszerezhető, hasznos energiává átalakítható olcsó fahulladék.

Ötven kilométeres körzetből a szállítás még kifizetődő

A kazán működése teljesen biztonságos, ellenőrzött, zárt technológiáról van szó, amely 90 százalékos hatásfokkal üzemel, a levegőt nem szennyezi, piszokkal, zajjal nem jár, szükséges engedélyek birtokában rövid idő alatt beüzemelhető. Szentendre központjában, a balassagyarmati kórházban működik hasonló erőmű, melyet ugyanolyan bizalmatlanul fogadtak eleinte az emberek, mára a mindennapi élet megszokott része lett csakúgy, mint az osztrák síparadicsomokban.

Az ismertető után azonnali kérdések következtek, amelyek elsősorban a faanyag beszerzésére, a keletkezett füst káros hatására, az ilyen úton nyert energia árára, az áruszállító kamionok által okozott kárra, a megnövekedett forgalomra vonatkoztak. A fórumon jelen volt az előterjesztést begyújtó Bohács Zsolt, fideszes parlamenti képviselő, Szentistványi István LMP-s városi politikus, Szabó Dániel és Málovics György, a zöldpárt megyei szóvivői, Ménesi Imre, MSZP-s önkormányzati képviselő. Nemegyszer előfordult, hogy nem a meghívott szakemberek és a lakosság vitázott egymással, hanem a politikusok replikáztak hangosan és indulatosan. Az a válaszokból is kiderült, az erőmű csakis 50 kilométeres körzetből szállított fatörmelék által üzemeltethető nyereségesen, a távolabbról beszerzett áru felhasználása már nem rentábilis. Fűtési idényben naponta mindössze 4-5 kamion fordulna meg, nyáron az erőmű nem működne, hangzott el a fórumon.

Műszaki kérdésekben nem szabad hazudni

Benák László, a SZENERGOTT Kft. ügyvezető igazgatója először arról beszélt, azért nem volt alkalma korábban ismertetni a lakossággal a készülő beruházás részleteit, mert soha, senki nem hívta meg ehhez hasonló lakossági fórumokra. Szerinte tulajdonképpen az ügy még csak ott tart, hogy az engedélyeztetéshez kértek engedélyt, semmi nincs eldöntve, és semmit sem óhajtanak rákényszeríteni sem a városra, sem a lakosokra. Amióta napvilágra került a tervezett biomassza-erőmű építése, máris 4 cég kereste meg a környékről, akik vállalnák a fahulladék szállítását. Több lakó jónak tartotta az erőmű megépítését, de szívesebben látná azt a töltésen kívül. Legnagyobb vitát a termálvíz vissza nem sajtolása okozta. Az LMP-sek szerint ez megengedhetetlen pazarlás, ami hosszú távon megbosszulja magát, a projektet ismertető szakemberek viszont azt állították, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok ezt nem teszik kötelezővé. Különben is, mint elhangzott, a visszasajtolás jelentősen megdrágítaná a beruházást, sőt egyes tanulmányok szerint térségünkben nem is kivitelezhető. Hosszasan vitatkoztak egymással az ellentábor képviselői, majd Benák leszögezte, olyan szigorú ellenőrzési rendszeren, rengeteg hatósági szűrőn kell keresztülmennie minden hasonló beruházásnak, hogy nem áll az a vád, miszerint olyan megoldás születik, amely ütközne bármilyen érvényes hazai vagy uniós jogszabállyal. Többen kifogásolták a tervek „titkosságát”, meg azt, hogy egy magáncég próbálta meg rákényszeríteni akaratát a közös cégben többségi tulajdont élvező városra és megkérdezésük nélkül a lakosokra. Folyamatos bekiabálások miatt gyakran kellett rendre utasítani a felbőszült lakosokat és a türelmetlen, egymással hangosan vitázó politikusokat. Pedig ahogyan azt az egyik hozzászóló bölcsen megállapította: mindenekelőtt konzultálni kellett volna illetékes szakemberekkel, az elejétől fogva bevonni az előkészítési folyamatba a döntéshozókat, a lakossággal ismertetni, milyen műszaki paraméterek mentén kívánják megvalósítani a beruházást, és akkor lehet, hogy kevesebb lenne a félreértés és vádaskodás. Műszaki kérdésekben nem szabad hazudni, mert abból mindenkinek csak kára származhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.