Közélet

A nagyok vezettek, a kicsik fékeztek az ügyességi pályán + FOTÓK, VIDEÓ

A nagyok vezettek, a kicsik fékeztek az ügyességi pályán + FOTÓK, VIDEÓ

2013. május 7., kedd
A nagyok vezettek, a kicsik fékeztek az ügyességi pályán + FOTÓK, VIDEÓ
biztonságos kozlekedes08_gs

Szegedre, a Rókusi Tesco parkolójába is elérkezett a Magyar Autóklub Biztonságosan közlekedni egy életúton című országjáró közlekedésbiztonsági programja, amelyet nyolcadik éve rendeznek meg több ezer gyerek részvételével.

Kőszegi Sándor

, a program vezetője elmondta, eddig Szegedre is mindig ellátogattak, s az idén mintegy 400-500 tanuló fog részt venni a közlekedésbiztonsági oktatáson. Minden korosztályt szeretnének megszólítani a gyerekektől a legidősebbekig. Interaktív filmvetítéstől, oktatástól, KRESZ-továbbképzésen át kerékpáros ügyességi pályán való gyakorlásig lesz alkalmuk kipróbálni felkészültségüket, illetve vezetéstechnikai tréningeken is részt vehetnek az érdeklődők. A rendezvény első napján mintegy 20 általános iskolás, ötödik osztályos tanuló jelent meg a szomszédos Rókusi Általános Iskolából, nekik testre szabottan, korosztályuknak megfelelő oktatást rendeztek: volt filmvetítés, majd a kerékpáros akadálypályát is kipróbálhatták. A délután folyamán felnőtteket is várnak, a hét végén pedig családi napot tartanak, versenyt, amelyen értékes díjakat osztanak ki a legügyesebb részvevők között. Ugyanezen a napon, szombaton zárásként a hölgyekről sem feledkeztek meg. Nekik Boszorkányok négy keréken címmel női autós ügyességi versenyt találták ki. Mindezt a Magyar Autóklubbal közösen valósítják meg. http://www.youtube.com/watch?v=3tD3FNF4oEo&feature=youtu.be

Zélity László

, a szegedi rendőrkapitányság vezetője elmondta, számára azért fontos a rendezvény, mert azt jelzi, hogy a társadalomban igenis van igény a rend és a biztonság iránt. Az akciót – amely elsősorban a gyermekeket érinti – óriási eredménynek tartja. „Örömteli számomra, hogy az elmúlt években nem történt gyermekbaleset” – hangsúlyozta a kapitány. Ez egyrészt köszönhető a gyerekeknek, akik részt vesznek az oktatáson és odafigyelnek a KRESZ-szabályok betartására, másrészt a felnőtteknek is, akik szintén kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedésben a gyermekek biztonságára. A rendezvényt

Lehmann István

, a Magyar Autóklub Dél-Alföldi Regionális szervezetének elnöke nyitotta meg. Az Autóklub nagyszerű civil szerveződés, amely az ország egyik legrégebbi és legnagyobb ilyen jellegű egyesülete, 113 évvel ezelőtt alakult. Az első vidéki szervezet 85 évvel ezelőtt jött létre – éppen itt Szegeden. A Magyar Autóklub legfontosabb célkitűzései közé tartozik az autósokkal való foglalkozás, az autósok érdekeinek a védelme, ugyanakkor a tanulók képzése, a gyerekek közlekedésbiztonsága is kiemelt feladat. Ezt a célt szolgálja a mai rendezvény is. Lehmann azt szeretné, ha nem csak a tanulóifjúság, hanem a gyerekek szülei is minél nagyobb számban kilátogatnának a Tesco parkolójába, hiszen nekik is szerveznek különböző ügyességi versenyeket, vetélkedőket. A diákok kerékpáros akadálypályán mutathatták meg ügyességüket, és tapasztalatot szerezhettek arról, hogy vészhelyzetben milyen gyorsan tud egy gépkocsi megállni. Egy különleges szemüveggel azt is kipróbálhatták, milyen érzés részegen még csak gyalogosan is közlekedni. Természetesen a gyerekek „tanítása” mellett a felnőttek vezetéstechnikai továbbképzése is a program egyik fontos pontja. A tréningen a KRESZ néhány kiemelten fontos szabályának felelevenítése és a vezetési gyakorlatok elméleti ismétlése után a résztvevők az országban egyedülálló mobil vezetéstechnikai pályán gyakorolhatják a veszélyes közúti közlekedési szituációk elhárításának fortélyait. A rendezvény minden nap reggel 8-tól este 6-ig látogatható, és mindenki számára díjmentes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.