Közélet

Katasztrófahelyzetben adómentes lesz a segítség

Katasztrófahelyzetben adómentes lesz a segítség

2013. május 5., vasárnap
Katasztrófahelyzetben adómentes lesz a segítség

Visszamenőleges hatállyal, a múlt év első napjától nem kell adót fizetni a katasztrófahelyzetben adott, illetve kapott segítség után. Az erről szóló törvénytervezet a kormány honlapján jelent meg.

A 2011-ben hozott stabilitási törvényt módosító tervezet katasztrófahelyzetnek nevezi az emberi életet veszélyeztető elemi csapásokat, így például az árvizet, a belvizet, a tüzet vagy a partfalomlást. Az a cég, amely ilyen helyzetben segítséget nyújt - gépeit erre használja, a készleteiből termékeket ad át - adóalap-növelés nélkül teheti mindezt. Vagyis nem kell utána társasági adót, személyi jövedelemadót, illetve iparűzési adót fizetnie. Aki viszont kapja az ingyenes segítséget, annak az szja- és egészségügyihozzájárulás-mentes lesz. Az ilyen szolgáltatást a nyújtásától számított 60 napon belül kell bejelenteni az adóhatósághoz. Aki ezt elmulasztja, elveszti az adómentességet. A tervezet lehetővé teszi, hogy visszamenőleges hatállyal, 2012 első napjától érvényesíteni lehessen az adómentességet. A katasztrófavédelem vezetője közzéteszi majd azokat a katasztrófahelyzeteket, amelyeknél jár ez a kedvezmény. A visszamenőleges kedvezményt a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül lehet majd igényelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.