Karate: Eb-bronzérmet hozott a Tisza Volán SC Szegedre

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bodorgabor_honingalexander_kohegyizoltan_lassingleitnerfruzsina_2Hétvégén rendezték meg 45 ország rekordszámú, több mint 700 nevezésével a karatésok 2013. évi Európa-bajnokságát. A magyar versenyzők hat bronzmérkőzésből ötöt hoztak, köztük a női csapatét a TVSC-s Lassingleitner Fruzsina hathatós közreműködésével.

A budapesti Jégpalota adott otthont a karatésok ez évi kontinensviadalának. Már az előkészületeknél érezhető volt, hogy a szövetség nagy dobásra készül, ám a rendezvény minden tekintetben felülmúlta a várakozásokat. Több nemzet szövetségének vezetői is úgy nyilatkoztak, hogy e mostani volt minden idők legjobban szervezett Eb-je, amiért Keresztúri Mariannt és az Old Man’s Pentamer Kft csapatát illeti a dicséret. George Yerolimpos, az Európai Karate Szövetség (EKF) főtitkára is több ízben adott hangot elégedettségének.

Versenyzői oldalról is a maximum fölött teljesítettek a versenyzők. Ehhez nagyban hozzájárult a teltházas rendezvény szakértő közönsége, akik lelkesen buzdították válogatottjainkat. Fáradozásaiknak meg is lett az eredménye: S. Kovács Ádám, Tóth Beatrix, Bartha Nikola, Metzger Sandra és a női csapat is bronzéremmel zárt, Virág András pedig az előkelő ötödik helyen végzett.

Az eredmény értékéhez elég annyit tudni, hogy a magyar karate eddigi 40 éves fennállása óta összesen nem hozott annyi érmet Európa-bajnokságon, mint ezen az egyetlen mostanin, és csupán a karate nagyhatalomnak számító török, francia és olasz válogatottaknak sikerült ennél több dobogós helyet szerezniük.

A sikereknek több szegedi vonatkozása is van. A magyar válogatott keretben helyet kapott Höning Alexander, Kőhegyi Zoltán, Bodor Gábor és Lassingleitner Fruzsina is a Tisza Volán SC karatésai közül. Mint arról nemrégiben beszámoltunk, a 67 kilós kvalifikációt nyerő Kőhegyi Zoltán egy gáláns gesztussal visszalépett a sportágban legsikeresebb S.Kovács Ádám javára, aki mindezt egy bronzéremmel hálálta meg, fantasztikus 7-0 arányú győzelemmel a vigaszági döntőben. A közvetlen sikert azonban a női csapat hozta meg városunkba: az egyesülethez februárban leigazolt Lassingleitner Fruzsina Metzger Sandra, Bartha Nikola és Juhász Nikolett mellett sorrendben a harmadikként rendre elvégezte a rábízott feladatot, körről körre győzelemhez segítve ezzel a lánykülönítményt. Fruzsinának csupán a később Európa-bajnok horvátok ellen nem sikerült fordítania az addigi eredményen a döntőbe jutásért. A magyar női válogatott végül a szombati bronzmérkőzésen Németországot verte 2-0 arányban.

Szintén Szegedhez köthető az, hogy a szarvasi Liget Wellnes Hotelben a válogatott egyik műhelyének felkészülését Sajó Zoltán segédletével az a Ruzsinszki György válogatott edző irányította, aki a Tisza Volán SC karate szakosztályának a szakmai vezetője és egyben az egyesület elnökségi tagja is. A válogatott műhely tevékenységéhez a négyből három egyéni valamint a közönség által talán legjobban értékelt csapatérem köthető, valamint Virág András eredménye, aki 6-6 arányú mérkőzésével csupán bírói ítélettel csúszott le a dobogó harmadik fokáról.

“Sportolóink a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlták, hiszen soha ilyen jól nem szerepeltünk korábban. Öt éremre Európában csak nagyon kevesek képesek. Bebizonyosodott, ami már az Eb előtt is körvonalazódott, hogy van csapatunk, méghozzá nem is akármilyen: erős és egységes” – nyilatkozta Mészáros János, a hazai szövetség elnöke. Hozzátette, ha a karate olimpiai sportág lesz 2020-ban, a magyar válogatott képes lehet érmet nyerni.

Előző sztori

Rákjárásban a szegedi zsiráfok + VIDEÓ

Következő sztori

Gyerekek nyári étkeztetésére kaphatnak forrást az önkormányzatok