Közélet

Fidesz: polgárjogot nyert a termelői piac

Fidesz: polgárjogot nyert a termelői piac

2013. május 11., szombat
Fidesz: polgárjogot nyert a termelői piac

A Fidesz szerint azzal, hogy egy évvel ezelőtt törvények és jogszabályok változtatásával a kormány lehetővé tette, hogy a termelők közvetlenül eljuttathatják áruikat a fogyasztókhoz, polgárjogot nyert a termelői piac.

Hoppál Péter

, a Fidesz szóvivője a fővárosi Hunyadi téri termelői piacon tartott szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar vásárlók 60 százaléka "magyartermék-érzékeny", tudatosan keresi az őstermelők áruit, ezért a 2010 előtti "buta szabályok" megváltoztatásával lehetővé tették, hogy a termelők és a fogyasztók közvetlen kapcsolata révén jusson el a magyar áru az emberekhez. Mára így "gombamód szaporodnak" a termelői piacok az országban. Hozzátette: ahhoz, hogy ez létrejöhessen, meg kellett változtatni a kereskedelmi törvényt, magyartermék-rendeletet kellett alkotni, és ennek keretében a termelők 40 kilométeres körzeten belül eljuttathatják áruikat a termelői piacokon keresztül a fogyasztókhoz, míg a budapesti piacokról az ország bármely részéből szállíthatják a saját maguk megtermelt, a termék eredetét igazoló dokumentumokkal rendelkező zöldség- és tejtermékeket, húsokat. Hoppál Péter hozzátette: a jogszabály-változtatásokkal lehetővé tették azt is, hogy a közintézmények helyben szerezhetik be alapanyagként a termelőktől a friss, egészséges termékeket, így a tojást, a tejet, a túrót, a sajtot, a gyümölcsöket és zöldségféléket, és az ebből keletkező pénzforgalom nem a multinacionális cégeket gazdagítja. A nagyobbik kormánypárt szóvivője megjegyezte, az eladókat azzal is segítik, hogy eltörölték az árusításhoz kapcsolódó felesleges, bürokratikus adminisztrációs terheket, így az elmúlt egy év alatt az ország számos pontján alakított ki a helyi önkormányzat termelői piacokat, ahol véleménye szerint előszeretettel vásárolnak az emberek. A Fidesz szóvivője a Hunyadi téri piacon az eladóktól hazai készítésű sajtféleségeket vásárolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.