Közélet

Egyre több családnak bizonytalan a lakhatása

Egyre több családnak bizonytalan a lakhatása

2013. május 29., szerda
Egyre több családnak bizonytalan a lakhatása

A Habitat for Humanity Magyarország 2012-ről szóló jelentése szerint több százezer családnak bizonytalan a lakhatása az országban, a helyzet romlott.

Szekér András,

a civil szervezet igazgatója az adatokat összegző szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kedvezőtlen tendenciát mutató adatok oka a lakosság eladósodottsága. Ehhez hozzájárul, hogy a különféle lakhatási programok nem jutnak el a legszegényebb családokhoz. Jellemző módon a legalacsonyabb jövedelmű, hozzávetően kétmillió lakos bevételeinek felét a lakhatás költségei emésztik fel. Európa más országaiban ez az arány jóval kedvezőbb - tette hozzá. A hozzávetően 30 szervezet bevonásával készült jelentés arra is kitért - hangsúlyozta az igazgató -, hogy a közműhátralékot egy éve nem fizető háztartások száma a 2009-es 130 ezerről 2012-re 172 ezerre emelkedett. A három hónapon túli tartozás pedig már 400 ezer háztartást érint. Ezek az emberek egyre mélyebbre kerülnek a tartozás miatt kialakuló negatív spirálban. Hasonló helyzetben van sok középréteghez tartozó család is, amelyek lakásuk eladásával és bérlakásba költözéssel igyekszenek megoldani adóssággondjaikat. A jelentésben olvasható az is, hogy a központi költségvetés 2012-ben mintegy 293 milliárd forintot fordított a lakhatással kapcsolatos kiadások csökkentésére, a többi között lakbér-kiegészítésre, szocpol juttatásra, az ócsai lakótelep megvalósítására, a devizahitelesek megsegítésére, a hajléktalanok helyzetének javítására. Szekér András szerint gondot okoz, hogy a lakhatási szegénységgel több minisztérium is foglakozik, ám hiányzik közöttük a megfelelő összhang, emiatt az erőfeszítések sem mindig jól hasznosulnak. Éppen ezért a Habitat civil szervezet álláspontja szerint a kormány 2020-ig szóló Nemzeti Felzárkóztatási Stratégiájában erre a problémakörre az eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítani - tette hozzá az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.