Közélet

Csúcsidőszakban a pollenszezon

Csúcsidőszakban a pollenszezon

2013. május 1., szerda
Csúcsidőszakban a pollenszezon

A tavaszi pollenszezon csúcsidőszakában vagyunk, országszerte egyszerre tíznél is több allergén van jelen a levegőben tüneteket okozó mennyiségben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a Facebook-oldalán.

Mint írták, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a hét elején tovább erősödött a pollenterhelés. A fővárosban a legnagyobb terhelést még mindig a platán jelenti, amelynek virágporát nagyon magas koncentrációban regisztrálták. A tölgy pollenje a magas szintet érte el, de a platán, a nyír, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, a bükk és a dió virágporát is közepes, vagyis tüneteket okozó mennyiségben észlelték. Alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben jelen voltak még a vadgesztenye, a kőris, a fenyőfélék, a juhar, a gyertyán, a nyár, valamint már a pázsitfűfélék pollenszemei is - tették hozzá. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az allergiások az orvosuk által javasolt gyógyszerek szedése mellett enyhíthetnek tüneteiken, ha ilyen időszakban a szokásosnál sűrűbben mosnak hajat, cserélnek ágyneműt, gyakrabban porszívózzák lakásukat, cipőjüket naponta áttörlik. Érdemes elkerülni a ruhák szabadban történő szárítását, emellett nem tanácsos utazás közben lehúzni a gépjármű ablakát. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet továbbá az Országos Környezet-egészségügyi Intézet pollennapló szolgáltatására (https://www.pollendiary.com/Phd/hu/start), ahol egyénre szabott tanácsokkal is szolgálnak az allergiásoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.