Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Bulvár

Borváros épül Szeged szívében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

borfesztival01_gsMár épül a borváros Szeged központjában, a Széchenyi téren, folyik a vidék legnagyobb borászati seregszemléje, a pénteken kezdődő XIX. Szegedi Borfesztivál előkészülete.

Tíz napra a magyar borászok java Szegedre költözik, a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt mintegy másfélszáz termelő kínálja majd nemes nedűit – közölte Licsicsányi Ilona, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

A Tisza Expo Kft. évente 30-40 fesztiválon vesz részt kivitelezőként vagy szervezőként. Hazánk kívül 2013-ban Brüsszelben, Hágában, Dubrovnikban, illetve Lengyelországban is népszerűsítik a magyar kézműves termékeket. Kizárólag a magyar termelőket mutatják be fesztiváljaikon, céljuk, hogy a hungarikumokat országhatárainkon túl is megismerjék. A Tisza Expo-t ebben a népszerűsítő munkában támogatja az AMC is. Szilágyi István portálunknak elmondta, megéri a magyar termékeket külföldön is bemutatni, legelső brüsszeli megjelenésükkor egy hétszáz bolttal rendelkező üzletlánc rendelt magyar kiállítóktól bort, illetve füstölt húskészítményeket.

A faházakat már felállították, jelenleg a belső szerelési munkálatokat végzik – tájékoztatott Szilágyi István. A Tisza Expo Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, szerdán végeznek a faházak teljes körű felszerelésével, s csütörtöktől várják a kiállítókat. Hozzátette, akárcsak az elmúlt években, ezúttal is a kiállítók kéréseihez igazítva szerelik fel a faházakat hűtőkkel, tárolókkal és polcokkal. „A Széchenyi téren mintegy nyolcvan négyzetméterrel nagyobb a beépítettség a tavalyihoz képest. Igaz, változik, ki mekkora alapterületű faházat bérel, vagyis ez nem a kiállítók számát jelzi” – magyarázta.

A kiállítók visszajelzéseivel kapcsolatban Szilágyi István elmondta, a budai várban rendezett borfesztivál után a szegedit tartják a borászok a legjobbnak mennyiségben és értékesítésben egyaránt. Hangsúlyozta, ha ár-érték arányban nézzük, akkor viszont a dobogó legfelső helyén végez a szegedi bormustra.

Bormustra és gasztrokavalkád

borfesztival03_gsA gasztronómiai seregszemlén szinte valamennyi hazai borvidék képviselteti magát. A rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint borértő szegedieknek a legtöbben Villányból és Balaton környékéről mutatják be remekeiket, de szép számmal jönnek kiállítok Egerből, Tokajból és az Alföldről is. A kóstoltató borászok között lesznek a határon túlról érkező termelők is: Balla Géza Arad-hegyalja nedűit mutatja be a közönségnek, Maurer Oszkár szerémségi italaival érkezik, a Dibonis standjánál pedig a szabadkai Bóni László borai mellett az első pálinka világkupa fődíját elnyert főzde gyümölcspárlatai is kóstolhatók majd.

Bár a csongrádi megyeszékhely nem szőlőhegyeiről híres, a fesztivál látogatói kóstolhatnak majd szegedi bort is, hiszen a Széchenyi téren lesz Újvári Mihály is, aki egyedüliként a város közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 72 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt.

A borfesztivállal egy időben nyitja meg kapuit a szomszédban a Gasztroudvar és a Kézművesek utcája. A Klauzál téren és a Kárász utcán félszáz hazai kereskedő kínál különféle finomságokat és kézműves termékeket, vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról.

A fesztiválhoz kapcsolódva hagyományosan borversenyt is rendeznek. Május 21-én húsz tagú bíráló bizottság választja ki a legszebb fehér, vörös és desszert bort, a legtöbb pontot elérő bor pedig megkapja a Szeged Város Bora 2013 kitüntető címet.

A XIX. Szegeid Borfesztivál részletes programjait ITT és ITT olvashatja.

Tovább olvasom

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál