Közélet

Borváros épül Szeged szívében

Borváros épül Szeged szívében

2013. május 13., hétfő
Borváros épül Szeged szívében
borfesztival01_gs

Már épül a borváros Szeged központjában, a Széchenyi téren, folyik a vidék legnagyobb borászati seregszemléje, a pénteken kezdődő XIX. Szegedi Borfesztivál előkészülete.

Tíz napra a magyar borászok java Szegedre költözik, a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt mintegy másfélszáz termelő kínálja majd nemes nedűit – közölte

Licsicsányi Ilona

, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

A Tisza Expo Kft. évente 30-40 fesztiválon vesz részt kivitelezőként vagy szervezőként. Hazánk kívül 2013-ban Brüsszelben, Hágában, Dubrovnikban, illetve Lengyelországban is népszerűsítik a magyar kézműves termékeket. Kizárólag a magyar termelőket mutatják be fesztiváljaikon, céljuk, hogy a hungarikumokat országhatárainkon túl is megismerjék. A Tisza Expo-t ebben a népszerűsítő munkában támogatja az AMC is. Szilágyi István portálunknak elmondta, megéri a magyar termékeket külföldön is bemutatni, legelső brüsszeli megjelenésükkor egy hétszáz bolttal rendelkező üzletlánc rendelt magyar kiállítóktól bort, illetve füstölt húskészítményeket.

A faházakat már felállították, jelenleg a belső szerelési munkálatokat végzik – tájékoztatott

Szilágyi István

. A Tisza Expo Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, szerdán végeznek a faházak teljes körű felszerelésével, s csütörtöktől várják a kiállítókat. Hozzátette, akárcsak az elmúlt években, ezúttal is a kiállítók kéréseihez igazítva szerelik fel a faházakat hűtőkkel, tárolókkal és polcokkal. „A Széchenyi téren mintegy nyolcvan négyzetméterrel nagyobb a beépítettség a tavalyihoz képest. Igaz, változik, ki mekkora alapterületű faházat bérel, vagyis ez nem a kiállítók számát jelzi” – magyarázta. A kiállítók visszajelzéseivel kapcsolatban Szilágyi István elmondta, a budai várban rendezett borfesztivál után a szegedit tartják a borászok a legjobbnak mennyiségben és értékesítésben egyaránt. Hangsúlyozta, ha ár-érték arányban nézzük, akkor viszont a dobogó legfelső helyén végez a szegedi bormustra.

Bormustra és gasztrokavalkád

borfesztival03_gs

A gasztronómiai seregszemlén szinte valamennyi hazai borvidék képviselteti magát. A rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint borértő szegedieknek a legtöbben Villányból és Balaton környékéről mutatják be remekeiket, de szép számmal jönnek kiállítok Egerből, Tokajból és az Alföldről is. A kóstoltató borászok között lesznek a határon túlról érkező termelők is:

Balla Géza

Arad-hegyalja nedűit mutatja be a közönségnek,

Maurer Oszkár

szerémségi italaival érkezik, a Dibonis standjánál pedig a szabadkai

Bóni László

borai mellett az első pálinka világkupa fődíját elnyert főzde gyümölcspárlatai is kóstolhatók majd. Bár a csongrádi megyeszékhely nem szőlőhegyeiről híres, a fesztivál látogatói kóstolhatnak majd szegedi bort is, hiszen a Széchenyi téren lesz

Újvári Mihály

is, aki egyedüliként a város közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 72 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt. A borfesztivállal egy időben nyitja meg kapuit a szomszédban a Gasztroudvar és a Kézművesek utcája. A Klauzál téren és a Kárász utcán félszáz hazai kereskedő kínál különféle finomságokat és kézműves termékeket, vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról. A fesztiválhoz kapcsolódva hagyományosan borversenyt is rendeznek. Május 21-én húsz tagú bíráló bizottság választja ki a legszebb fehér, vörös és desszert bort, a legtöbb pontot elérő bor pedig megkapja a Szeged Város Bora 2013 kitüntető címet. A XIX. Szegeid Borfesztivál részletes programjait

ITT

és

ITT

olvashatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.