Borváros épül Szeged szívében



Már épül a borváros Szeged központjában, a Széchenyi téren, folyik a vidék legnagyobb borászati seregszemléje, a pénteken kezdődő XIX. Szegedi Borfesztivál előkészülete.
Tíz napra a magyar borászok java Szegedre költözik, a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt mintegy másfélszáz termelő kínálja majd nemes nedűit – közölte
Licsicsányi Ilona
, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.
A faházakat már felállították, jelenleg a belső szerelési munkálatokat végzik – tájékoztatott
Szilágyi István
. A Tisza Expo Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, szerdán végeznek a faházak teljes körű felszerelésével, s csütörtöktől várják a kiállítókat. Hozzátette, akárcsak az elmúlt években, ezúttal is a kiállítók kéréseihez igazítva szerelik fel a faházakat hűtőkkel, tárolókkal és polcokkal. „A Széchenyi téren mintegy nyolcvan négyzetméterrel nagyobb a beépítettség a tavalyihoz képest. Igaz, változik, ki mekkora alapterületű faházat bérel, vagyis ez nem a kiállítók számát jelzi” – magyarázta. A kiállítók visszajelzéseivel kapcsolatban Szilágyi István elmondta, a budai várban rendezett borfesztivál után a szegedit tartják a borászok a legjobbnak mennyiségben és értékesítésben egyaránt. Hangsúlyozta, ha ár-érték arányban nézzük, akkor viszont a dobogó legfelső helyén végez a szegedi bormustra.
Bormustra és gasztrokavalkád

A gasztronómiai seregszemlén szinte valamennyi hazai borvidék képviselteti magát. A rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint borértő szegedieknek a legtöbben Villányból és Balaton környékéről mutatják be remekeiket, de szép számmal jönnek kiállítok Egerből, Tokajból és az Alföldről is. A kóstoltató borászok között lesznek a határon túlról érkező termelők is:
Balla Géza
Arad-hegyalja nedűit mutatja be a közönségnek,
Maurer Oszkár
szerémségi italaival érkezik, a Dibonis standjánál pedig a szabadkai
Bóni László
borai mellett az első pálinka világkupa fődíját elnyert főzde gyümölcspárlatai is kóstolhatók majd. Bár a csongrádi megyeszékhely nem szőlőhegyeiről híres, a fesztivál látogatói kóstolhatnak majd szegedi bort is, hiszen a Széchenyi téren lesz
Újvári Mihály
is, aki egyedüliként a város közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 72 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt. A borfesztivállal egy időben nyitja meg kapuit a szomszédban a Gasztroudvar és a Kézművesek utcája. A Klauzál téren és a Kárász utcán félszáz hazai kereskedő kínál különféle finomságokat és kézműves termékeket, vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról. A fesztiválhoz kapcsolódva hagyományosan borversenyt is rendeznek. Május 21-én húsz tagú bíráló bizottság választja ki a legszebb fehér, vörös és desszert bort, a legtöbb pontot elérő bor pedig megkapja a Szeged Város Bora 2013 kitüntető címet. A XIX. Szegeid Borfesztivál részletes programjait
ITTés
ITTolvashatja.