B. Nagy: Szeged legfontosabb kitörési pontja az ELI

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

b_nagy_laszlo02_gsAz ELI lézerközpont nem csupán munkahelyeket teremt, de általa Európa és a világ tudományos térképére is felkerül Szeged – írja B. Nagy László kormánymegbízott az ELI központ beruházás indulása kapcsán kiadott közleményében.

B. Nagy László közleményét alább változtatás nélkül közöljük.

Szeged számára a biztos jövőt az ELI jelenti

“Szeged legfontosabb kitörési pontja az ELI lézerközpont. A beruházás most bejelentett indulása mérföldkő a város és a Dél-Alföld tudományos és gazdasági életében. Az ELI fogja Szegedet Európa és a világ tudományos térképén ismételten olyan erős, vaskos betűkkel megjelölni, mint ahogyan Szentgyörgyi Albert felfedezése és Nobel-díja tette. Az, hogy a lézerközpont megépülhet itt, valóban vízválasztó: Csongrád megye számára belépőt jelent egy sikeres időszakba.

A késlekedésekkel kapcsolatos aggodalmas hangok ezzel végleg elcsitulhatnak: a Kormányhivatal, mint eljáró hatóság mindent elkövetett, és el fog követni annak érdekében, hogy az előkészítő szakasz után a beruházás is gördülékenyen és gyorsan megvalósuljon. A lehetőségekhez mérten gyorsítjuk majd a helyi szabályozást, különböző engedélyeztetéseket, hogy a sikeres korszak ne késsen már soká. A megvalósítási ütemben megelőztük a cseh és román partnereket. Sőt, már a jövőre kell gondolni: az ELI felépítése után mintegy 50-60 hektárnyi fejlesztési területre kell becsábítani azokat az innovációval foglalkozó cégeket, akik az alkalmazott kutatást tudják majd itt helyben hasznosítani. Bár jelenleg ebben van a legnagyobb profittartalom, a hasznosulási mutatók idehaza jelenleg igen alacsonyak. Szegeden mindez megváltozhat, hiszen nem csak a tudományos háttér van meg, hanem itt lesz az előállított termék is.
A város, és a megye gazdasági érdeke és jövője az, hogy innovációs parkok, spin-off cégek – amelyek tudják a piacon hasznosítani a kutatási eredményeket – illetve inkubátor házak létesüljenek. A rövid impulzusú lézerkutatás nagyon közel áll a felhasználói szinthez, ezt kell kiaknázni.

Ritkán adódik egy megye, egy város számára akkora lehetőség, mint ez a több mint 60 milliárdos beruházás, amely munkahelyeket teremt, gazdasági fellendülést hoz. Az ELI ennek az esélyét teremti meg.
A megyei és szegedi vállalkozásokon, és az itt élő embereken is múlik, hogy mekkora lesz ez a gazdasági fellendülés. Ezért már most, a beruházás elindulásával egy időben arra biztatom a gazdasági és tudományos élet szereplőit, kezdjék el a felkészülést erre a mindannyiunk által várt, sikerrel kecsegtető időszakra” – olvasható a közleményben.

Előző sztori

Kezdődnek az érettségik: több mint 21 ezer maturandusz Csongrád megyében

Következő sztori

Összefogás a multi bevásárlóközpontokkal való versenyben!