Írjon nekünk

Közélet

A Szeviép Zrt. egykori alvállalkozói demonstráltak Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

szeviep_demonstracio01_gsA Szeviép Zrt. egykori alvállalkozói demonstráltak Szegeden elvégzett munkájuk ellenértékét követelve szerdán, a tiltakozók járműveikkel lezárták a nagykörút egyik külső sávját.

Szabó Bálint, az alvállalkozók érdekeit képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, 2010-ben a választások másnapján a korábban tízmilliárdos forgalmú Szeviép Zrt. csődvédelembe menekült, majd ez az eljárás később felszámolásba fordult. A szegedi 1-es villamos vonal, a csongrádi elkerülő út és a M43-as autópálya építésében közreműködő alvállalkozók a közelmúltban kaptak értesítést a bíróságtól arról, hogy a felszámolásban nem várható követelésük megtérülése – közölte az ügyvezető.

A felszámolási eljárásba mintegy négyszáz alvállalkozó kapcsolódott be, a kis- és közepes vállalkozások többsége azonban az elmúlt három évben megszűnt, mert nem tudta kigazdálkodni azt az összeget, amellyel a Szeviép Zrt. adósa maradt – tudatta a szakember.


A „Ne lopj! – Hová tűnnek milliárdok Szegeden?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatón Szabó emlékeztetett, a „Tanulják meg, hogy a szerződéseket be kell tartani!” idézet magától Pistrui Lászlótól, a Szeviép Zrt. volt tulajdonosától származik. „Azt kérjük Pistrui Lászlótól, hogy Demján Sándor példáját követve a jogi felelősségen túl érezve a morális felelősségét, állon helyt és vállaljon felelősséget az ő volt tulajdonában lévő cégcsoport tartozásáért. Megengedhetetlen az, hogy az ország gazdagabbik fele tartozik az ország szegényebbik felének” – hangsúlyozta.


Szabó Bálint úgy véli, a Szeviép Zrt. több milliárdos vagyona nem tűnt el, csak átalakult családi házakká, magyarországi és külföldi szállodákká, ingatlanokká, mások nevén lévő irodaházakká. Az ügyvezető szerint, ha a cég bukása kapcsán indult büntetőeljárásokban a hatóságok gondoskodnának a korábbi tulajdonosok vagyonának zár alá vételéről, el lehetne érni az alvállalkozók követelésének teljes megtérülését.

Bárándy: a bűnösök kerüljenek börtönbe!

Bárándy György ügyvéd úgy fogalmazott, a hazai építőiparban gyakori problémára csak jogszabályváltozással lehetne megoldást találni. A jogász szerint törvényben kellene rögzíteni, hogy amennyiben egy alvállalkozó elvégzi szerződéses feladatait, és a fővállalkozó megkapja a munka ellenértékét, az összeg az alvállalkozót illeti meg. Ha a fővállalkozó nem fizet, az minősüljön sikkasztásnak vagy lopásnak – tette hozzá az ügyvéd.

„Bukjanak meg politikusok, és kerüljenek a bűnösök a börtönbe. Úgy látszik csak ez az a mód, ami meggyőzi az embereket, a dolgozókat és nagyvállalkozókat arról, hogy tartsák be amit ígérnek, a szerződést, amit aláírnak” – hangsúlyozta Bárándy György.


„Ha a közélet, a gazdasági élet és a politika hagyja, hogy több ezer millió forintot valakik valahol ellopjanak, akkor ez azt üzeni a mai magyar társadalomnak, hogy lopj, csalj, hazudj, legyél tisztességtelen, hiszen úgyse lesz következmény” – szögezte le Szabó. Demonstrációjukkal arra is szerették volna felhívni a rendszerváltás óta eltelt időszak politikusainak figyelmét, hogy felelősségük van nem csak abban, hogy villamosvonalak és utak épülnek, hanem abban is, ha az ilyen beruházásokon dolgozó alvállalkozók tucatjai mennek tönkre.

Már a székház sem a Szeviépé?

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője egy petíciót szeretett volna átadni Pistrui Lászlónak vagy képviselőjének a Szeviép Római körúti székházba, ám arról tájékoztatták Szabó Bálintot, hogy az épület nem a cégcsoporthoz tartozik, ezért jelenlétében levették a bejáratról szeviépes táblákat. Szabó elmondta, szeretne személyesen egyeztetni Pistruival az alvállalkozók helyzetéről.

„Megdöbbentő számomra, hogy látom a cég névtábláját, a portán a postadossziéját, és azt mondják nekem, hogy ha engem megnyugtat, leszedik a táblát” – fogalmazott, hozzátéve, úgy látszik, ez egy következmények nélküli ország lett.


A demonstrálók fél tízkor a városházához vonultak, ahol Botka László MSZP-s polgármesternek szerettek volna petíciót átadni. Szabó Sándor kabinetfőnök fogadta Bárándy Györgyöt és Szabó Bálintot. Szabó leszögezte, nem volt szerződés az önkormányzat és a Szeviép között, de utána fognak nézni annak, hogy bármiféle információval rendelkeznek-e.

Szabó Bálint szerint a mindenkori polgármesternek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak városával kapcsolatban. „Szeged város polgármesterétől azt várom, hogy mint városvezető, hogy minden adatot és információt, városházi pletykát hozzon nyilvánosságra, illetve a bűnüldöző szerveknek a munkáját segítse ezzel ebben az ügyben” – hangsúlyozta. Hozzátette, itt akár sporttámogatásokra gondol, netán olyan beruházásra, amit az önkormányzat és a Szeviép tervezett, végül nem valósult meg.

A szerdai demonstráción elhangzott, a jövőben is utcára vonulnak, ha szükséges.

Hírzóna

A kormányfő az egri várvédőkkel emlékezett a magyar hősök napjára

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Dicsőség azoknak, akik életük árán is megvédték a magyar szabadságot – írta közösségi oldalán.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét várja a látogatókat a makói Kiskaska kézművesvásár

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Negyven kistermelő árulja portékáját.

Tovább olvasom

Egészség

Hamarosan feloldhatják a vásárlási idősávot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Legalábbis Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint.

Tovább olvasom

Aktuál