Kultúra

A Szegedi Nemzeti Színház is részt vesz a TESZT-en

A Szegedi Nemzeti Színház is részt vesz a TESZT-en

2013. május 23., csütörtök
A Szegedi Nemzeti Színház is részt vesz a TESZT-en

Magyarországi, szerbiai és romániai színházak vesznek részt a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón (TESZT), amely péntektől egy héten át zajlik Temesváron.

A helyi Csiky Gergely Állami Magyar Színház által szervezett fesztivál programjából kiderül, hogy az idén húsz színházi előadást hívtak meg a szervezők, de kiegészítő programként a közönség koncerteken is részt vehet. Erős a szerbiai színházak jelenléte, hiszen meghívást kapott az Újvidéki Színház, amely az Opera ultima című előadást játssza Kokan Mladenovic rendezésében, de Temesvárra jön a Szerb Nemzeti Színház, amely Csehov Sirály című drámáját adja elő Tomi Janezic rendezésében. Meghívást kapott még a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, valamint a belgrádi Atelje212 és a kelebiai Nyári Mozi Színházi Közösség. Magyarországról részt vesz a Forte Társulat és a Szkéné Színház, amelyek

Agota Kristof

A nagy füzet című művét adják elő

Horváth Csaba

rendezésében. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Prokofjev Péter

és a farkas című darabját viszi színre

Krámer György

rendezésében, a Szegedi Nemzeti Színház

Hermann Broch

Zerline, a szobalány története című művét játssza

Sándor János

rendezésében. A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház

Parti Nagy Lajos

Bivaly-szuflé című művét adja elő

Göttinger Pál

rendezésében,

Pintér Béla

és Társulata a Kaisers Tv, Ungarn című produkcióval vesz részt a fesztiválon. A programot a házigazda temesvári színház román, magyar és német társulatának, valamint az Aradi Kamaraszínháznak a produkciói egészítik ki. A közönség a Dóm téren

Lajkó Félix

és zenekarát, valamint

Harry Tavitian

és

Cserey Csaba

dzsesszkoncertjét is meghallgathatja.

Gálovits Zoltán

, a szervező színház művészeti aligazgatója az MTI-nek korábban elmondta, hogy a TESZT-nek évfordulós jellege van, hiszen Temesváron hatvan éve alakult állandó hivatásos magyar színtársulat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.