A mobiltelefon veszélyesebb a telefontoronynál + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sugarzas07_gsA Telenor 40 méteres telefontornyot szeretne építeni Kecskéstelepen, a Zombori utca mögötti földterületen, ha ehhez megkapja a szükséges engedélyeket. A környékbeliek erélyesen tiltakoztak, nem támogatják az építkezést, féltik a maguk és gyerekeik egészségét, tartanak a káros sugárzástól, ingatlanjaik elértéktelenedésétől. Megkérdeztük Ormos Pált, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatóját, indokoltak-e ezek a félelmek.

A főigazgató szerint is forró kérdésről van szó, sokan foglalkoznak vele az utóbbi időben. Nagyon alaposan megvizsgálták a problematikát, de eddig semmiféle rákot okozó hatást nem mutattak ki a telefontornyok vonatkozásában, ezért a világon sehol sincs betiltva a mobiltelefon sem, nyugtat meg mindenkit a főigazgató. Kimutatva semmi káros hatása nincsen, noha ismerünk olyan országokat, ahol azt javasolják, az emberek ne a fülükhöz téve a készüléket telefonáljanak, hanem mondjuk headsettel.

Ami a dolog fizikáját illeti, az a kérdés, hogy a néhány gigahertzes sugárzás ártalmas vagy sem. Konkrétan: egy házra szerelt átjátszó vagy egy telefontorony veszélyes-e, arra a választ nagyon egyszerű megadni: ha a fülünkhöz tartott telefon nem veszélyes, akkor a háztetőre szerelt, vagy az utca végében felállított telefontorony még kevésbé az. Azt tudni kell, hogy a mobiltelefon, amely tulajdonképpen ugyancsak egy sugárzó adó, sugárzási teljesítménye mondjuk tipikusan 1 wattos, a torony legyen pár ezer wattos. Egyszerű fizika, hogy a sugárzás intenzitása a távolság négyzetével csökken. Ha mondjuk, kétszer olyan messze megyünk egy adótól, akkor egynegyede lesz a sugárzás, ha tízszer olyan messze megyünk, akkor egy százada.

ormos_pal01_gs

„Ha az én fülemtől 2 centire van az egy wattos adó, az sokkal, sokkal erősebben besugározza a fejemet, mint a 40 méteres torony tetején lévő akár ezer wattos adó. Tehát sokkal veszélyesebb a mobiltelefon, mint a torony tetején lévő átjátszó adó. Ha valakit nem izgat, hogy a füléhez teszi a telefont, akkor az se izgassa, hogy a torony tetején van egy 1000 wattos adó. Az közismert tény, figyelmeztet Ormos Pál, hogy a mobiltelefon, ha sokáig az ember fülén van – mint egy mikrohullámú adó –, fölmelegíti egy picit a szövetet. Megmérték, hogy a fül környékén található agy ezen része ilyenkor 1-2 fokkal fölmelegszik, de még erre sem mondják, hogy káros lenne. Amennyiben bárki, bárhol kimutatta volna az ellenkezőjét, a mobiltelefon réges-régen be lenne tiltva, érvel a főigazgató.

Ha egyáltalán veszélyes a mikrohullámú sugárzás, akkor a mobiltelefon maga ezerszer veszélyesebb, mint az átjátszók. Tagadhatatlan, hogy az emberek ettől is félnek, hogy a torony közelében lévő házak értéke csökken, ami sajnos előfordulhat, mert a pszichológia már csak ilyen. Még egyszer megerősíthetjük, állítja nyomatékkal Ormos Pál: ennek semmi tudományos alapja nincsen.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: a nyolcaddöntő a tét a SZEGEDma.hu magyar kupában

Következő sztori

Tré Gé : Graffitik keretben + FOTÓK