Közélet

A mobiltelefon veszélyesebb a telefontoronynál + FOTÓK

A mobiltelefon veszélyesebb a telefontoronynál + FOTÓK

2013. május 14., kedd
A mobiltelefon veszélyesebb a telefontoronynál + FOTÓK
sugarzas07_gs

A Telenor 40 méteres telefontornyot szeretne építeni Kecskéstelepen, a Zombori utca mögötti földterületen, ha ehhez megkapja a szükséges engedélyeket. A környékbeliek erélyesen tiltakoztak, nem támogatják az építkezést, féltik a maguk és gyerekeik egészségét, tartanak a káros sugárzástól, ingatlanjaik elértéktelenedésétől. Megkérdeztük Ormos Pált, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatóját, indokoltak-e ezek a félelmek.

A főigazgató szerint is forró kérdésről van szó, sokan foglalkoznak vele az utóbbi időben. Nagyon alaposan megvizsgálták a problematikát, de eddig semmiféle rákot okozó hatást nem mutattak ki a telefontornyok vonatkozásában, ezért a világon sehol sincs betiltva a mobiltelefon sem, nyugtat meg mindenkit a főigazgató. Kimutatva semmi káros hatása nincsen, noha ismerünk olyan országokat, ahol azt javasolják, az emberek ne a fülükhöz téve a készüléket telefonáljanak, hanem mondjuk headsettel. Ami a dolog fizikáját illeti, az a kérdés, hogy a néhány gigahertzes sugárzás ártalmas vagy sem. Konkrétan: egy házra szerelt átjátszó vagy egy telefontorony veszélyes-e, arra a választ nagyon egyszerű megadni: ha a fülünkhöz tartott telefon nem veszélyes, akkor a háztetőre szerelt, vagy az utca végében felállított telefontorony még kevésbé az. Azt tudni kell, hogy a mobiltelefon, amely tulajdonképpen ugyancsak egy sugárzó adó, sugárzási teljesítménye mondjuk tipikusan 1 wattos, a torony legyen pár ezer wattos. Egyszerű fizika, hogy a sugárzás intenzitása a távolság négyzetével csökken. Ha mondjuk, kétszer olyan messze megyünk egy adótól, akkor egynegyede lesz a sugárzás, ha tízszer olyan messze megyünk, akkor egy százada.

ormos_pal01_gs

„Ha az én fülemtől 2 centire van az egy wattos adó, az sokkal, sokkal erősebben besugározza a fejemet, mint a 40 méteres torony tetején lévő akár ezer wattos adó. Tehát sokkal veszélyesebb a mobiltelefon, mint a torony tetején lévő átjátszó adó. Ha valakit nem izgat, hogy a füléhez teszi a telefont, akkor az se izgassa, hogy a torony tetején van egy 1000 wattos adó. Az közismert tény, figyelmeztet Ormos Pál, hogy a mobiltelefon, ha sokáig az ember fülén van – mint egy mikrohullámú adó –, fölmelegíti egy picit a szövetet. Megmérték, hogy a fül környékén található agy ezen része ilyenkor 1-2 fokkal fölmelegszik, de még erre sem mondják, hogy káros lenne. Amennyiben bárki, bárhol kimutatta volna az ellenkezőjét, a mobiltelefon réges-régen be lenne tiltva, érvel a főigazgató. Ha egyáltalán veszélyes a mikrohullámú sugárzás, akkor a mobiltelefon maga ezerszer veszélyesebb, mint az átjátszók. Tagadhatatlan, hogy az emberek ettől is félnek, hogy a torony közelében lévő házak értéke csökken, ami sajnos előfordulhat, mert a pszichológia már csak ilyen. Még egyszer megerősíthetjük, állítja nyomatékkal

Ormos Pál

: ennek semmi tudományos alapja nincsen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.