Közélet

Vásárhelyen indult útjára a Harcos

Vásárhelyen indult útjára a Harcos

2013. április 18., csütörtök
Vásárhelyen indult útjára a Harcos
magyarhonvedseg_harcos

Ünnepélyes keretek között, Hende Csaba honvédelmi miniszter részvételével nyitották meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében a Magyar Honvédség új kiképzési programját, a Harcost, és ennek első elemét, a Gyalogos tanfolyamot.

A honvédelmi miniszter megnyitó beszédében hangsúlyozta: a missziók során - különösen az afganisztáni szerepvállalásban - rendkívül fontos tapasztalatokra tettek szert a Magyar Honvédség katonái. Ezek a harci tapasztalatok a legmodernebb katonai tudást jelentik nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon. „Nem engedhetjük meg, hogy ezeket a tapasztalatokat elveszítsük. Hasznosulniuk kell az ország védelmében és az előttünk álló nemzetközi feladatok végrehajtása során.” A Harcos program célja, hogy a műveleti területeken, külföldi tanintézetekben, illetve a már meglévő és működő hazai, emelt szintű tanfolyamokon megszerzett valós „harci” tapasztalatok feldolgozásával fejlessze az Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állományának képzettségi szintjét. A program a Gyalogos tanfolyammal indul. Ennek első ütemében Hódmezővásárhelyen, másodikban pedig az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán zajlik az a speciális lövészkiképzés, amelyre a Magyar Honvédség különböző alakulataitól érkeztek nem lövész végzettségű tisztek és altisztek, valamint önkéntes műveleti tartalékosok. A kiképzőkről elismerően nyilatkozott a miniszter: „A legjobbak közé tartoznak. Rendkívül komoly missziós tapasztalatok, nemzetközi tanfolyamok vannak mögöttük, sokuk egyenruháján pedig ott a Kardokkal Ékesített Szolgálati Jel.” Utóbbit 2010-ben alapították, elismerésül azoknak a katonáknak, akik missziós szolgálatuk során tűzharcban is helytálltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.