Vásárhelyen indult útjára a Harcos

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

magyarhonvedseg_harcosÜnnepélyes keretek között, Hende Csaba honvédelmi miniszter részvételével nyitották meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében a Magyar Honvédség új kiképzési programját, a Harcost, és ennek első elemét, a Gyalogos tanfolyamot.

A honvédelmi miniszter megnyitó beszédében hangsúlyozta: a missziók során – különösen az afganisztáni szerepvállalásban – rendkívül fontos tapasztalatokra tettek szert a Magyar Honvédség katonái. Ezek a harci tapasztalatok a legmodernebb katonai tudást jelentik nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon. „Nem engedhetjük meg, hogy ezeket a tapasztalatokat elveszítsük. Hasznosulniuk kell az ország védelmében és az előttünk álló nemzetközi feladatok végrehajtása során.”

A Harcos program célja, hogy a műveleti területeken, külföldi tanintézetekben, illetve a már meglévő és működő hazai, emelt szintű tanfolyamokon megszerzett valós „harci” tapasztalatok feldolgozásával fejlessze az Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állományának képzettségi szintjét.

A program a Gyalogos tanfolyammal indul. Ennek első ütemében Hódmezővásárhelyen, másodikban pedig az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán zajlik az a speciális lövészkiképzés, amelyre a Magyar Honvédség különböző alakulataitól érkeztek nem lövész végzettségű tisztek és altisztek, valamint önkéntes műveleti tartalékosok. A kiképzőkről elismerően nyilatkozott a miniszter: „A legjobbak közé tartoznak. Rendkívül komoly missziós tapasztalatok, nemzetközi tanfolyamok vannak mögöttük, sokuk egyenruháján pedig ott a Kardokkal Ékesített Szolgálati Jel.” Utóbbit 2010-ben alapították, elismerésül azoknak a katonáknak, akik missziós szolgálatuk során tűzharcban is helytálltak.

Előző sztori

Karate: Kőhegyi Zoltán megnyerte az Eb-kvalifikációt

Következő sztori

A SZVSE-pályán kezdik a tavaszt a veterán-labdarúgók + FOTÓK