Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Tündérkert nyílt Gyálaréten + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Meskets_MJ 001Szeged szomszédságában, Gyálaréten, a Szilágyi-major területén épült fel 3,5 hektáron a Tündérkert elnevezésű sport- és egészségtanösvény, ifjúsági élmény- és kalandpark, egy varázslatos mesevilág, amelyet népi építészeti megoldásokkal, faépítményekkel, fajátékokkal alakított ki a Meskete Alapítvány gyerekeknek és vállalkozó kedvű felnőtteknek.

Az alapítvány a Sport és Egészség Tanösvény létesítése DAOP-pályázaton nyert 25 millió forintos uniós támogatást a projektre, amelynek egyik bevallott célja, kimozdítani a gyerekeket, fiatalokat és általuk talán a szüleiket is a négy fal közül, a technika mellől. Kicsalogatni őket a természetbe, ahol a gyermeki kreativitás, a készségek pedagógiai, nevelési és oktatási eszközökkel történő fejlesztése, a fiatalkori aktivitás fokozása, a hétköznapi iskolai és otthoni életben ritkán szerephez jutó, kevéssé ismert, de hasznos és eredményes elméleti meg gyakorlati tudás átadásának módszereivel ismertetik meg őket.

A megcélzott területek közé tartozik még a test- és mozgáskultúra fejlesztése éppúgy, mint a mentálhigiénés nevelés, a vizuális és az anyanyelvi kultúra fejlesztése, vagy a fiatalokban formálódó szociális érzékenység meg a tolerancia megerősítése. A játékos módon való tanulás elősegíti az elsajátított ismeretek mélyebb beágyazódását, rögzülését, s ezáltal a hatékonyabb személyiségformálást.
„Gyálarét Szeged peremkerülete, amely a központi fejlesztési programokból ritkán tud részesülni. Ez a hely erős civil akaratot acélosított ki, amelynek nagyon sok szép eredménye született. Mindez a helyiek elkötelezettségéről, illetve a hely iránti ragaszkodásukról tanúskodik” – hangsúlyozta a kalandpark avatóünnepségén Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő. „Ezáltal Gyálarét kihasználja legnagyobb erőforrását: természeti értékeit. Az urbanizált közegből kiszabadult gyerekek és szüleik találkoznak valami olyasmivel, ami a napi stresszhelyzetben valódi kikapcsolódást, felüdülést jelenthet a számukra.”

A legkisebb természeti csoda is elvarázsol

Óriási szükség van ilyen és hasonló létesítményekre, folytatta Nógrádi, majd a mórahalmi erdei iskola pozitív példáját hozta fel, ahol a legkisebb természeti csoda is elvarázsolja azt a gyereket, aki ezzel nem találkozik nap mint nap. „A gyerekek felnőtté válása, rugalmas alkalmazkodó-képességük, illetve az, hogy egyáltalán megállják-e a helyüket a gyorsan változó világban, attól is függ, hogy az a fajta tudás és ismeret, amit egy természetközeli helyzetben tudnak magukba szívni, hogyan rögzül bennük” – fejezte be Mórahalom polgármestere.

Egy városrész akkor tud fejlődni, ha az önkormányzat, a helyi civil szerveződés kihasználva az EU által nyújtotta lehetőségeket, fejlesztési célokat tud megfogalmazni, amelyek megvalósíthatóak és követhetőek, folytatta az iménti gondolatmenetet Hüvös László Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő. „Ez a fejlesztés is mutatja, hogy összefogással létre tudtak hozni egy olyan értéket ebben a városrészben, amely nemcsak az ittenieknek jelent összetartó erőt, hanem a szegedieknek is kiváló alkalom, hogy ide kilátogassanak” – hangsúlyozta a képviselő. Ilyen és hasonló fejlesztésekhez kapcsolódhatnak egyéb uniós támogatással megvalósuló beruházások is, amelyek közelebb hozzák ezt a városrészt. Hüvös elmondta, éppen a napokban készül el a kerékpárút terve, amely lehetővé teszi, hogy a következő EU-s költségvetési ciklusban megvalósuljon ez a fejlesztés. Így a szegediek kijövetele jóval egyszerűbbé válik, és ez a természet közeli állapot is sokkal elérhetőbbé mindenki számára.

A Tündérkert kalandpark mindenképpen egyedi és különleges kikapcsolódási lehetőséget jelent a családoknak, ugyanakkor a helyi óvoda gyerekei számára is rendkívül előnyös helyzetet teremt, hiszen érdekes játékokkal ismerkedhetnek meg, s ügyességüket is próbára tehetik a szabadban, a jó levegőn.
„Szervezett programjaink is lesznek” – számolt be a tervekről Oláhné Szántó Mária, a Meskete alapítója. Megkezdődtek az előzetes tárgyalások az iskolákkal, csoportokat szeretnének egynapos kirándulásra idehozni, kirándulásokat szervezni, s ezeket összekötni különböző színes rendezvényekkel, programokkal. „Távlati tervek között szerepel földházak építése, így tudnának szálláshelyeket biztosítani a hozzánk látogatóknak, illetve többnapos, akár tematikus táborokat is szervezni” – mondta Oláhné Szántó Mária.

Közélet

Korabeli képekkel idézzük fel az 1970-es évek SZIN-jeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

A Fortepan képein keresztül teszünk időutazást az 1970-es évek szegedi fesztiváljaira.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bővítették a kiszombori játszóteret

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

18 eszközzel.

Tovább olvasom

Hírzóna

Iparművészeti kiállítást és vásárt rendeznek Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Iparművészeti Szalon (Szegedi IPART) szervezésében.

Tovább olvasom

Aktuál