Közélet

Tovább csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Tovább csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

2013. április 13., szombat
Tovább csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén
belviz03_gs

A kedvező időjárási körülményeknek és a védekezési munka eredményének köszönhetően tovább csökkent a belvízzel borított területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, a folyó áradásának üteme is mérséklődött - tájékoztatott a regionális vízügyi igazgatóság szombaton.

Kozák Péter

védelemvezető közölte, az igazgatóság területén 34 850 hektárt borít belvíz, ez az érték néhány napja a 40 ezer hektárt is meghaladta. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-Vizig) egy belvízvédelmi szakaszán harmad-, öt belvízvédelmi szakaszán másod-, két belvízvédelmi szakaszán pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések pénteken 3,9 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Négy önkormányzatnál van belvízi védekezés, Székkutason másod-, Kisteleken, Kunszentmártonban, Tiszaszigeten elsőfokú készültség mellett - közölte az ATI-Vizig igazgatója. Az Alsó-Tiszát elérte a Hármas-Körös vízhozamcsökkenése, ennek hatására az áradás intenzitása Csongrádnál mérséklődött, Szegednél a vízállás - a másodfokú készültség szintje alatt - stagnál. ATI-Vizig működési területén 78 kilométeren első, 153,5 kilométeren másod, 21 kilométeren - a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni térségében - harmadfokú árvízvédelmi készültség van - tudatta a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.