Toroczkai: megelőzhető lett volna a szerb szurkolók garázdálkodása

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

toroczkai01_iaA sportrendezvények biztonságáért felelős bizottság és a nemzetbiztonsági szervek felelősek azért, hogy fokozottan veszélyes szerb szurkolók garázdálkodnak Szegeden – mondta Toroczkai László, a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselője szerdán.

Botrányos események követték az A-Híd Szeged – Crvena Zvezda vízilabda mérkőzést április 17-én. A szerb klub szurkolóinak egy csoportja rátámadt a szerb Liberális Demokrata Párt elnökére, Cedomir Jovanovicra és feleségére. Az eset kapcsán a szerb rendőrség előállította Velibor Dunjicot, a Crvena Zvezda sportklub Hiénák néven ismert szurkolócsoportjának egyik vezetőjét.

Az eset kapcsán Toroczkai László, a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselője tartott sajtótájékoztatót szerdán, ahol úgy nyilatkozott: már régóta jelzik kifogásaikat a sportesemények biztosításának hiányosságai miatt, így eddig csak a szerencsén és a szurkolóvezéreken múlott, hogy nem történt nagyobb baj. Az eset kapcsán a képviselő a Facebookon közzétett nyílt levelében vonta felelősségre a szegedi rendőrkapitányságot, utólag azonban kiegészítette: a hibát nem a szegedi és megyei rendőrség vétette.

Első számú felelősnek Toroczkai a Sportrendezvényeket Biztonsági Szempontból Minősítő Bizottságot nevezte meg, melyben többek között az ORFK és az ügyészség is képviselteti magát. A Partizán Beograd szegedi látogatását követő szurkolói atrocitás is elkerülhető lett volna, ha a bizottság nem normál biztonsági kockázatúnak ítéli a rendezvényt. A rendőrségi nyilvántartásba szereplő huligánok érkezése szükségessé tette volna a kiemelt biztonsági kockázatú besorolást, ennek ellenére a klub privát biztonsági céget alkalmazott a rend fenntartására, amelyre azok alkalmatlannak bizonyultak.

Az állam- és nemzetbiztonsági szerveknek is kötelességük lett volna leadni már a határátkelőre az olyan kiemelten veszélyes huligánvezérek adatait, akiket például gyilkosságértis elítéltek korábban – emelte ki Toroczkai. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke szerint – bár nem támadtak még senkire – megmozdulásaikat határon innen és túl is fokozott figyelemmel követik, Szerbiában rendszeres rendőri kísérettel tudnak csak közlekedni. “Felháborító, hogy amíg a hazai sportolókat, szurkolókat és politikusokat rendszeresen zaklatják a nemzetbiztonságiak, addig a szerb huligánok szabadon garázdálkodhatnak Szegeden. A komoly anyagi károkat és személyi sérüléseket okozó bűneseteket megelőzni kell, nem pedig utólag intézkedni” – hangsúlyozta Toroczkai László.

Előző sztori

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

Következő sztori

„Fogadj el…” – integrációs programsorozat az örökbefogadásért + FOTÓK