Szórakozás

Távcsöves bemutatók és mobilplanetárium Szegeden a Csillagászat Napján

Távcsöves bemutatók és mobilplanetárium Szegeden a Csillagászat Napján

2013. április 17., szerda
Távcsöves bemutatók és mobilplanetárium Szegeden a Csillagászat Napján
csillagaszat_napja_szeged_2_itb

A Csillagászat Napját áprilisban a Hold első negyedéhez legközelebb eső szombaton rendezik meg - idén április 20-án.

Ilyenkor világszerte az amatőr és profi csillagászok úgynevezett járdacsillagászatot és távcsöves bemutatót tartanak. Távcsöveiket az utcára, nyílt terekre kitéve lehetőséget adnak rá, hogy az aktuális égi jelenségeket és a megfigyelhető bolygókat az érdeklődők, kicsik és nagyok is megtekinthessék -

olvasható az SZTE honlapján

. Szegeden a Partiscum Csillagászati Egyesület (PACSI) a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában április 19-én, pénteken 17.30-tól 19 óráig Utazás a Naprendszerben címmel előadást, majd csillagászati műszerbemutatót tart, a programon a részvétel ingyenes. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportja és a PACSI április 20-án, szombaton a Dóm téren szintén ingyenes programot szervez az érdeklődőknek délutántól egészen éjfélig. Előbb 15 óra és 16.30 között csillagászati műszerbemutatóra kerül sor, illetve 16 órától kezdődnek a távcsöves bemutatók, melyek egészen éjfélig tartanak. Először speciális szűrők segítségével a Nappal lehet megismerkedni a távcsövek segítségével, majd az est beköszöntével több távcsövön keresztül tekinthető meg a Hold felszíne, valamint számos, az égbolton szabad szemmel nem látható objektum. A Dóm tér ekkor ismét sötétségbe borul: a fogadalmi templom díszkivilágítását lekapcsoltatják, így az ottani fényszennyezés erre az estére szünetel. Mindezeken kívül lesz lézeres csillagképtúra is, továbbá a PACSI egy mobilplanetáriumot is felállít a téren, amelyben előadások és teljes kupolás filmbemutatók lesznek 17 és 21 óra között. 2011-ben a szegedi eseményekre 4500-an látogattak ki, 2012-ben a pünkösd miatt kevesebben, 2500-an vettek részt rajta. A Csillagászat Napjához kötődő programok mindegyike ingyenes, így érdemes kilátogatni a családdal, és megcsodálni a Nap foltjait, a Jupiter viharos felszínét vagy a kráterekkel csipkézett Holdat, és meghallgatni az előadásokat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.