Kultúra

Találkozás Zoránnal - több mint negyven év után

Találkozás Zoránnal - több mint negyven év után

2013. április 3., szerda
Találkozás Zoránnal - több mint negyven év után

Hódmezővásárhelyi koncertje előtt az ortodox templomba látogat az énekes

Egy különleges meghívásnak tesz eleget Zorán hódmezővásárhelyi koncertje előtt. Csütörtök este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban telt házas előadáson fellépő Kossuth és Liszt-díjas gitáros-énekest (a koncertre a jegyek már egy héttel ezelőtt elfogytak) Sévity Lázárné, a helyi szerb ortodox hitközség gondnoka hívta meg egy látogatásra a felújított templomba. Mint kiderült, a városban Dusi néniként ismert nyugdíjas könyvtáros több mint negyven évvel ezelőtt az énekes édesapjánál, Sztevanovity Milutin újságírónál töltötte nemzetiségi népművelői gyakorlatát.

Zorán és zenekara idén tavasszal is országos turnéra indult, melynek keretében április 4-én, csütörtökön este 7 órától Hódmezővásárhelyen lép fel a BFMK-ban. Az énekes budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nagyon régóta dolgozik együtt mostani csapatának tagjaival, az együttes magját a már az 1993-as unplugged-koncertjén is szereplő Sipeki Zoltán gitáros és Horváth Kornél ütőhangszeres adja. A tavaszi turnén színpadon lesz még Lattmann Béla basszusgitáros, Gyenge Lajos dobos, a billentyűs hangszereken ezúttal Gátos Iván, szaxofonon és további fúvós hangszereken pedig Csányi István játszik, valamint Péter Barbara, Óvári Éva és Kabelács Rita vokálozik. A Belgrádban született, de 1948 óta Budapesten élő 70 éves énekes-gitáros a hatvanas évek óta jelen van a magyarországi zenészpályán. A Metro és a Taurus együttes korábbi tagja 1977 óta már több mint húsz szólólemezt adott ki. Zenei munkásságát évről-évre egyre nagyobb népszerűség és a kritikusok túláradó elégedettsége jellemzi. Zorán fél évszázados pályafutása alatt értékeket teremtő és közvetítő, örökérvényű és végig hiteles előadó volt és maradt.

A hódmezővásárhelyi ortodox keresztények templomát 1792-ben az Isten Anyja tiszteletére szentelték fel a Szentesi utcában (ma Dr. Rapcsák András út). Hódmezővásárhely belvárosának évtizedekig mellőzött és igencsak leromlott állapotú műemlékét egyfajta misztikus homályosság lengte körül. Csak kevesen csodálhatták meg a még elhanyagolt állapotában is elbűvölő templombelsőt, amely az épület külső megjelenési formájával együtt a keleti és a nyugati keresztény kultúra és építészeti hagyomány sajátos ötvöződéseként jött létre. A templom ma már megújulva, a 4,2 milliárd forintból megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed egyik ékköveként nyitva áll a látogatók és a város prominens vendégei előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.