Közélet

PB-palackokat robbantottak + FOTÓK, VIDEÓ

PB-palackokat robbantottak + FOTÓK, VIDEÓ

2013. április 29., hétfő
PB-palackokat robbantottak + FOTÓK, VIDEÓ
gazpalack_12_il

Egyetlen propán-bután palack is elég ahhoz, hogy egy családi házat földig romboljon – derült ki azon a gyakorlaton, melyen az illegálisan töltött PB-palackok veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Gyakorlaton mutatták be a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Prímagáz Zrt. munkatársai, milyen pusztítást végez egy illegálisan töltött gázpalack.

Tátrai János

tűzoltó ezredes arról tájékoztatott, hogy egy oktatófilmet is készítenek, amely egyrészt a tűzoltók felkészítését szolgálja, másrészt a fogyasztóknak mutatja be, milyen veszélynek is teszik ki magukat azok, akik feketén töltött, ellenőrizetlen palackot vásárolnak. A gyakorlat során ellenőrzött körülmények között tettek ki hő hatásának PB-palackokat, amelyek között voltak kevésbé és teljesen töltöttek, továbbá túltöltöttek egyaránt. A szakemberek mérték a palackokban uralkodó nyomást, a hőmérsékletet, továbbá a melegítés megkezdésétől a robbanásig eltelt időt is. A tartályok óriási hanghatás kíséretében robbantak fel, a palack palástjának darabja 80-90 méterre is elrepültek.

Az illegális PB-gázforgalmazók magánnyomozók bevonásával is küzdenek a bűnszervezetek ellen, egyes becslések szerint ugyanis a teljes piaci forgalom 10-12%-át is elérheti az illegálisan forgalmazott gázpalackok aránya. „Ezáltal a magyar állam akár több milliárd forint ÁFA- és egyéb adóbevételtől esik el” – hangoztatta a gyakorlaton Szirmai Zoltán, a Prímagáz Hungária Zrt. vezérigazgatója. Illegális töltést hazánkban külföldi telephelyű cégek is végeznek, ők csak a forgalmazott mennyiség töredékét jelentik be. Jellemzően azokkal a magyar cégekkel fognak össze, amelyek egyébként is végeznek illegális tevékenységet. Ez egyébként a piac legkevésbé ellenőrizhető szektora. Az elmúlt másfél évben több mint száz esetben törtek fel cseretelepi tárolókat, s elvitték onnan a palackokat, melyek valószínűleg a fekete- és szürkegazdaság szereplőihez kerültek. Két esetben fogták el a gyanúsítottakat, egyiküket mintegy ezer palack ellopásával vádolják. Legjellemzőbb a több palackba történő átfejtés, illetve az, amikor a maradékot összefejtik, majd hamis zárófóliával vagy fólia nélkül adják el. Mindkét tevékenység rendkívül robbanásveszélyes, akárcsak a palackok „házi” töltése. http://www.youtube.com/watch?v=CChLweV6CaM „A legutóbbi évek egyik legsúlyosabb esete a kunadacsi raklapgyártó üzemben történt, ahol 2005. februárjában következett be gázrobbanás. A detonációban hárman haltak meg, kilencen súlyosan megsérültek, közülük három ember maradandó fogyatékosságot szenvedett. Tavaly év végéig húzódott a bírósági eljárás, amelynek a végén jogerősen három év hat hónap börtönbüntetésre ítélték az elsőrendű vádlottat. A bíróság szerint bizonyították, hogy a baleset azért következett be, mert túltöltötték a palackot. A példa is mutatja, hogy a gázpalack csak akkor biztonságos, ha betartják a forgalmazásra, töltésre, tárolásra vonatkozó előírásokat.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.