Közélet

Martonyi: minden ország érdeke, hogy otthon érezzék magukat a kisebbségek

Martonyi: minden ország érdeke, hogy otthon érezzék magukat a kisebbségek

2013. április 2., kedd
Martonyi: minden ország érdeke, hogy otthon érezzék magukat a kisebbségek

Martonyi János szerint minden ország érdeke, hogy területén otthon érezzék magukat a kisebbségek, és Magyarországnak is az a célja, hogy a határon túli magyarok a szülőföldjükön találják meg a boldogulásukat, az országnak semmilyen területi követelése nincs.

A külügyminiszter az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának keddi ülésén kiemelte: bár "a magyar közvélemény túlnyomó része, a magyar politikai elit elfogadta a területvesztést", mégis "előjön az a gondolat", hogy Magyarországnak területi igényei lennének. Valószínűleg azért vetődik fel ez még mindig, mert politikai célokra jól lehet használni - mondta. Hangsúlyozta, Magyarország elfogadja a területvesztését, és a szomszédos országoknak tudomásul kell venniük, hogy a területekkel együtt olyan közösségeket is kaptak, amelyek ragaszkodnak ahhoz, hogy az identitásukat közösségként őrizzék meg, és az egyéni asszimiláció helyett a közösségi integráció a céljuk. Mint mondta, nincs tömeges igény a határon túli magyarok körében az áttelepülésre, és a kedvezményes honosításnak sem lett ilyen következménye. A lehetőség megteremtésével viszont jelentősen megnőtt a magyar állampolgárok száma, ezzel együtt a konzuli feladatok is a jelentősen nőttek. Kifejtette, a külképviseleti hálózat bővítésének első szakaszában ezért a nemzetpolitikai szempontok jelennek meg: remélhetőleg a kormány hamarosan jóváhagyja az eszéki, a melbourne-i, a torontói, a marosvásárhelyi és a nagyváradi konzulátus megnyitását.

Martonyi János

úgy fogalmazott, "a nemzetnek van külpolitikája", és téves a külpolitika és a nemzetpolitika szembeállítása . "Bár a nemzet nem nemzetközi jogalany", Magyarországnak külpolitikája alakításában az összmagyarság érdekeit kell figyelembe vennie. Azt mondta: a magyar külpolitika célja a nemzetpolitikai érdekek érvényesítése, és ez nem korlátozódik a szomszédos országokra, a diplomácia egészének kiemelt feladata. A szomszédos országokkal fennálló viszony alakulásának ugyanakkor meghatározó tényezője a magyar közösségek helyzete, jogaik érvényesülése, és e közösségeknek is érdekük, hogy jó legyen a viszony az országok között, hiszen a konfliktusok következményeit elsősorban ők érzik meg - magyarázta. Kiemelte, a nézeteltérések fő forrása az, hogy Magyarország szerint léteznek közösségi jogok, a szomszédos államok többsége azonban úgy látja, hogy a kisebbségi jogok az egyén védelmére korlátozódnak. Amíg ez a nézetkülönbség fennáll, mindig felszínre törnek majd a viták, hiszen sok érzékeny kérdés a határon túli magyarok helyzetével kapcsolatban ezzel függ össze - mutatott rá.

Csóti György

(Fidesz) azt vetette fel a miniszternek, hogy a kormánynak az eddigieknél határozottabban kell támogatnia a határon túli magyarok erőfeszítéseit a teljes körű és tényleges autonómiáért. Martonyi János kijelentette: az autonómia bármely formáját választja egy közösség, a kormánynak támogatnia kell a törekvéseit. Hangsúlyozni kell, hogy az autonómia nem jelent elszakadást - tette hozzá.

Szabó Vilmos

(MSZP) azt mondta, hogy a magyar külpolitika nem jól szolgálja az összmagyarság érdekeit, a magyar-magyar kapcsolatépítésben "ignorálja" a szlovákiai Híd-Most és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pártokat, továbbá Gajdos István parlamenti képviselőt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét. A külügyminiszter válaszában kifejtette: "az úgynevezett vegyes pártok a magyar nemzetpolitika egésze szempontjából elég komoly veszélyt és kockázatot jelentenek". Hozzátette: a magyar közösségek politikai pártjainak a stratégiai kérdésekben meg kell egyezniük, de ez nem zárja ki a versengést.

Szávay István

(Jobbik) felvetésére, miszerint a magyar-szlovák találkozókon nem foglalkoznak az érzékeny kérdésekkel, Martonyi János azt mondta, rendszeresen foglalkoznak ezekkel a témákkal, köztük a nyelvhasználat és az állampolgárság ügyével. Az utóbbival kapcsolatban közölte: folynak a szakértői tárgyalások, de nem könnyű a helyzet, nem lehet gyorsan megoldani, viszont az is egyértelmű, hogy "a mai helyzet tarthatatlan". Ugyancsak a képviselő kérésére tért ki a miniszter arra is: Magyarország többször hangot adott aggodalmának, hogy veszélybe kerülhetnek a jó magyar-román kapcsolatok. A két ország közötti stratégiai partnerség megőrzése továbbra is fontos cél - jegyezte meg. Gaal Gergely (KDNP) érdeklődésére a tárcavezető arról is beszélt, hogy a március 16-i ungvári események után Magyarország világossá tette: támogatja Ukrajna európai ambícióit, de ennek feltétele, hogy tiszteletben tartsák a magyar közösség jogait. Március 16-án Ungvár központjában két alkalommal támadtak magyarországi iskolás diákokra, vélhetően ukrán nacionalisták. A fenyegető módon fellépő támadók letépték a magyar fiatalok ruházatáról a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából viselt kokárdáikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.