Közélet

Közös vízműcéget hozna létre több Csongrád megyei önkormányzat

Közös vízműcéget hozna létre több Csongrád megyei önkormányzat

2013. április 4., csütörtök
Közös vízműcéget hozna létre több Csongrád megyei önkormányzat

Több mint félszáz településen 167 ezer fogyasztót kiszolgáló közös víziközműcéget hozna létre Makó, Szentes, Mórahalom, Kistelek és Sándorfalva - jelentették be az érintett települések polgármesterei csütörtökön Makón.

Buzás Péter

(MSZP) makói polgármester elmondta, az együttműködés célja, hogy a településeken az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás európai színvonalú legyen, a magyar béreknek megfelelő árakkal, és olyan cég végezze, amelynek működése hosszú távra biztosított.

Szirbik Imre

(MSZP) szentesi polgármester kifejtette, értelmetlennek tartja a szolgáltatók integrációját kikényszeríteni próbáló víziközműtörvényt, hiszen az önkormányzatok az elmúlt húsz évben megfelelő szinten működtették a vízműveket, s emellett jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Az összefogás célja, hogy a települések számára a lehető legnagyobb önállóságot biztosítsa a jelenlegi törvényi kereteken belül - tette hozzá a politikus.

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő szerint a jogszabály 90 százalékban a szakma által elvárt változásokat hozza, azt azonban a gyakorlat fogja eldönteni, hogy a szolgáltatók összeolvadása a lakosság terheinek csökkenését eredményezi-e.

Nagy Sándor

(Fidesz) kisteleki polgármester közölte, Csongrád megye helyzete speciális, hiszen Szeged húsz évre koncesszióba adta vízszolgáltatását, így a többi településnek nincs más útja saját érdekei képviseletére, mint az összefogás. Az integráció, az üzemméret növekedése a közös anyag- és energiabeszerzés révén a hatékonyság javulását, így a szolgáltatási díjak csökkenését hozhatja.

Medgyesi Pál

, a Makó-térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója elmondta, a jelenlegi szolgáltatók a legnagyobb cégbe olvadva egy tisztán önkormányzati tulajdonú részvénytársaságot hoznának létre. A jelenlegi kistérségi vízművek üzemmérnökségként működhetnek tovább, a fogyasztók pedig - a helyi költségeket figyelembe vevő - különböző tarifákat fizetnének. A szolgáltatáshoz szükséges működési engedélyt a május 31-i határidőig már az új vállalkozás kérné, ezt azonban meg kell előznie a helyi képviselő-testületek döntéseinek - tudatta a szakember. Hozzátéve: az együttműködés nyitott, így a következő hetekben akár még újabb települések is csatlakozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.