Irodalmi sétával és felolvasóestekkel ünneplik a költészet napját megyénkben

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Irodalmi séták, kiállítások, felolvasó- és színházi estek, valamint rendhagyó irodalomórák várják az érdeklődőket idén a költészet napja alkalmából Csongrád megyében.

A szegedi Somogyi könyvtárban Ale Ildikó kiállításának megnyitójával veszik kezdetüket a programok. A Versekben kerengő – Képek Simai Mihály költő műveihez című tárlatot csütörtöktől az első emeleti Galériában láthatják az érdeklődők. Juhász Gyula születésének 130. évfordulójáról a Kilényi-gyűjtemény anyagából rendezett kiállítással emlékezik meg a Somogyi könyvtár. Az Emlékek Juhász Gyula tollából című tárlat fotók, verskéziratok, levelek, dedikált kötetek, lapkivágatok révén idézi föl a szegedi poéta életének és költői munkásságának legfontosabb eseményeit.

A könyvtár idén is elindítja immár hagyományos költészet napi irodalomtörténeti sétáját. A Verslábaló résztvevői szombaton 10 órától, ezúttal Juhász Gyula életének, munkásságának szegedi emlékhelyeit kereshetik föl. A játékra vállalkozók térképet és feladatlapot kapnak, így egyénileg is végigjárhatják az ajánlott útvonalat. Ezen a napon, ugyancsak 10 órakor vezetett túra is indul.

A Bálint Sándor Művelődési Házban csütörtökön délután Így láttuk József Attilát címmel Rózsa János irodalmi összeállítását hallgathatják meg az érdeklődők.

Irodalmi emléksétát szervez a költészet napja és a 130 éve született Juhász Gyula tiszteletére pénteken a Dél-alföldi Idegenvezetők Egyesülete is. A séta útvonala a Dugonics térről indul, majd Juhász Gyula szülőháza, a Dóm tér, a Somogyi könyvtár, a Roosevelt téren a Juhász Gyula-szobor, majd a Széchenyi tér következik, végül a séta Juhász Gyula egykori lakóházánál fejeződik be.

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban csütörtök délután József Attila szerelmi költészetéről tart rendhagyó irodalom órát Hornok András, a szegedi Ságvári Endre Gimnázium tanára. Szentesen április 16-án este Arról, hogy mi a groteszk címmel rendeznek humort sem nélkülöző irodalmi estet. Az előadásban Örkény István szemüvegén át láttatja a 20. századot az előadó Kazán István Kamaraszínház.

Előző sztori

Tavaszidéző tejfölös-zöldhagymás muffin

Következő sztori

Kosárlabda: könnyed győzelemmel szép búcsú a hazai közönségtől + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek