Bulvár

Húsvéti tojáskeresés és tojásírás a vadasparkban + FOTÓK

Húsvéti tojáskeresés és tojásírás a vadasparkban + FOTÓK

2013. április 1., hétfő
Húsvéti tojáskeresés és tojásírás a vadasparkban + FOTÓK

Idén is megtartotta már hagyományosnak mondható húsvéti tojásvadászatát a Szegedi Vadaspark. A tojáskereső és tojásfestő mókáknak az idő is kedvezett, locsolkodás ide vagy oda, sokan szerették volna az állatok közt tölteni a húsvéthétfőt.

Tavaszváró hangulatban igen szép számmal gyűltek a látogatók a vadasparkban. Húsvétvasárnap és -hétfőn feliratozott lúdtojásokat is keresgélhettek a vállalkozó kedvűek. A tojásokra egy-egy vadasparki állattal kapcsolatos kérdést írtak fel, ha valaki nem tudta a választ, az ismertető táblákról puskázhatott. A Természetvédelmi Oktatóközpontba várták a megtalált feladványokat, ahol a helyes válaszért húsvéti ajándék járt cserébe.

Joker-tojás

"Vannak-e fogai a sörényes hangyásznak?" - hangzott egyike a rejtvényeknek. Nincs, hosszú nyelvével szedi össze a termeszeket. Tehát harapni nem tud, de nem érdemes kikezdeni vele, mert a mellső lábán erős karmai vannak - tudtuk meg a standnál. 4-500 darab tojás vándorolt folyamatosan a központba, majd rejtették el őket újra a gyerekek nagy örömére - mondta el portálunknak

Juhász Gőz Szilvia

zoopedagógus, aki minden kis megfejtőnek egy-egy érdekességet is elárult még a szóban forgó állatról. Persze a legszerencsésebbek kifoghatták a Joker-tojást, amiért kérdés nélkül is járt a csoki...

Berzselés és fókamóka

A Természetvédelmi Oktatóközpontban hagyományos technikával festették a tojásokat. Ez a tojásberzselés - magyarázta Bakonyi Éva önkéntes. A tojások két végét dörzspapírral elvékonyítják - így könnyebb kilyukasztani és kifújni. Utána átöblítik, majd következhet a minta felvitele hagyományos módon, tojásíró viasszal. A viaszt felmelegítik, majd írókával rárajzolnak, azután jöhet a festés. Persze lehet használni turbolyát is, a leveleket szép mintát hagynak a tojáson, ha például egy harisnyába tesszük, és így lógatjuk bele mondjuk a lilahagyma levébe. A profi módon elkészített alkotásokat haza is vihették az ügyeskezű vállalkozók. "Negyedik éve jövünk ide tojást festeni, vasárnap is kint voltunk" - ezt már Halászné Ibolya mondta. Hozzátette kislánya nagyon szereti a tojásvadászatot, meg persze az állatokat is. A locsolkodást kevésbé tartják, inkább a szép hagyománynak tartott tojásfestés és a vadasparki program tölti ki húsvéthétfőt. Szintén évente kijár családjával Karó Mónika, aki elmondta, a locsolókat délutánra szervezték. Trájer Brigitta és három és fél éves kislánya először járt húsvétkor az állatkertben, a kicsit szintén a tojásgyűjtés ragadta magával, mint megtudtuk, a rádióban hallottak a programról. Az ő családjukban hagyomány a locsolkodás, de a hétvégén már megtörtént, így a hétfő "szabadnap" maradt. Természetesen "állati" volt az egyenlőség az érdeklődés eloszlásában, de különösen sokan voltak kíváncsiak a borjúfókák új bemutatójára - az átadó óta egyébként háromra nőtt a tengeri emlősök száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.