Egyetem

Hőterhelés, avagy hol a legforróbb a helyzet Szegeden?

Hőterhelés, avagy hol a legforróbb a helyzet Szegeden?

2013. április 26., péntek
Hőterhelés, avagy hol a legforróbb a helyzet Szegeden?
szeged

Az emberi hőterhelés városon belüli eloszlását vizsgálják a szakemberek Szegeden és Újvidéken egy februárban indult projektben. A megfigyelő rendszer többek közt azt is megmutatja, melyek Szeged legmelegebb pontjai.

A globális klímaváltozás ismert hívószó, a városok klímamódosító hatása viszont jóval kisebb figyelmet kap, pedig a mesterséges beépítés, a különböző emberi tevékenységek által környezetbe kerülő szennyező anyagok és hő miatt a városokban sajátos klíma alakul ki. Ennek következtében a városokban a levegő hőmérséklete általában magasabb, mint a környező területeken, úgynevezett városi hősziget alakul ki. Mindez természetesen hatással van télen a fűtésre, nyáron pedig a hűtésre felhasznált energia mennyiségére, nyáron növeli a környezet hőterhelését, befolyásolja a városlakók (termikus) komfortérzetét, egészségi állapotát, kihatással van a teljesítőképességre, minden hétköznapi vagy szabadidős tevékenységre. Körülbelül egy év alatt, legkésőbb jövő év júliusáig épül ki az a 22 állomásból álló monitorong rendszer, mely a hőmérséklet és a relatív nedvesség mérésére lesz alkalmas. A szenzorokat lámpaoszlopokon helyezik el a város „reprezentatív” pontjain. Ehhez jönnek a Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék komplett meteorológiai állomásának, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat Bajai úti mérőállomásának adatai – ezeknél sugárzási viszonyokat, szélsebességet, légnyomást és páratartalmat is tudnak mérni. Mindezek alapján összehasonlító grafikonokat lehet készíteni, melyek pontos képet adnak a mesterséges környezet klímamódosító hatásairól – magyarázta portálunknak

Unger János

, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék vezetője a projekthez kapcsolódó pénteki konferencián.

hoterheles

A cél tehát az, hogy megfigyeljék, hogy a városok milyen plusz hőterhelést jelentenek az emberek számára. Mindenki tapasztalhatja a globális klímaváltozás regionális hatásait, a városok azonban még plusz fokokat tesznek rá ezekre a hőmérsékletértékekre. A szakemberek azt is jó okkal feltételezik, hogy ez a plusz hőterhelés nem egyenletes, függ a terület beépítettségétől, a forgalomtól, illetve a közvetlen környezettől – például hogy ipar- vagy lakótelepről van szó. Ez egyben azt is jelenti, hogy akár száz-kétszáz méterenként változó lehet a terület hőmérséklete – magyarázta a tanszékvezető. A rendszert öt évig működtetik, és így pontos adatokat kapnak, melyeket a projekt honlapján tesznek majd közzé. Ez az információ a közterület-fenntartók számára is hasznos, hiszen a hőtérkép megmutatja, hogy mely területeken érdemes leginkább útlocsolást tartani, vagy hol kell a forróságban leginkább vizet osztani, vagy a szakembereknek milyen riasztási fokozatot kell elrendelniük. Az előrejelzés a fűtésre és a hűtésre is hatással lesz, ami nemcsak az egyéneknek hasznos, hanem a cégek is gazdaságosabbá tehetik így működésüket. Unger János elmondta, a szakemberek egy speciális számadatot, az úgynevezett termikus komfortmutatót is tudnak kalkulálni a különböző behatások – napsütés, szél, páratartalom stb. – alapján. A projekt teljes megvalósítása 250 ezer euróba kerül, melyet 85 százalékban uniós támogatásból fedeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.