Közélet

Gyerekek a tisztább környezetért – szemétszedési akció Szegedtől Zsombóig + FOTÓK

Gyerekek a tisztább környezetért – szemétszedési akció Szegedtől Zsombóig + FOTÓK

2013. április 22., hétfő
Gyerekek a tisztább környezetért – szemétszedési akció Szegedtől Zsombóig + FOTÓK
szemetszedes0_gs

Dorozsmai és zsombói általános iskolások is csatlakoztak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. országos szemtétszedési kampányához. A Föld Napján a két település közötti útszakaszt tisztították meg.

Üveget, sörösdobozokat, használt autógumikat és műanyag flakonokat gyűjtött a dorozsmai Orzcy István Általános Iskola diákja,

Kovács Enikő

a Dorozsma és Zsombó közötti útszakaszon. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, számított arra, hogy sok eldobált szemét lesz a főút mentén, szerinte az emberek sajnos egyáltalán nem figyelnek oda környezetükre.

Sztojka Klementina

zsákjába még egy fél pár papucs is került, amit az út menti árokból szedett ki. Őt sem lepte meg, hogy mi mindent hajigálnak ki autójukból az emberek, de reméli, idővel egyre többen fognak ügyelni környezetük tisztaságára.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kilencedik alkalommal hirdette meg szemétgyűjtő akcióját a kezelésében lévő 30 ezer kilométeres közúthálózat és környezetének megtisztítására a Föld Napjához kapcsolódóan. A mozgalom mára hazánk egyik legtöbb önkéntest megmozgató környezetvédelmi akciójává nőtte ki magát, 2013-ban 60 ezren kapcsolódtak a felhíváshoz. A közútkezelő minden csatlakozó számára kesztyűket és zsákokat biztosított ezúttal is, illetve ők gondoskodnak az összegyűjtött hulladék elszállításáról is. Az eddigi szemétgyűjtési akciók sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ideivel együtt 9 alkalommal összesen mintegy 390 ezer önkéntes több mint 60 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött össze országszerte.

Tavaly a zsombói iskolások egészen Dorozsmáig szedték össze a szemetet a közút mentén, így idén kiskundorozsmai általános iskolások tették meg a több kilométeres távot. A körzet fideszes önkormányzati képviselőjétől,

Mihálffy Bélától

megtudtuk, közel nyolcvan diák vett részt a munkában. „Örülök, hogy az iskolaigazgatók partnerek voltak, és a nyolcadikosok csatlakoztak ehhez az akcióhoz. A gyerekek így láthatják, mennyire felelőtlenek az emberek, mennyi mindent dobnak ki, s így várhatóan a diákok jobban fognak ügyelni környezetükre” – tette hozzá. Zsombón évek óta hagyomány, hogy a Föld Napján szemétszedést hirdetnek. A Szent Imre Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettesétől megtudtuk, az iskola környékét, illetve a települést évről-évre kitakarítják. „A közútkezelő országos programjához második alkalommal csatlakoztunk, és nagyon aktívak voltak ezúttal is a gyerekek. Az ilyen akciókkal motiválni tudjuk a diákjainkat arra is, hogy ők maguk ne szemeteljenek” – fogalmazott

Gera Erika

.

Gyuris Zsolt

zsombói polgármester portálunknak elmondta, a településen már akkor is szerveztek szemétszedést, amikor még a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek nem volt országos kampánya, akkor civil szervezetekkel dolgoztak közösen. „Szerencsére van látszatja a munkának, évről-évre kevesebb szemetet találunk. Egy-két vascső még előkerül az árkokból, illetve palackok is, de sokkal kevesebb, mint például öt évvel ezelőtt” – jegyezte meg. Tavaly azt tapasztalták, hogy Zsombót elhagyva, ahogy közeledtek Szeged felé, egyre több volt a szemét. A 2012-es akció után kereste fel Gyuris Zsolt a dorozsmai képviselőket, hogy működjenek együtt, s közösen tisztítsák meg a településeket összekötő útszakaszt. Csikkeket, petpalackokat és sörösdobozokat gyűjtött össze a zsombói

Lajkó Bence

. Tavaly is részt vett a szemétszedési akcióban, s úgy látja, Zsombón szerencsére viszonylag kevés a hulladék az út menti árkokban. A gyerekeket természetesen motiválta, hogy ezen a napon nem kellett iskolába menniük, illetve Zsombó határában meg is vendégelték őket, ezzel köszönve meg munkájukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.