Közélet

Földet a Gazdáknak! – állami földek haszonbérlet-pályázata

Földet a Gazdáknak! – állami földek haszonbérlet-pályázata

2013. április 19., péntek
Földet a Gazdáknak! – állami földek haszonbérlet-pályázata
sebestyen_robert01_gs

Országosan kétszázezer hektár állami föld haszonbérleti pályázatát hirdetik meg heteken belül, ebből több mint 13 ezer hektár Csongrád megyében található.

A kormány által meghirdetett „Földet a Gazdáknak!” program keretében 200 ezer hektárt fognak haszonbérbe adni, melynek felét hirdeti meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA).

Sebestyén Róbert

, az NFA elnöke arról tájékoztatott, a fennmaradó 100 ezer hektárra a nemzeti parkok készítenek kiírást, mivel az ő vagyonkezelésükben van. „A százezer hektárból az NFA több mint 13 ezer hektárt fog meghirdetni Csongrád megye területén, a megyék szintjén ez az egyik legnagyobb terület. Azokat az állami földeket vonják be a programba, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig lejár” – nyilatkozta a szakember a csütörtöki szegedi látogatása alkalmával a SZEGEDma.hu-nak. Csongrád megye esetében huszonkét település területén található a már említett több mint 13 ezer hektár, s összességében 869 birtoktestet érint. Sebestyén Róbert felhívta a figyelmet, hogy a kiírás állattartási kötelezettséget is tartalmaz, két hektáronként egy nagy állategységet írnak elő, ami egy felnőtt szarvasmarhának megfelelő állatállományt jelent. „Már a jövő hét elejére várhatóak, hogy az egyes megyékben megjelennek a pályázatok, s azt követően folyamatosan tesszük közzé a kiírásokat” – hangsúlyozta. Pár hét alatt a teljes százezer hektárra vonatkozó pályázatot megjelentetik, s az érdeklődőknek negyvenöt napjuk lesz arra, hogy jelentkezzenek. Sebestyén Róbert elmondta, a hazai pályázati gyakorlatnak megfelelő a pályázatbenyújtási határidő. Még ebben az évben meg akarják kötni a szerződéseket azokra a területekre vonatkozóan, ahol eredménnyel zárult a pályázat.

Az elbírálás egyik alapja a gazdálkodási terv

Az NFA elnöke leszögezte, nincs diszkrimináció az elbírálásnál, nem tesznek különbséget, hogy természetes személy, azaz őstermelő, családi vállalkozó, fiatal gazda, mezőgazdasági vállalkozó vagy jogi személy jelentkezik a kiírásra. „A pályázatok elbírálásánál azonban a birtokpolitikai irányelveket betartjuk, így azok a természetes személyek, akik élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységből élnek, előnyben részesülnek. Ez a pontozási rendszerben is megjelenik” – közölte. Az elbírálásnál fontos szerepe van a gazdálkodási tervnek, melynek benyújtása ennél a kiírásnál is kötelező, anélkül érvénytelen a pályázat. A vetőmagtermesztés is fontos terület, mely több nagyobb gazdálkodót és társaságot is érint. Sebestyén Róbert hangsúlyozta, fontos, hogy ezek a kapacitások ne vesszenek el, erre is tekintettel van a pályázati rendszer. Érdemes tudni, hogy az NFA-nak kötelessége ellenőriznie, hogy a nyertes betartja-e az állattartásra vonatkozó szabályokat, illetve a területet a művelési ágnak megfelelő módon hasznosítja-e.

sebestyen_robert02_gs

A pályázat elbírásának időpontjától függetlenül lesznek olyan területek, melyek bérleti szerződése csak 2017-ben jár le, természetesen azokat a jelenlegi bérlő használhatja a határidőig. „A célunk, hogy ne akkor kezdődjön a pályáztatás, miután lejárt a szerződés, hiszen senkinek sem jó, ha kiesik egy időszak, másrészt ez esetben nem kell köztes megoldásokat alkalmaznunk, mint például a megbízási szerződés” – szögezte le. Emlékeztetett, 65 ezer hektárnyi terület haszonbérleti szerződése járt le 2010 végén, s akkor nem volt előzetes pályázat. „Eddig úgy dolgoztunk, hogy gyakorlatilag tüzet oltottunk, a rég lejárt szerződések helyére pályáztattuk meg az első pályázati szakaszokban a haszonbérletet. Most előre tervezünk, s minden érintett szereplő számára világos a helyzet” – jegyezte meg.

Elegendő idő lesz a felkészülésre

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke abból a szempontból is szerencsésnek tartja, hogy még idén megkötik az új szerződéseket, így mindenki fel tud készülni, tud előre tervezni, így csökken a felek kockázata. A jelenlegi bérlő tudni fogja például, meddig érdemes termelési tevékenységet végeznie, ha nem ő nyeri meg a pályázatot. Sebestyén Róbert arra számít, hogy mindez magával vonja azt is, hogy a korábbiaknál sokkal kevesebb vitás eset lesz. Az NFA elnöke portálunknak elmondta, korábban átlagosan olyan birtoktesteket tudtak kialakítani a pályázatok keretében, hogy 16-18 hektár között mozgott az egy-egy pályázattal elnyerhető haszonbérlet nagysága. Most 30-40 hektáros birtoktesteket tudnak kialakítani, elősegítve a kis- és közepes birtokok létrehozását, a kiírás ugyanis nem korlátozza, hogy hány birtoktestre pályázhatnak a megadott területkorláton belül. Mindezek azonban nem zárják ki a régi, nagyobb haszonbérlők indulását sem a pályázaton. A „Földet a Gazdáknak!” program egyik célja, hogy megerősítsék a családi gazdaságokat, valamint a kis- és közepes méretű birtokokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.