/

Fiatalok vállalkozóvá válását támogatják + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fiatal_vallalkozok01_gsKimondottan a harmincöt év alatti korosztályt célozza meg az a projekt, mellyel a vállalkozóvá válásukat segítik. A résztvevőknek képzést tartanak, és akár hatmillió forintra is pályázhatnak.

„A harmincöt év alatti fiatalokat segíti ez a közel ötmilliárd forint keretösszegű program, mely a vállalkozóvá válásukat segíti. A kormányzatnak ilyen típusú projektje, amely egy ingyenes képzéssel is párosul, eddig nem volt” – magyarázta B. Nagy László. A kormánymegbízottól megtudtuk, a jelentkezőknek egy ingyenes tanfolyamot is el kell végezniük, amelyen vállalkozói és menedzsmentismereteket tanulnak, így tudni fogják, mit kell tartalmaznia egy üzleti tervnek, illetve mivel is jár egy vállalkozás elindítása és fenntartása. A tervek szerint legalább 1200 jelentkezőt fogadnak a pályázat keretében.

A „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban” elnevezésű projekt keretében a fiatal vállalkozók legfeljebb 3 vagy 6 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak az ingyenes tanfolyam elvégzését követően. „Fontos, ha már vállalkozik valaki, és kap hozzá pénzt is, akkor lehetőleg életképes vállalkozást indítson el, ami fejlődik” – hangsúlyozta B. Nagy László. A kormánymegbízott elmondta, azért a fiatalokat célozták meg, mert a statisztikai adatok alapján ez a korosztály súlyos veszteségeket szenvedett el egész Európában a válság miatt. Például Spanyolországban ennek a korosztálynak a 30-35%-a munkanélküli. „Erre a területre igenis be kell avatkoznia a kormányzatnak, hiszen ez a korcsoport fogja adni a következő generáció gerincét” – jegyezte meg.

no images were found

A korcsoporteloszlás nem specifikus, a pályázatokat kifejezetten a benyújtott üzleti tervek alapján bírálják majd el. „A kormány által meghirdetett foglalkoztatásbővítési programhoz szorosan kapcsolódik ez a kiírás, jelenleg minden rendelkezésre álló uniós forrás ennek a célnak van alárendelve. Jelen konstrukció keretében 90 százalékos támogatást tudnak a pályázók induló vállalkozásukhoz szerezni, ami akár hatmillió forint is lehet” – tájékoztatott Bakos Tamás, a Széchenyi Programiroda Nkft. Vállalkozásfejlesztés tanácsadója. A konstrukció keretében 10 százalékos önerőt kell felmutatni, míg az elnyert pályázati forrás bértámogatásra, ingatlanfejlesztésre vagy akár eszközbeszerzésre is fordítható.

Hozzátette, a felmérések is azt mutatják, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozói szektor adja a gazdaság motorját, ezért is próbálják őket minden lehetséges eszközzel támogatni. Az induló vállalkozások támogatása pedig azért kiemelt cél, mert nehezen tudnak hitelt felvenni a pénzintézetektől, mégis ezek a mikrovállalkozások azok, melyek Bakos Tamás szerint helyi szinten be tudják indítani a gazdaságot.

Bakos Tamás leszögezte, az üzleti tervben olyan ötlettel kell előállni, ami fenntartható és üzemeltethető. „Az uniós támogatást nem egy ajándékként kell felfogni, hanem egy tényleg fenntartható vállalkozást kell megvalósítani, amiben fantáziát lát az illető, s amiért dolgozni is fog” – jegyezte meg.

Megtudtuk, a kiíráshoz kapcsolódó képzések várhatóan júniusban indulnak, melyek helyszínét a résztvevők igényeihez próbálják igazítani. A pályázattal kapcsolatban részletes felvilágosítás a képzést lebonyolító Budapesti Politechnikum Alapítványnál, illetve a Széchenyi Programirodákban www.szpi.hu kérhető.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Megszólalt a taxist támadó férfi lánya

Következő sztori

Klinghammer Szegeden: Színvonalemelésre van szükség a felsőoktatásban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek