Közélet

Eltüntetik az úthibákat – kátyúznak Szegeden

Eltüntetik az úthibákat – kátyúznak Szegeden

2013. április 23., kedd
Eltüntetik az úthibákat – kátyúznak Szegeden
katyu02_gs

Szeged útjain évente közel huszonötezer négyzetméter felületen keletkeznek kátyúk, illetve felületi úthibák. Áprilistól októberig összesen 153 milliót költenek ezek megszüntetésére.

A jó idő beköszöntével elkezdődtek a kátyúzási, útjavítási munkálatok városszerte Szegeden. „A kátyúzás drága tűzoltómunka, ideiglenes megoldás a közúti forgalomban résztvevők személyi és gépjármű kárának elkerülésére” – magyarázza

Makrai László

. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy 2013-ban – akárcsak tavaly – 153 millió forintot tudnak fordítani kátyúzásra. Az önkormányzat hosszú évek óta azonos összeget, 100 milliót biztosít erre a célra. „Ezen összeget tudtuk saját hatáskörben 50%-al megemelni már tavalytól a szúnyogkeret hatékony megoldása miatti maradvány átcsoportosításával. Az összesen 153 millió forintot takarékosan osztjuk be az áprilistól októberig terjedő időszakra” – tudatta Makrai. 2013-ban is 100 millió forintot terveztek ezekre a munkákra, s a közgyűlés legutóbbi ülésén ezt fogadták el a képviselők. „Tavaly Szeged önkormányzati tulajdonú belterületi útjain több mint 200 utcában közel 3000 darab kátyút szüntettünk meg 14 000 négyzetméternyi területen szüntettünk a fenti összeg értékében” – közölte az ügyvezető igazgató. A kátyúk azonban sosem fogynak el, évről-évre 20-25.000 négyzetméter új kátyú illetve felületi hámlás képződik az elöregedett burkolat miatt, illetve ahogy Makrai rámutatott, a közműcégek korábbi bontásainak hanyag helyreállítása okán.

katyu01_gs

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjének becslései szerint évente 250-300 millió forinttal lehetne szinten tartani az önkormányzat kezelésében lévő utak állapotát, ám ahogy az ügyvezető rámutatott, ezen munkálatokat az önkormányzatnak kell megrendelnie, s hozzá forrásokat is biztosítania. Ráadásul nem is költséghatékony a kátyúzás, egységnyi területre vetítve két-háromszorosa a nagy felületű aszfaltszőnyegezésnek. Egy éve online kátyúbejelentő rendszer működik Szegeden, továbbá járőr és a tömegközlekedési cégek is jelzik a társaság felé, hogy mely útszakaszokon keletkeztek újabb kátyúk, hol szükséges javításokat végezni. A munkákat a tartósabb meleg aszfalttal csak fagymentesen és csak száraz felületen lehet végezni, ezért a kátyúzást április előtt csak egy-két napon tudta végezni a cég a kezelésében lévő útszakaszokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.