Eltüntetik az úthibákat – kátyúznak Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

katyu02_gsSzeged útjain évente közel huszonötezer négyzetméter felületen keletkeznek kátyúk, illetve felületi úthibák. Áprilistól októberig összesen 153 milliót költenek ezek megszüntetésére.

A jó idő beköszöntével elkezdődtek a kátyúzási, útjavítási munkálatok városszerte Szegeden. „A kátyúzás drága tűzoltómunka, ideiglenes megoldás a közúti forgalomban résztvevők személyi és gépjármű kárának elkerülésére” – magyarázza Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy 2013-ban – akárcsak tavaly – 153 millió forintot tudnak fordítani kátyúzásra. Az önkormányzat hosszú évek óta azonos összeget, 100 milliót biztosít erre a célra. „Ezen összeget tudtuk saját hatáskörben 50%-al megemelni már tavalytól a szúnyogkeret hatékony megoldása miatti maradvány átcsoportosításával. Az összesen 153 millió forintot takarékosan osztjuk be az áprilistól októberig terjedő időszakra” – tudatta Makrai. 2013-ban is 100 millió forintot terveztek ezekre a munkákra, s a közgyűlés legutóbbi ülésén ezt fogadták el a képviselők.

„Tavaly Szeged önkormányzati tulajdonú belterületi útjain több mint 200 utcában közel 3000 darab kátyút szüntettünk meg 14 000 négyzetméternyi területen szüntettünk a fenti összeg értékében” – közölte az ügyvezető igazgató. A kátyúk azonban sosem fogynak el, évről-évre 20-25.000 négyzetméter új kátyú illetve felületi hámlás képződik az elöregedett burkolat miatt, illetve ahogy Makrai rámutatott, a közműcégek korábbi bontásainak hanyag helyreállítása okán.

katyu01_gs

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjének becslései szerint évente 250-300 millió forinttal lehetne szinten tartani az önkormányzat kezelésében lévő utak állapotát, ám ahogy az ügyvezető rámutatott, ezen munkálatokat az önkormányzatnak kell megrendelnie, s hozzá forrásokat is biztosítania. Ráadásul nem is költséghatékony a kátyúzás, egységnyi területre vetítve két-háromszorosa a nagy felületű aszfaltszőnyegezésnek.

Egy éve online kátyúbejelentő rendszer működik Szegeden, továbbá járőr és a tömegközlekedési cégek is jelzik a társaság felé, hogy mely útszakaszokon keletkeztek újabb kátyúk, hol szükséges javításokat végezni.

A munkákat a tartósabb meleg aszfalttal csak fagymentesen és csak száraz felületen lehet végezni, ezért a kátyúzást április előtt csak egy-két napon tudta végezni a cég a kezelésében lévő útszakaszokon.

Default thumbnail
Előző sztori

Lefizette volna a rendőröket az autós Makón

Következő sztori

Röplabda: támogatót keres az OIK-döntős szegedi leány csapat

Legutóbbi hasonló cikkek