Közélet

Előadást és emlőszűrést szervez dolgozóinak a kormányhivatal

Előadást és emlőszűrést szervez dolgozóinak a kormányhivatal

2013. április 8., hétfő
Előadást és emlőszűrést szervez dolgozóinak a kormányhivatal

A Csongrád Megyei Kormányhivatal és annak Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve közös prevenciós programot szervez saját munkatársai részére a Nemzeti Rákellenes Napon. Április 10-én, munkaidőben biztosítanak lehetőséget arra, hogy szervezett emlőrák szűrésen vegyenek részt azon nődolgozók, akiknek korukból adódóan ajánlott lenne, de két éven belül nem voltak mammográfiai vizsgálaton.

Sajnos Magyarországon hiába van szervezett emlőszűrés, az ott megjelentek száma lényegesen elmarad az uniós átlagtól, illetve a skandináv államok statisztikai adataitól. Az emlőrák a nők körében a harmadik leggyakoribb rákféleség, és az idejében diagnosztizált betegség gyógyulási esélyei jók. A rák korunk „első számú közellensége”, négy halálesetből egyért felelős. Magyarországon évente 65.000 új rákos esetet fedeznek fel, minden nap negyedóránként egy ember halálát okozza ilyen megbetegedés. Hazánkban a nők körében az emlőrák a harmadik leggyakoribb rákféleség, 2010-ben 6.599 új esetet észleltek. Az idejekorán felfedezett és megfelelően kezelt betegség gyógyulási esélyei jók. Ahhoz, hogy a probléma idejében kiszűrhető legyen, létfontosságú a mammográfiai szűrővizsgálaton való részvétel. Magyarországon 2002-ben indult szervezett emlőszűrés: a 45-65 éves korcsoportba tartozó nők kétévente személyre szóló behívót kapnak mammográfiai vizsgálatra, amelyet egy előre egyeztetett időpontban elvégzett vizsgálat követ az adott emlőszűrő központban. Sajnos, a szervezett emlőszűrésen megjelentek száma azonban lényegesen elmarad az uniós átlagtól, illetve a skandináv államok statisztikai adataitól. A kormányhivatal azért szervez a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából prevenciós programot, hogy felhívja a nődolgozók figyelmét a megelőzés, a szűrések fontosságára, illetve hogy a szervezett emlőszűrésen részt vevő nők aránya emelkedjen. Április 9-én, kedden délelőtt a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervnél, délután 2-től pedig a Kormányhivatalban tart a munkatársak számára előadást az emlőrákról, a megelőzés lehetőségeiről, az emlőszűrésről és az emlő önvizsgálatáról

Gera Katalin

megyei tisztiorvos, szűrési koordinátor. Másnap, április 10-én, a Rákellenes Napon szintén munkaidőben, 28 nődolgozó vesz részt szervezett mammográfiás vizsgálaton az újszegedi szűrőközpontban. A szervezők szándéka az, hogy egy folyamatot indítsanak el: szeretnének évről-érve megrendezni egy-egy hasonló prevenciós programot a munkatársaknak, és remélik, hogy más munkahelyek is kapcsolódnak a megelőzést, felvilágosítást, és a népegészségügyi szűrőprogramok népszerűsítését szolgáló kezdeményezéshez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.