//

Egészséges szokásokkal a rák kialakulása ellen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

edf_demasz_futas1_gsMindenki tudja, hogy Magyarország élen jár rákhalálozás tekintetében. Az emberek nagy része viszont alig tesz valamit annak érdekében, hogy egészséges életmóddal megelőzze ezt a rettegett betegséget. Miért van ez?

Hazánkban a tüdőrák a leggyakoribb, 2. helyen a vastagbélrák és a mellrák áll. Efféle sokkoló adatokat sok helyen hallhatunk, olvashatunk, de valahogy a hétköznapokban mégsem jut eszünkbe, hogy igencsak rég voltunk szűrésen, és ki tudja, mikor végeztünk utoljára önvizsgálatot. Csak akkor eszmélünk rá, hogy mindenki fölött ott lebeg Damoklész kardjaként a súlyos betegség, ha a családunkban üti fel a fejét. Bizonyára minden kedves olvasó tudna mesélni egy olyan történetet, aminek a főszereplője a rák, és sajnos egy közeli/távolabbi családtagot, ismerőst érint. Ha a környezetünkben találkozunk a betegséggel, akkor igaz, hogy megijedünk, megállunk egy időre, elgondolkodunk, de aztán mégiscsak visszakerülünk a mókuskerékbe, a szürke hétköznapokba.

Folyton csak rohanunk, nincs időnk semmire, és tulajdonképpen rossz szokásaink rabjai vagyunk. Igen ám, de ez csak ideig-óráig mehet így. A szervezet nem tudja a végtelenségig tolerálni a helytelen étrendet (és az ebből adódó túlsúlyt), a fokozott stresszt, a dohányzást (95%-ban a dohányzás a felelős a tüdőrákért!), a túlzott alkoholfogyasztást, vagy a túlhajszoltságot. Pedig a hőn áhított egészség azon múlik, hogy a betegséget okozó egészségtelen szokásainkat fel tudjuk-e ismerni, és le tudjuk-e cserélni egészséges szokásokra. Tudjuk, hogy nem könnyű változtatni, de nem lehetetlen! Most ehhez adunk tippeket!

Elég apró lépésékkel kezdeni, például:
• ha rászokunk arra, hogy egy hétig a teánkba nem rakunk cukrot, vagy fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt vásárolunk, akkor már elindultunk egy jó irányba.
• ha rászokunk arra, hogy havi egyszer elmegyünk egy hatalmas sétára a családdal vagy a barátokkal a közeli parkba, erdőbe, akkor már igen sokat tettünk lelki és testi egészségünkért. Utána pedig lehetséges, hogy könnyebben rávesszük magunkat a sportra, például a jógára, ami híresen stressz csökkentő mozgásforma.
A szakértők szerint egészséges életmóddal a daganatos megbetegedések 1/3-a megelőzhető lett volna, tehát a rák kialakulásának veszélyét csökkenthetjük, ha egészségtelen szokásainkat minimalizáljuk, amennyire csak lehet.
Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy napjainkban sajnos szinte önkéntelenül is kapcsolatba kerülünk különböző mérgező anyagokkal: ott vannak a vízben, a levegőben, az élelmiszerekben.

Az önvizsgálat és szűrések fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni

Az esetek többségében a rák akkor válik halálos betegséggé, ha nem ismerik fel időben. Elengedhetetlen tehát a gyakori önvizsgálat, hiszen minél korábbi stádiumban észlelünk egy elváltozást, annál nagyobb lesz az esélyünk a gyógyulásra. Ám előfordul, hogy nincsenek tünetek, panaszok, de a betegség mégis megjelent a szervezetben. Éppen ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel is. A 0. stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya például 100% a kezelések után!

Elsődleges és másodlagos megelőzés

A különböző szűréseket másodlagos megelőzésként szokták emlegetni, az elsődleges megelőzéshez pedig az életmódbeli tényezők tartoznak. Miután az erős immunrendszer a legjobb védelem a rák ellen, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen életviteli tanácsokat érdemes megfogadni, annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket és távol tartsuk magunktól a súlyos betegséget.

I.) A daganatos megbetegedések 35%-áért a helytelen étrend okolható

Éppen ezért most táblázatba foglaltuk azokat az élelmiszereket, amik emelik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, de mindegyiknél ajánlunk egy egészségesebb alternatívát is, amit nyugodtan lehet fogyasztani.

II.) Fontos a vitaminpótlás

A modern kor embere többnyire kész és félkész ételeket fogyaszt, amiknek igen alacsony a vitamintartalma, arról nem beszélve, hogy rengeteg mesterséges anyagot tartalmaznak (ízfokozó, színezék, térfogatnövelő szerek, stb.). Miután a táplálkozásból nehezen tudjuk fedezni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért kiemelten fontos a vitaminpótlás, ha szeretnénk megőrizni egészségünket.

III.) Mozgásra fel!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint heti 150 perc mozgást minimum be kéne iktatnunk az életükbe, ez lehet csupán napi fél óra séta is. Rendszeres mozgással ugyanis nemcsak a testsúlyunkat tudjuk kordában tartani, hanem csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát; ráadásul a stressz legjobb ellenszere is a mozgás.

Előző sztori

Őskőkori barlang épül a Móra-múzeumban

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: a szerdai megyei eredmények + TABELLÁK

Legutóbbi hasonló cikkek