Közélet

Bakondi: intenzív védekezés zajlik a folyók egy részén

Bakondi: intenzív védekezés zajlik a folyók egy részén

2013. április 3., szerda
Bakondi: intenzív védekezés zajlik a folyók egy részén

Intenzív árvízi védekezés zajlik a magyarországi folyók egy részén, a védekezéshez szükséges erők és eszközök minden térségben rendelkezésre állnak - közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán Nyíregyházán.

A főigazgató a megyei és járási védelmi igazgatás vezetőinek tartott értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta: valamennyi hazai vízfolyás árad, a kisebb folyók közül többek között a Rábán, a Zalán, a Körösökön, a Zagyván és az Ipolyon van érvényben valamilyen szintű - egyes folyókon harmadfokot is elérő - árvízvédelmi készültség. A nagyobb folyók áradása egyelőre nem jelentős, a vízgyűjtő területeken elindult hóolvadás és az elmúlt napokban leesett csapadék miatt első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget igénylő árhullámok vonulnak le - ismertette

Bakondi György

. A nagyobb léptékű áradás a vízgyűjtőn lévő hó mennyiségétől, az olvadás gyorsaságától és a csapadékmennyiségtől függ - tette hozzá. A meteorológiai jelentések szerint jelenleg Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye területén havazik, ezekben a megyékben az erős szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki. Az ország más részein az eső okozhat gondot a következő napokban. Az OKF főigazgatójának tájékoztatása szerint a védekezéshez szükséges erők és eszközök az ország minden térségében rendelkezésre állnak. A térségi vízügyi igazgatóságok már megkezdték a vízkormányzási munkálatokat, a zsilipek nyitását és zárását, illetve a tározók feltöltését szükség szerint végzik - közölte a főigazgató.

Bodnár Gáspár

, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője a tájékoztatón elmondta: jelenleg 361 kilométer hosszú védvonalon zajlik védekezés a Felső-Tisza folyóin, minden vízfolyáson - a Szamos kivételével - valamilyen szintű árvízvédelmi készültség van érvényben. A Kraszna középső szakaszán harmad-, a határszelvény közelében másodfokú a riasztási szint. A Túr teljes magyarországi, illetve a Tisza Vásárosnamény és Gávavencsellő közötti szakaszán elsőfokú készültség van érvényben. A térségi folyók vízgyűjtőjén 18-20 milliméter csapadék várható szerdán, ami áradást indíthat el - jelezte Bodnár Gáspár. Tájékoztatása szerint a Krasznán harmad-, a Túron másodfokú készültséget, a Tiszán Vásárosnamény fölött első-, alatta pedig másodfokú készültséget elérő vízszintet várnak. Az igazgatóság működési területén jelenleg öt szakaszon van első, három szakaszon pedig másodfokú belvízvédelmi készültség, az elöntött területek nagysága meghaladja a 15 ezer hektárt. A megyében jelenleg Nyíregyháza, Nagyecsed és Kótaj önkormányzata, valamint a Nyírségi és a Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat tart fenn belvízvédelmi készültséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.