Az LMP Solymost citálja a Dömötör-torony miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dömötör-toronnyal kapcsolatos színlelt szerződés gyanúja ellen meg sem próbált védekezni a városvezetés, helyette fel sem vetett, vagy már megcáfolt kérdéseket feszegetett – olvasható a szegedi LMP portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Az LMP szegedi szervezete a Dömötör-torony eladása körül fedezett fel problémákat, s ezt egy sajtótájékoztató keretében közölte is a médiával. Szóltak többek között arról is, hogy szerintük az önkormányzat és az egyházmegye között csak egy színlelt szerződés jött létre, szerintük a torony vételárát az egyházi kerettel „kompenzálja” a város.
Felvetésükre reagált Solymos László alpolgármester, aki azt is írta közleményében: „a Dóm felújításának 2,5 milliárd forintos pályázatába csak úgy lehetett beilleszteni a Dömötör torony felújítását, ha a katolikus egyház tulajdonába kerül az ingatlan”.

A párt részéről egy válaszreakció érkezett az alpolgármester szavaira, amit alább változtatás nélkül közlünk.

Továbbra is homályban a Dömötör-torony ügye

Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy kérdéseinkre, felvetéseinkre nem kaptunk érdemi választ a városvezetéstől. A Solymos László alpolgármester nevével fémjelzett válaszközlemény egyrészt olyat állít, amit a felvetésünkben már cáfoltunk, másrészt pedig olyasmit cáfol, amit nem is állítottunk. Az viszont tény, hogy a színlelt szerződés gyanúja ellen meg sem próbáltak védekezni.

A közbizalom szempontjából legfontosabb kérdésünk az volt, miképp lehetséges, hogy miközben a közgyűlés által elfogadott határozat szerint egy adásvételi szerződésről volt szó, addig a polgármester a közgyűlésen a kamerák kereszttüzében lényegében azt állította, hogy a Dömötör-tornyot a város ingyen adta át a pályázaton később nyertes, az egyházhoz kötődő (belső egyházi jogi személy) cégnek. A válaszközlemény csak azt igyekszik megmagyarázni, miért volt szükség az ingatlan tulajdonjogának megváltoztatására, arról, hogy ez milyen feltételek mellett történt, nem ejt egy szót sem. Azok után, hogy felvetésünk épp ebből a problémából indult ki, ez a hallgatás elég beszédesnek számít, lényegében beismerése annak, hogy hazudtak akkor, mikor azt állították, hogy az egyház 101 millió 900ezer Ft-ért vásárolta meg a Dömötör-tornyot.

Azonban a jelenleg a közvélemény rendelkezésére álló információk alapján Solymosnak az az állítása sem állja meg a helyét, hogy a torony felújítása csak úgy volt megoldható, hogy az épületről lemond a város. Miként azt elmondtuk, a pályázati kiírásban nem szerepel olyan feltétel, amely a tulajdonjoghoz kötné a projekt támogatását, és lehetővé teszi azt is, hogy konzorciumi tagként önkormányzati cégek, intézmények is részt vegyenek a projekt megvalósításában. Sem nekünk, sem pedig a közvéleménynek nincs tudomása olyan tényekről, melyek Solymos állítását alátámasztanák. Ha mégis vannak ilyenek, kérjük, tárják a nyilvánosság elé!

Solymos azt is állítja, hogy a mi állításunkkal szemben az idén a polgármester nem javasolta, hogy a Szeged 2011 elnevezésű focicsapat önkormányzati támogatást kapjon. Ez igaz, azonban ilyesmit mi nem is állítottunk csak azt, hogy először (tavaly) a polgármester javasolta, hogy a csapat támogatást kapjon. Idén már valóban nem javasolta, és valóban a Fidesz tette meg ezt. A Fidesz mostani javaslata és annak városvezetés általi elfogadtatása még érthetetlenebb és abszurdabb, hiszen egy értelmetlen vállalkozásba öli a pénzt. Ez azonban még nem lehet ok arra, hogy a polgármester korábbi, hibásnak bizonyult döntéséről úgy beszéljünk, mintha az nem is létezett volna.

A válaszközlemény a legtöbb igazságot a szociális ügyék kérdésében tartalmazza, hiszen a kormány brutális intézkedéseivel valóban tudatosan építette le a szociális ellátórendszert és a közszolgáltatásokat. Véleményünk szerint azonban ezt a tendenciát a városnak – amennyire ez lehetséges – ellensúlyoznia kellene, nem pedig alkalmazkodni hozzá, és időnként hasonló szellemű intézkedéseket hozni. Ezt tette ugyanis a város vezetése, amikor 2010 után is megszüntetett majdnem 70 tanári álláshelyet, megszüntette az önkormányzat által adható ápolási segélyt, az idén pedig 22 millió Ft-tal csökkentette az átmeneti segély keretösszegét.

Előző sztori

A rágás segíti a gondolkodást

Következő sztori

Labdarúgás: Gálhidi bízik a kemény munkában és a szurkolók biztatásában

Legutóbbi hasonló cikkek