Közélet

Az énekes madarak sínylették meg leginkább a márciusi telet

Az énekes madarak sínylették meg leginkább a márciusi telet

2013. április 7., vasárnap
Az énekes madarak sínylették meg leginkább a márciusi telet

Szinte kivétel nélkül elpusztultak a március közepére hazánkba érkezett füsti fecskék, a Szaharán túlról hazafelé tartó énekes madaraknak decemberi faggyal és táplálékhiánnyal kellett szembenézniük. A Dél-Európában is kitartó hideg szerencsére lassította vándorlásukat, így csak a Skandináviába tartó előőrsöt tépázta meg a kegyetlen időjárás.

"Az első gólyák viszonylag korán érkeztek, de tömegesen még tértek vissza, így őket kevésbé érintette a szélsőséges időjárás. Sokkal veszélyeztetettebbek voltak azonban azok a madarak, amelyek repülő rovarok fogyasztására specializálódtak: ilyen például a füsti fecske is, melyeknek előőrse éppen a hirtelen támadt téli időjárásban érkeztek hazánkba" – magyarázta

Tokody Béla

, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei helyi csoportjának titkára.

Sokan lekésték a mostoha időt

A korábban érkezett madarak úti célja még nem hazánk volt, Skandinávia irányába repültek volna tovább - a nedves, hideg időben azonban nem akadt táplálék számukra, legtöbbjükkel inkább az élelem hiánya, mint a fagy végzett. "Dél-Európában ugyanígy rossz az idő, Olaszországban is havazás volt, ami lassította a vándorlást és a legtöbb madár késve érkezett. Szerencsére viszonylag kevés érte el a Kárpát-medencét a szokatlanul rossz időben" - tette hozzá az ornitológus.

A nagyobb testű ragadozó madarak - mint például a hóban is kotló réti sas - szerencsére nem voltak veszélyben, a partimadarakat is csak a tartós fagypont alatti hőmérséklet választja el táplálékuktól, ami még a több napig tartó havazás ideje alatt sem volt jellemző. Mivel a talaj nem fagyott át, a rigók gilisztákra vadászva vészelhették át a tavasszal jött telet. Nagy segítség volt a kis állatok számára a madáretető, amit idén majdnem egy hónappal tovább érdemes volt kint tartani a megszokottnál. "Az etetők környékén a magevő madarak ki tudtak telelni, bár ezek normális időjárás mellett március elején már leszedhetőek lettek volna. Egy-két zsák madáreledellel most meg kellett hosszabbítani az etetési időszakot, de ezzel sok madarat segíthettünk át ezen a nehéz időszakon" - mondta Tokody Béla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.