Közélet

Az ÁNTSZ a higiénés szabályok betartására figyelmeztet az árvíz kapcsán

Az ÁNTSZ a higiénés szabályok betartására figyelmeztet az árvíz kapcsán

2013. április 4., csütörtök
Az ÁNTSZ a higiénés szabályok betartására figyelmeztet az árvíz kapcsán

Az árvíz- és a belvízhelyzetre való tekintettel a higiénés szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a fertőző megbetegedések megelőzése érdekében.

Az ÁNTSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kifejtette: kiemelt fontosságú a rendszeres és alapos, meleg vízzel történő szappanos kézmosás, étkezés előtt pedig javasolt a speciális kézfertőtlenítés is. Hasmenéses panaszok esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Az ár- és belvízzel veszélyeztetett területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet javasolt fogyasztani, az ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni - hangsúlyozták. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy ha valaki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva használják - tették hozzá. Kitértek arra is, hogy a veszélyeztetett lakosoknak az esetleges kitelepítésre felkészülve célszerű sürgősségi csomagot összeállítaniuk. Ebben legyen egy váltás ruha, tisztálkodási szerek, állandóan szedett gyógyszerek, a csecsemőknek tápszer, ruházat, pelenka. Az árvíz egészségi hatásairól, a védőoltásokkal történő védekezésről, a megfelelő fertőtlenítésről további tájékoztatók olvashatók az ÁNTSZ honlapján, a

www.antsz.hu

oldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.