/

A vallások modern kori kihívásairól értekeztek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

holvenyi_gyorgy_sajtaj_iaA vallások sokszínűségéről, és a 21. században előttük álló kihívásokról tartottak konferenciát a SZAB-székházban csütörtökön.

„Kulturális identitás: a vallás szerepe Európában” címmel tartott szakmai fórumot a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (SZTE ÁJTK) Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete (NRTI) keretében működő EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda. A X. Egyetemi Tavasz alkalmából rendezett előadássorozat a vallási sokszínűséggel, illetve annak modern kori kihívásaival foglalkozott, kiemelve a mindennapi embereket érintő, hétköznapi problémákat is.

A délelőtti részben Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a vallások szerepéről beszélt a változó Európában, Rüdiger Noll, az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) Egyház és Társadalom Bizottságának igazgatója a vallások közötti párbeszéd esélyeit taglalta, míg Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár azt vázolta fel, hogyan valósul meg a vallásszabadság a Lisszaboni Szerződés tükrében. Az európai integrációról beszélt Sulyok Tamás osztrák tiszteletbeli konzul, Rebecca Catto, a Coventry Egyetem Társadalmi Kapcsolatok Központ tudományos munkatársa a fiatalság integrációjáról referált. A kelet-európai viszonyokról tartott előadást Máté-Tóth András, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék tanszékvezető professzora, Nyugat-Európáról pedig Martin Ramstedt, a Max Planck Szociálantropológiai Intézet Jog- és Vallástudományi Kutatócsoport tudományos főmunkatársa beszélt.

“Egy szakmai tanácskozást kezdeményeztünk, melynek célja, hogy a társadalmi konfliktusok kezelésére nyújtott egyházi szerepet hangsúlyozzuk ki. Az Európai unió heterogén kulturális és vallási felülete rengeteg ellentétnek lehet forrása, melyek kezelését, és jogi lehetőségeit is számba vették az előadók” – mondta a rendezvény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Hölvényi György. Az államtitkár közel tíz évig dolgozott a vallások közötti párbeszéd kialakításáért Brüsszelben, így első kézből tapasztalhatta, hogy az Európai Unió milyen módon segíti a vallásilag sokszínű kontinens közötti összetartást. “A mai konferencia egy nyitás volt afelé, hogy az egyház ne csupán liturgikus intelmekkel, hanem valós, cselekvő félként nyisson a társadalmi problémák felé” – hangsúlyozta.

Default thumbnail
Előző sztori

Obama "családi tetoválással" rettentené el lányait

Default thumbnail
Következő sztori

Kézilabda: hazai pályán, visszavágásra készülnek a szegedi lányok

Legutóbbi hasonló cikkek

Elhunyt Balázs Fecó

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zenészt 69 éves korában érte a halál. Balázs Fecót több…