Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

A szegedi MSZP népi kezdeményezése biomasszaügyben + FOTÓK (FRISSÍTVE!)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

biomasszasajttaj02_gsA város jegyzője befogadta a kezdeményezést, május közepétől már gyűjthetik a panellakók az aláírást, hogy ne valósuljon meg a biomassza-erőmű. A Fidesz-KDNP szerint az MSZP célja, hogy ne csökkenjen a környék légszennyezettsége, ne csökkenhessen a szegediek távhődíja.

Ménesi Imre (MSZP) önkormányzati képviselő hívott össze sajtótájékoztatót, hogy bejelentse, Szeged főjegyzője befogadta a kérdőívet, és ha minden jól megy, kedden már ki is hirdeti annak érvényességét, így 15 napon belül elindulhat a tiltakozó aláírásgyűjtés az SZKT újrókusi telephelyére tervezendő biomassza-erőmű megvalósításával szemben. Ménesi elmondta, hogy a lakosság nem tudja, milyenek a környezetkárosító kockázatai egy ilyen erőműnek, mekkora a zaj- és a légszennyezése, hogyan közelítik meg a kamionok az erőművet. A sajtótájékoztatón megjelent több helyi lakos is, egyikük azt kérdezte, miért nem helyi népszavazási kezdeményezést indítanak, annak ugyanis kötelező érvényű a döntése a közgyűlésre nézve, míg a népi kezdeményezésnek nem. Ez utóbbi esetében ugyanis az érintett lakosság 10 százalékáénak az érvényes aláírása kell ahhoz, hogy arra kötelezze a közgyűlést, vegye újra napirendre a kérdést, a testület azonban úgy dönthet majd, ahogy a közgyűlési többség jónak látja.

„Nem titkoltan nyomást akarunk gyakorolni a képviselőkre, hogy változtassák meg döntéseiket” – mondta el Ménesi, hozzátéve, hogy a panelkörzetben, mintegy 60 ezer fős lakosság körében gyűjtenek, tehát mintegy 6000 aláírás kell ahhoz, hogy sikeres legyen a népi kezdeményezés. „A biomassza-erőmű lehet jó dolog, de nem a lakóházak között” – emelte ki egy hölgy, majd leszögezte, azt szeretné, hogy ez pártállástól független kezdeményezés legyen. Utóbbi szavaknak adott pikáns színezetet, hogy ekkor jelent meg a sajtótájékoztatón a szegedi MSZP-iroda vezetője, ahogy nem sokkal előtte érkezett meg a polgármesteri kabinet vezetője és a kabinet másik munkatársa is…

A szegedi Fidesz-KDNP frakció reakciója Ménesi Imre sajtótájékoztatójára

A Fidesz-KDNP szegedi frakciója hétfő este az alábbi közleményben válaszolt a Ménesi Imre által elmondottakra.

Az aláírásgyűjtés egy kampányfogás Botka László és az MSZP részéről, hiszen ahhoz, hogy a lakosok véleményét a biomasszaügyben napirendre vegye a közgyűlés, nem szükség egy hónapig párttámogatással, MSZP-szervezéssel a szegediek közé menni, és pártpropaganda-szintig süllyeszteni az ügyet. Bármikor behozhatja egy képviselő a kérdést újra a közgyűlés elé egy indítvánnyal. A környék lakóinak szívesen áll a rendelkezésére bármelyik képviselő a Fidesz-KDNP frakcióból.

A szegedi Fidesz-KDNP frakció szeretne tényadatokkal reagálni Ménesi Imre hangulatkeltő, pártpolitikai indíttatású kezdeményezéséhez. A közgyűlésen már elhangzott, hogy egy ilyen fűtőházban olyan magas hatásfokon égetik a biomasszát, hogy gyakorlatilag csak vízpára és szén-dioxid távozik csak a kéményekből, a hamut pedig egy szűrőberendezéssel kiszűrik. A városban évente 24 tonnával csökkenne a károsanyag-kibocsátás, hiszen a berendezés elindítását követően a gáztüzelésű kazánok működtetését mérsékelni lehet. A tüzelőanyag szállítása naponta öt kamionnyi mennyiség, ami kerülőúton, a lakövezetet mentesítve történik majd. A fűtőüzem beindítása után a távhő szolgáltatás díjai is csökkennek majd. Ráadásul Szegeden 2002 óta nem valósult meg termelőberuházás, itt pedig egy olyan fejlesztésről van szó, ami munkahelyeket teremt, és tovább csökkentheti a szegedi lakosok rezsiköltségeit. Ménesi Imre és az MSZP most azért gyűjt aláírásokat, hogy ne csökkenjen a környék légszennyezettsége, ne létesüljenek új munkahelyek, és ne csökkenhessen a szegediek távhődíja. Mindezt csak azért, mert nem az ő nevükhöz kötődik ez a beruházás.

A mostani tulajdonosi döntés csak egy szándéknyilatkozat arról, hogy Szeged városa helyt ad egy ilyen beruházásnak abban az esetben, ha a fejlesztésre pályázó cég nyer a tenderen. Ez azt is jelenti, hogy ekkor már komoly hatástanulmány készül, szakhatósági engedélyekkel együtt, és ez után kell véglegesen döntenie a közgyűlésnek, hogy támogatja-e a biomassza fűtőház építését. Az Európai Unióban vagyunk, itt szigorú szabványoknak kell megfelelnie egy ilyen fűtőháznak. Mindenki láthatja, aki a panelben él, hogy a jelenleg működő földgázt égető fűtőházak sokszor 10-20 méterre vannak a lakóházaktól, ez az új fűtőmű tizenöt-hússzor messzebb, majdnem 400 méterre esne a legközelebbi lakóingatlantól. Arra kérjük a polgármestert és az MSZP-s képviselőt, hogy ne használják fel Szeged lakosságát kicsinyes pártérdekeikre, megfosztva őket a tisztább levegőtől, új munkahelyektől és csökkenő távhődíjaktól – áll a szegedi Fidesz-KDNP frakció nyilatkozatában.

Hírzóna

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem lehet több pénzszerző pert indítani szegregáció ürügyén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeretnék elkerülni, hogy túlzó és egyoldalú pénzbeli kártérítések a településeket csődközeli helyzetbe hozzák.

Tovább olvasom

Közélet

Vizet vártak, olaj jött

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Aktuál