Közélet

Bográcsokban rotyogtak a kecskésiek kakasai + FOTÓK

Bográcsokban rotyogtak a kecskésiek kakasai + FOTÓK

2013. április 28., vasárnap
Bográcsokban rotyogtak a kecskésiek kakasai + FOTÓK
Kakasfozes Beketelep_MJ 011

A kecskésieknek nem áll szándékukban elvenni a primátust a pusztamérgesiektől, sem a kiskundorozsmaiakkal nem óhajtanak versenyezni, csupán a közösségi élet, egymás megismerése és az önfeledt szórakozás volt a cél, amikor immár második alkalommal megrendezték a kakaspörköltfőző versenyt a művelődési ház udvarában.

Más kertvárosi lakóövezetekben is rendeznek a jó idő beálltával főzéssel, változatos programokkal tarkított, előrehozott majálisozást, ezért a Kecskés István-telep lakói sem akartak kimaradni a jóból. A művelődési ház udvarán sorakozó bográcsok mellett baráti társaságok, szomszédok jöttek össze, és egymással jóízűen beszélgetve, poharazgatva kavargatták a jó illatú pörkölteket. Az immár második alkalommal hagyományteremtő céllal megrendezett kakaspörköltfőző versenyre mintegy 400 kiló kakashúst osztottak szét a bográcsozók között. A szárnyas jószágok átlagsúlya 3-4 kilogramm volt, így könnyen kiszámolható, hány állat nem fog soha többé kukorékolni.

Nógrádi Tibor,

a körzet önkormányzati képviselője elmondta, tavaly 30 helyet hirdettek meg, és 50-en jelentkeztek. Nem akartak ugyanúgy járni, ezért az idén megnövelték a számot 50-re. Erre most 80-an ugrottak. Ennyi bográcsban főtt kaját végig szagolni is sok, nemhogy mindegyikbe belekóstolni, ahogyan ezt Nógrádi képviselő úr becsületesen megtette szorgalmasan jegyzetelve közben. Miközben országszerte nagyon sok minden szűkült az elmúlt években, Kecskés közélete valódi virágzásnak indult, újságolta büszkén a képviselő. Egyetlen civil egyesület sem szűnt meg, sőt mindegyikben még aktívabbá vált a tagság.

Közel hatszázan jelezték, hogy eljönnek, akár főzni, akár csak megnézni vagy kóstolni az itt készülő pörkölteket - emelte ki a képviselő. „Ez is jelzi, a mi munkánknak, a közösségteremtésnek igazán nagy a jelentősége. Az emberek ilyen helyi rendezvényeken ismerik meg egymást igazán. Mindenki, aki eljött, példát mutat nemcsak a kisközösségeknek, hanem a politikának is: ha van közös cél, akkor a jövőkép sem hiányozhat. Meggyőződésem, hogy Kecskésnek és Szegednek is van jövőképe” – hangsúlyozta Nógrádi Tibor. A rendezvényre eljött Mihálffy Béla, Kiskundorozsma képviselője is, ők az idén ötödször rendeznek majd hasonló kakaspörköltfőző versenyt. Jött a konkurencia kémkedni? Szó sincs róla - nyugtat meg Nógrádi Tibor, a Nagykörúton kívüli képviselőkre jellemző az egymásra figyelés, hiszen ugyanazok a közösségteremtő gondolatok vezérlik munkájukat, ahogyan azt az egész országban elvárnák a polgárok az általuk választott politikusoktól. Miközben a hagymaalapra rakott kakasalkatrészek rotyogtak a bográcsokban, az aprónép és a vállalkozó kedvű férfihad számtalan erőpróbán mérhette össze tudását. Hajókötél vastagságú kenderfonatot próbáltak egymás kezéből kihúzni, színes cukorkákat válogattak, majd kötélre fölfűzött sütiket habzsoltak hátrakötött kézzel – mindezt fergeteges zene kíséretében. Alkalmunk volt egy igazi művészember, egy festő főztjét is megkóstolni. Mráz János, a Csongrád Megyei Vadászklub tagja vaddisznózsíron főtt és erdei gombával megbolondított pörköltjének nem volt párja. A 10 kiló anyagból kellett neki kakaspörköltet produkálnia, ami nem esett nehezére, hiszen gyakorló szakács hírében áll. Mint fogalmazott, a családon belüli fajsúlyos kaják főzését általában rá szokták bízni. Eddig ritkán okozott csalódást. A remek hangulatú egész napos buli estére ért véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.