Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

A FIFA-hoz és az UEFA-hoz fordul a Jobbik és az RMDSZ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

A Jobbik a nemzetközi, az RMDSZ a FIFA mellett a kontinentális szövetséghez is fordul az elmúlt hetek-hónapokban a román futballéletben tapasztalható magyarellenes megnyilvánulások miatt.

Fegyelmi eljárás megindítását kérte a Jobbik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA) a Hollandia-Románia világbajnoki selejtező mérkőzésen a román szurkolók által kifüggesztett transzparens miatt – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szilágyi György.

A Jobbikos politikus ismertette: az ügy előzménye, hogy a 2012 szeptemberi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen a magyar szurkolók viselkedése miatt a FIFA zárt kapus mérkőzésnek nyilvánította a márciusi Magyarország-Románia világbajnoki selejtezőt. Ez előtt – a mérkőzés előtt néhány nappal – a román bajnokságban a Rapid Bukarest kolozsvári mérkőzésén a román főváros csapatának egyik szurkolója elégetett egy magyar zászlót.

Erre utalva a március 26-i amszterdami Hollandia-Románia világbajnoki selejtezőn a román szurkolók az “egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát” szövegű feliratot helyeztek el a nézőtéren – mondta.

Szilágyi György szerint megengedhetetlen, hogy a magyar nemzetet, a magyar nemzeti lobogót és a Romániában élő nagyszámú magyar kisebbséget ilyen megjegyzésekkel illessenek, ráadásul mindezt nem egy barátságos mérkőzésen, hanem egy FIFA által szervezett világbajnoki selejtezőn.

Éppen ezért a jobbikos politikus kedden levélben és faxon is Joseph Blatter FIFA-elnökhöz, valamint a FIFA főtitkárához, és a szervezet fegyelmi bizottságának elnökéhez fordult. Ebben azt írja: a magyar zászló rongyként történő megnevezése súlyosan sérti a magyarokat és ez “kisebbség elleni uszítás és politikai megnyilatkozás”, amely a FIFA fegyelmi szabályzatába ütközik, ezért fegyelmi eljárás megindítását sürgeti.

Szilágyi György hangsúlyozta: reméli, hogy a FIFA nem alkalmaz kettős mércét és minden kisebbségnek egyenlő jogokat biztosít, ezért ezt az ügyet is olyan szigorúan ítéli meg, mint ahogy tette azt a tavaly szeptemberi barátságos mérkőzésen történtek kapcsán.

Az RMDSZ a FIFA mellett és az UEFA-nál is panaszt tett

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője is a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordult, arra kérve a két labdarúgó-szövetséget, hogy a “legnagyobb szigorúsággal” járjanak el az ügyben.

Az RMDSZ által az MTI bukaresti irodájába csütörtökön eljuttatott angol nyelvű megkeresésben Markó Attila emlékeztetett arra, hogy a Rapid Bucuresti szurkolói egy magyar zászlót égettek el március közepén a Kolozsvári CFR otthonában rendezett bajnoki mérkőzésen, majd március végén román szurkolók egy csoportja a magyarságot sértő feliratot függesztett ki a holland és a román labdarúgó válogatott amszterdami mérkőzésén.

Felidézte, hogy a zászlóégetés ügyében a román Hivatásos Labdarúgó Liga enyhítette a Rapid Bucurestire kirótt büntetést, így később törölte azt a korábban saját maga által meghozott szankciót, hogy a bukaresti csapat zárt kapuk mögött játssza a következő bajnoki mérkőzését.

A képviselő aláhúzta, hogy “a gyűlöletre és az erőszakra való felbujtásnak” nincs semmi köze a sporthoz, ezért arra kéri a két szövetséget, hogy a lehető legszigorúbban járjon el saját hatáskörében, és adjon világos jelzést arról, hogy nem tűri el az ilyen megnyilvánulásokat.

Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata korábban a magyarságot sértő felirat miatt a Román Labdarúgó Szövetséghez (FRF) fordult tiltakozó levélben. A FRF válaszlevelében Kassai Adalbert főtitkár révén sajnálatos esetnek nevezte a holland-román mérkőzésen történteket. A labdarúgó szövetség arról biztosította az RMDSZ-t, hogy a partnerség és a jó együttműködés szellemében mindent megtesznek a magyarellenes megnyilvánulások megfékezése érdekében.

Tovább olvasom

Közélet

Hírbehozott Lőrinc napja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Fidelitas szerint Gyurcsány a magyar politika cukrosbácsija

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ifjúsági szervezet úgy véli, „aljas céllal jóhiszemű fiatalokat édesget magához, akik nem tudják, ki is ő valójában.”

Tovább olvasom

Hírzóna

Orbán: Az uniós költségvetés és mentőcsomag komoly gazdasági lehetőséget teremt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kormányfő szerint a hetes cikkelyes eljárás lezárásának sincs akadálya.

Tovább olvasom

Aktuál