Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Rúzs

+1 kávé mozgalom Szegeden is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kávé6Már közel egy tucat szegedi étterem és kávézó csatlakozott a felfüggesztett kávé mozgalomhoz, ami egy Facebookon terjedő körlevél hatására indult el hazánkban.

A +1 akció, vagy más néven felfüggesztett kávé lényege, hogy a saját fogyasztásunk mellett másét is kifizethetjük azon vendéglátóegységekben, amelyek csatlakoztak a mozgalomhoz. Persze nemcsak kávét, hanem üdítőt, süteményt vagy bármi mást is vehetünk, amit az adott helyen árulnak. Ha egy rászoruló, például hajléktalan, nagycsaládos vagy akár nyugdíjas betér egy ilyen helyre, és megkérdezi, van-e felfüggesztett kávé, akkor elfogyaszthatja a valaki más által már kifizetett terméket.

Az Urbanlegends.hu utánajárt a felfüggesztett kávék mozgalmának, s a Snopes-ra hivatkozva arról számol be, hogy ez a régi olasz jótékonykodási módszer valóban létezik. A legendavadász oldal azt azonban nem tudta kideríteni, hogy eredetileg olasz gyökerei vannak-e, illetve azt sem, hogy mennyire lehet elterjedt. Azt írják, hogy 2004-ben már egy olasz cikkben említették az akciót, akkor a mozgalom nápolyi gyökereiről beszéltek. Egy másik cikk a világháború utánra teszi a szokás olasz meghonosodását. De nemcsak az olaszoknál van jelen, egy 2013-as AFP-hírben arról számoltak be, hogy Bulgáriában 150 kávézó csatlakozott a +1 akcióhoz. A Fecebookon most terjedő felhíváshoz felhasznált fotó azonban illusztráció,egy 2012-es Washington Post-beli, hajléktalanokkal foglalkozó cikkből származik.

A Facebookon az utóbbi hetekben rohamos gyorsasággal terjedő körlevél hatására már magyar oldalt is létrehoztak, továbbá csoportot, illetve már térképen is nyomon követhető a csatlakozó éttermek és kávézók sora, ami szerint Szegeden is közel egy tucatnyi helyen van módunk a jótékonykodás ezen formájához csatlakozni.

logo-kave

A körlevél szövege:
Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz.
„Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.”
Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót.
Mi az a „felfüggesztett?” – kérdeztem a barátomtól.
Várj egy kicsit és meglátod. – válaszolta.
Ismét bejött néhány ember.
Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott.
Ekkor három ügyvéd lépett be.
Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet felfüggesztve.
Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a „felfüggesztett” kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt.
Hirtelen, egy kopott ruhákba öltözött, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult.
„Van egy felfüggesztett kávé a számomra?”
Ekkor megértettem.
A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt.
Ez a kezdeményezés Nápolyból indult útjára és terjedt el a Világ számos országában. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni.
(fordításért köszönet: Iren Farkasnak)

Tovább olvasom

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál