/

Tavaly hatezer hektár erdőt ért tűzkár

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz Magyarországon, tavaly 3500 esetben ért összesen 6 ezer hektáron erdőt és fásítást kár, az erdőtüzek 99 százalékát emberi gondatlanság okozta – tudatta a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.

A szaktárca felhívta a figyelmet arra, hogy a két kiemelt erdőtűzveszélyes időszakban – tavasszal és nyáron – keletkezik az erdő- és vegetációtüzek 70-75 százaléka.

A hazai erdőkben a felszíni tüzek a jellemzőek, amelyek az erdő talajszintjén, illetve annak közelében levő szerves anyagot emésztik fel. Ezek nagy intenzitású égés esetén – különösen az alföldi fenyőerdőkben – koronatűzzé is fejlődhetnek.

Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben, vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is -, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni.

Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén – turisztikai célból – tűzvédelmi szempontból biztonságos tűzrakóhelyeket kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakóhelyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani, illetve az erdő tűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről gondoskodni. A kialakított tűzrakóhelyen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával bárki jogosult tüzet rakni.

Előző sztori

A túlsúly okai – nem csak az étkezésen múlik

Következő sztori

Még mindig sokkal több fiúgyermek születik Kínában, mint lány