Közélet

Tavaly hatezer hektár erdőt ért tűzkár

Tavaly hatezer hektár erdőt ért tűzkár

2013. március 5., kedd
Tavaly hatezer hektár erdőt ért tűzkár

Évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz Magyarországon, tavaly 3500 esetben ért összesen 6 ezer hektáron erdőt és fásítást kár, az erdőtüzek 99 százalékát emberi gondatlanság okozta - tudatta a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel.

A szaktárca felhívta a figyelmet arra, hogy a két kiemelt erdőtűzveszélyes időszakban - tavasszal és nyáron - keletkezik az erdő- és vegetációtüzek 70-75 százaléka. A hazai erdőkben a felszíni tüzek a jellemzőek, amelyek az erdő talajszintjén, illetve annak közelében levő szerves anyagot emésztik fel. Ezek nagy intenzitású égés esetén - különösen az alföldi fenyőerdőkben - koronatűzzé is fejlődhetnek. Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben, vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben - beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is -, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni. Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén - turisztikai célból - tűzvédelmi szempontból biztonságos tűzrakóhelyeket kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakóhelyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani, illetve az erdő tűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről gondoskodni. A kialakított tűzrakóhelyen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával bárki jogosult tüzet rakni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.