Kultúra

Osztrák katonai dob a Móra-múzeum 48-as kiállításán

Osztrák katonai dob a Móra-múzeum 48-as kiállításán

2013. március 11., hétfő
Osztrák katonai dob a Móra-múzeum 48-as kiállításán

Egy a szőregi csatában zsákmányolt osztrák katonai dobot is bemutatnak a Móra-múzeum új 48-as kiállításán. Noha a magyar erők súlyos vereséget szenvedtek, zsákmányt mégis szereztek Szőregnél 1849-ben: a csata során elorozták a császári erők dobját, melyet a március 12-én, kedden 16 órakor megnyíló tárlaton láthatnak az érdeklődők.

Új időszaki kiállítással tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra-múzeum: a „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című tárlaton látható az az osztrák katonai dob, melyet a szőregi csata zűrzavarában zsákmányoltak a magyar csapatok. Az 1849. augusztus 5-én zajlott szőregi ütközetben a

Dembinski

által irányított erők súlyos vereséget szenvedtek a

Haynau

vezette császári hadakkal szemben: 500 halott és sebesült, valamint 400 fogoly volt a csata mérlege. A Móra-múzeum kiállításán idén is nagy szerephez jutnak a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek: ismét honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, haditérképek előtt készülhetnek az újabb ütközetre, majd a tábori szekéren fekvő sebesültek mentésében segédkezhetnek. A szekéren kívül egy élethű tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek, majd szalmazsákon fekve pihenhetik ki a csata fáradalmait. A tárlaton a Móra-múzeum 48-as gyűjteményének értékes darabjait, különböző puskákat és pisztolyokat, karabélyokat, valamint eredeti egyenruhákat is bemutatnak. A nemzeti ünnepen, március 15-én a Móra Ferenc Múzeum ingyen látogatható, az emeleti kupolacsarnokban pedig kézműveskedéssel várják a gyermekeket. A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című kiállítást március 12-én, kedden 16 órakor nyitják meg. Az eseményen hagyományőrzők is részt vesznek, akik a megnyitó után díszsortűzzel tisztelegnek 1848 emléke előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.