Közélet

Mézből „pottyant” tojások – egy kézműves nagymama Dorozsmáról + FOTÓK

Mézből „pottyant” tojások – egy kézműves nagymama Dorozsmáról + FOTÓK

2013. március 29., péntek
Mézből „pottyant” tojások – egy kézműves nagymama Dorozsmáról + FOTÓK

Igazán különleges, egyedi és nagyon finom húsvéti ajándék egy-egy ünnepi mézeskalács-figura, egy dorozsmai kézműves reggel héttől estig árulja színes csodáit az 5-ös út mellett.

„Három unokám van, akikre vigyáznom kellett, mikor dolgoztak a szülők, együtt kezdtük el készíteni a mézeskalácsokat csak úgy hobbiból, a kicsik szerették az édességet, és közös elfoglaltságnak kiváló időtöltésnek bizonyult. Később egyre jobban belemerültünk a dologba, úgy felszaporodtak a finomságok, hogy nem győztük gyomorral, ki is váltottam a kézműves engedélyt” – beszélt a kezdetekről mosolyogva Sipos Mihályné Margitka, akinek a házi gyártású névjegykártyáján ez áll: mézes és grillázs ajándéktárgy készítő. És valóban, a portékái minden szinten „hasznosítható” ajándékok. Most főleg húsvéti témakörben alkotott a dorozsmai nagymama, aki mint elmondta igazán örömét leli a munkában.

Mézeskalács és tobozbagoly – gyógyír a léleknek

„Nem fordulok befelé, nem leszek depressziós, mert szerintem sok idős embernek az a problémája, hogy a nyugdíjas éveiben nem tudja magát kellően lefoglalni. Ez egy igazi gyógyír a léleknek, úgy bele tudok feledkezni sokszor a figurák készítésébe, hogy azon kapom magamat, elmúlt éjfél. Amikor épp nem csinálom, akkor a mintákon gondolkodok” – mesélte a kézműves. „De ezen kívül szoktunk karácsonyfadíszeket, asztali díszeket is készíteni dióból, tobozból, csuhéból. Rengeteg sok kézműves dolgot lehet fabrikálni, elég ha csak az ember kimegy a természetbe és összegyűjti a különböző terméseket, én most épp egy kis baglyon dolgozom, toboz a teste, a szeme csutka, pisztáciahéj a csőre, a szárnya pedig dohánylevélből lesz. Ha megyünk látogatóba valahová mindig ezekből az apróságokból viszünk, és sokkal jobban szoktak neki örülni, mint bármi másnak” – így Margitka, aki könyvekből is tanul mintákat, de sokat maguk találunk ki lányával együtt, közel 100 mintát festenek fel cukormázzal a kisült mézeskalácscsodákra, de készítenek karcolt és festett tojásokat is. „Csak karácsonykor és húsvétkor árulok, és különleges alkalmakra, megrendelésre például esküvői köszöntő-ajándékot, névjegykártyákat, otthon bármikor, bárki megtalál. A vásárokban akkora helypénzt kérnek, hogy nem éri meg árulnom. Egyszer elmentünk Bajára, és annyit nem árultunk, hogy az úti költséget kifizessük. Örülök, hogy itt a CBA Prímában térítésmentesen tudunk kitelepülni, és árulhatunk több kézművessel.

Kézművesek egy multiban?

„Egyik nap megkavarom a tésztát és másnap sütöm ki, nehezen szívja magába a liszt a méz, a tojás és a cukor alapú masszát, össze kell kicsit melegíteni. Sütés után hagyjuk száradni, másnap, harmadnap kezdem díszíteni, mert különben lepöröghet róla a díszítés” – avatott be az apró fortélyokba Margitka. Az áruház igazgatójától, Török Gábortól megtudtuk, hogy Kistelekről, Zsombóról, Vásárhelyről is árul náluk, fafaragó, keramikus, és egy kézműves kovácsoltvas termékeket. „Ingyen és bérmentve biztosítjuk nekik a helyet, ők megmutathatják termékeiket, nálunk pedig színesedik a paletta, mivel az áruházunk magyar és a magyar termékek vannak túlsúlyban, így teljesen beleillenek a koncepciónkba a kézműves portékák. Akad olyan vásárló, aki kimondottan azért jön ki, mert itt megkapja a mézeskalácsot is” – tette hozzá az igazgató. Margitka ajándékait este hétig árulta a húsvét előtti hetekben, szombaton van kint utoljára, de bárki becsöngethet hozzá a Dorozsmai út 178. szám alá, vagy hívhatja telefonon, a 06-30-466-9170-es telefonszámon, és rendelhet akár születésnapra, esküvőre, gyermekáldásra, vagy bármilyen más neves alkalomra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.