Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Hétvégi programajánló: Húsvéti készülődés, Kiscsillag és Föld Órája + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A színházkedvelőknek a hétvégére a Stabat Matert és a Rigolettót ajánljuk, a családokat pedig húsvéti játszóházak várják. A Föld Óráján elsötétül számos intézmény és a TIK-nél látványos programokkal várják az érdeklődőket. A bulizni vágyók SKAtch SKA Klubba mehetnek a Rongyba, míg az IH-ban a Kiscsillag koncertezik.

Szombaton 10 és 13 óra között húsvéti játszóházat tartanak a Tornyos Szeged híres város fotókiállítás termében a Móra Ferenc Múzeumban. A közgyűjtemény szakemberei papírvirág- és textilcsibe-készítéssel, hagyományos tojásfestéssel és húsvéti színezőkkel várják a csemetéket 10 és 13 óra között. A résztvevők a kézműveskedés mellett táncra is perdülnek majd: a népviseletbe öltözött múzeumpedagógusok dél-alföldi néptáncokat fognak tanítani élő citeraszó mellett.

A Tájházi Kincskereső szombati foglalkozásán húsvéti díszeket készítenek a gyerekekkel az Alsóvárosi Napsugaras tájházban 10 és 13 óra között. Tarka tojásfákat, kosárkákat készíthetnek a gyerekek, továbbá ajtódíszeket és ablakfüzéreket a mókás csibék, bárányok és nyuszik mellett.

Szombaton 19 órakor a Nagyszínházban a Rigolettót láthatja a nagyérdemű, az operát Giuseppe Verdi születésének bicentenáriuma alkalmából tűzte műsorra a Szegedi Nemzeti Színház Juronics Tamás rendezésében. Nem vitás, hogy Verdi zenéje a Rigolettótól kezdve teljes pompájában ragyog. A melódiák kifogyhatatlan, áradó bősége páratlan kifejezőerővel gazdagodik. Ennek köszönhető, hogy az 1852. március 11-i bemutató sikere minden képzeletet felülmúlt. Az előadásról további részleteket ITT olvashat.

Zen előadás és meditáció 19 órától a Concordia Kultúrműhelyben, a Szivárvány utcában. Csong An Szunim (Eredeti Fény Zen Közösség) előadása adományalapú. Íme, ízelítőként egy korábbi előadásából:

Illyés József zenés estjére szombaton 19 órára várják az érdeklődőket a Babzsák Teaházba. Dallamos, hangulatos gitárzene, változatos stílusban a Bluestól a Jazzig. Ismert dallamok, saját szerzemények és improvizációk. Tökéletes hangulatfestés egy csésze kávé, vagy tea mellé.

A 25 éves Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház Stabat Mater című darabját szombaton és vasárnap 19 órakor láthatja a nagyérdemű a Kisszínházban. A cím, a témaválasztás a balett-társulat 25 éves jubileumához kapcsolódik. Az együttes alapítója, az első hat év munkájának meghatározó művésze Imre Zoltán, 1988-ban készített koreográfiát Pergolesi azonos című művére. A legendás koreográfus legjobban sikerült darabjai közé tartozik a fiatalon, 26 évesen elhunyt olasz zeneszerző legismertebb és egyben utolsó zeneművének feldolgozása. Ennek a műnek emlékét idézi fel Juronics Tamás, és egyben tiszteleg volt mestere előtt, aki 2013-ban lenne 70 éves. Az együttes Szegedi Kortárs Balett néven 1993-ban alakult újjá. Az akkori első bemutatót is megidézzük. Az egyik darab „Kroki” címen, Arvo Pärt Stabat Mater című műve volt. Az észt származású komponista a modern egyházzene megteremtésének egyik jelentős alakja. Juronics akkori darabját írja újra, pontosan húsz év elteltével. Emlékezés és újjászületés a mottója a megalakulásának 25. évét ünneplő Szegedi Kortárs Balett kisszínházi produkciójának.

Az Észt Hét keretében 19 órakor a Grand Caféban a Démonok (Deemonid) című észt játékfilmet láthatják az érdeklődők. A 2012-ess 113 perces alkotást Ain Mäeots rendezte.

Kiscsillag koncert lesz szombaton 20 órától az IH Rendezvényközpontban. „A Kiscsillag egy komolyan vett hobbizenekar, negyven körüliek garázsrockzenekara, amely úgy alakult, hogy Egy szép napon Lovasi András felfedezte magában a szunnyadó riffelős szólógitárost, vásárolt egy megfelelő hathúros hangszert és szólt a Kispál és a Borz egykori dobosának, Brautigam Gábornak, az ős-Kispál basszusgitárosnak, Ózdi Rezsőnek, valamint a PUF-os Leskovics Gábornak, ugornának már össze egy próbára. A próbák olyan jól sikerültek, hogy egyik követte a másikat és hamarosan összeállt a Kiscsillag zenekar első koncertműsora” – írják magukról. Legutóbbi, harmadik albumuk, a Néniket a bácsiknak! címmel jelent meg.

A Föld Órája világméretű kezdeményezéshez a TIK idén újra csatlakozik, látványos programokkal várják az érdeklődőket. Március 23-án 20.30-tól borulnak sötétbe egy órára városok, nagy irodaépületek és műemlékek világszerte, így Szegeden is. Ha tudni szeretné, mely épületek és szobrok burkolóznak sötétségbe, illetve a TIK programjai érdeklik, akkor kattintson IDE.

V. SKAtch SKA Klub szombaton 22 órai kezdettel a Rongy Kocsmában. A SKAtch immár 5. alkalmat megérő bulisorozata remélhetőleg ezúttal sem okoz majd csalódást, a meghívott vendégeket tekintve a fiúk egyszerűen nem tudnak mellényúlni! A Stabil Frazír, azaz a “Sugovica hangja” sok bulihuligán számára csenghet ismerősen, Baja első számú ska-reggea bandája most Szegedet igyekszik megmozgatni, kissé folkos, világzenei hangzású ska zenéjével.

Húsvétváró Családi Kézműveskedésre várják a családokat vasárnap 10 órától az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontba. Lesz tojásfestés írókával, színes papírvirág készítés, tavaszváró ajtókoszorúkat is fonnak a résztvevők, tojástartók és készülnek, illetve sok-sok játék és vidámság várja a családokat.

Folyamatos kiállítások, programok

125 éve született Fitz József, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja. Rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár, amit április 10-éig a könyvtár aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás Fitz József életművének bemutatása mellett válogatást ad a Fitz-díjas kötetekből is. Fitz József (1888-1964) a húszas években feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait. 1930–34 között a pécsi egyetemi könyvtár vezetője, 1934-től 1945-ig az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Nevéhez fűződik a Nemzeti Bibliográfia újjászervezése.

A „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” című időszaki tárlattal tiszteleg az 1848-49-es események előtt a Móra Ferenc Múzeum, amelyen az érdeklődők honvédruhát ölthetnek, mentébe, csákóba öltözhetnek, valamint egy tábori sátorba is bemászhatnak a harcokban kimerült honvédek. A Móra-múzeum 1848-hoz kötődő eredeti relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők, de kiállítottak egy sebesültszállító szekeret is, ami a veszteségekre emlékezteti a látogatókat. Egy 1848-as honvéd párbajpisztolya is a kiállított tárgyak sorát színesíti, amit unokái 1919-ben adományoztak a kultúrpalotának. Egy Szőregnél zsákmányolt osztrák dobot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Kass Galéria új kiállításán a Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait bemutató, „Remake – Átjárók és áthatások” című tárlaton szokatlan, megdöbbentő installációkat, falba mélyesztett bútorokat, trükkös trükköket is láthat a közönség, csakúgy, mint különböző fotó-összeállításokat és a művész által tervezett címlapokat. Szekeres a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, majd a szegedi rajztanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki. Tervezőmunkáját dicséri számos intézmény arculata, valamint több mint ötven kiadvány tipográfiai megjelenése. Többek között Szeged Város Alkotói díjjal, Vinkler-díjjal és Kölcsey-éremmel is jutalmazták. A tárlat április 7-éig tekinthető meg.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Víztengerben álló Széchenyi tér, tankok a dóm előterében, villamos a Belvárosi hídon- ezek a pillanatok is Szeged múltjának szerves részét képezik. A város elmúlt 140 évének történetéből szemezget a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása: a „Tornyos Szeged híres város” című tárlat több mint száz fényképen eleveníti meg Szeged történelmének meghatározó momentumait. Látni szeretné hogyan masíroztak a megszálló német katonák a Kelemen utcán? Kikkel nézett futballmeccset Puskás Ferenc az SZVSE-pályán? Ezeket a meghatározó pillanatokat is bemutatja a Móra-múzeum új fotókiállítása: a közel- és a régmúlt Szegedének mindennapjait, kiemelt eseményeit, katasztrófáit, kulcsmomentumait idézik meg a Kultúrpalotában. A látogatók nem csak a város történelmét ismerhetik meg, hanem rokonaikat vagy akár saját magukat is felfedezhetik a képeken. A kiállítás április 7-éig látogatható.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.


A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Hírzóna

90 éves a vásárhelyi strandfürdő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Színes programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Aktuál