Írjon nekünk

Szórakozás

Hétvégi programajánló: főszerepben a húsvét + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A húsvét, és az ünnepel kapcsolatos családi programok állnak a hosszú hétvége középpontjában. De lesz színház, koncertek, s egy öreg rocker találkozó is.

Húsvéti tojásvadászat a Kópéban! Óriástojás díszítéssel, tojásvadászattal, egészségügyi mérésekkel és arcfestéssel a szegedieket a vöröskeresztes Kópé pontban a szabadkai úti Napfény parkban szombaton. Az óriási tojás egy hatalmas, másfél méteres csupasz gipsztojás, amelynek a mintái arra várnak, hogy szombaton a Kópé pont látogatói kifessék azokat. Emellett a bevásárlóközpont területén elrejtett kuponokat lehet „levadászni”, melyeket a vöröskeresztes önkéntesek váltanak be: a kisebbeknek arcfestés, a nagyoknak egészségügyi mérés jár, ha bepillantanak a közösségi pont húsvéti programjába. Ezen felül kézműves sarok várja a gyermekeket, és elsősegély sarok a nagyobbakat! Sok szeretettel vár mindenkit a Magyar Vöröskereszt.

Tájházi Húsvétozásra invitálják az érdeklődőket szombaton 10 órától az alsóvárosi Napsugaras Tájházba. 10.30-tól Bárány csengő, szépen zengő… címmel mesék, mókák, népszokások Gulyás László vándormuzsikussal és a közönség apraja-nagyjával. Eközben kézműves foglalkozásokra is várják a kicsiket, akik írókával festhetnek tojást, húsvéti asztaldíszeket készíthetnek, valamint mókás nyuszikat, csibéket és bárányokat. Tojásfa díszítés és tojáskereső verseny is várja e napon az érdeklődőket, továbbá húsvéti kalácssütés is lesz. A tájház szombaton 18 óráig tart nyitva, vasárnap és húsvéthétfőn zárva lesznek.

PadlásVarrás – Nyuszi varrás, húsvéti dekorációt készítés várja az érdeklődőket szombaton 14 órától a Padláson. A zárda ucta 8. szám alatt ez a PadlásVarrás a Húsvét jegyében telik, nyuszit varrnak és húsvéti dekorációt készítenek az érdeklődők. Szeged új kulturális, kreatív és kulináris terében rendezett foglalkozásra itt lehet jelentkezni!

Szombaton 15 órától a Szegedi Nemzeti Színházban Huszka Jenő nagyoperettjét, a Mária főhadnagyot láthatja a közönség. Lebstück Mária (Nánási Helga, Balog Tímea) története már magában is megkapó (nota bene: valós alapokra épül). A „magyarfaló” Simonich osztrák herceg (Rácz Tibor) és az osztrák pedantéria mintaszobra, Simonich hercegné (Fekete Gizi) nevelt (neveletlen) lánya, ennek ellenére származása révén nyíltan rokonszenvez a magyarokkal. Nem csoda, hogy Herbert von Waldhausen osztrák vérteskapitánnyal (Bánvölgyi Tamás) tervezett házassága gyorsan meghiúsul, mikor betoppan az ünnepségre a lázadó Magyarországról Antónia nénikéje (Vajda Júlia), és meg is szökteti a magyarhonba vágyó lányt. Bécsben „áll a bál”, Metternich megbukik, a csinos Simonich kisasszony pedig hamar szerelembe esik a pozsonyi magyar követeket kísérő jurátusok egyikébe, Jancsó Bálintba (László Boldizsár, Nyári Zoltán). Mikor azonban kiderül, kinek a nevelt lánya, Bálint elhidegül tőle. Mária, hogy bizonyítsa, nem az osztrákokhoz húz a szíve, férfiruhában beáll nemzetőrnek, és egészen a főhadnagyságig viszi. Az ármányok azonban még sokáig keresztezik a két szerelmes útját, miközben elhagyjuk a császárvárost, megjárjuk a harcmezőt és egy bálteremben táncolhatunk Kossuthtal (Borovics Tamás) és Görgeivel (Galkó Bence)…

20 Éves Jubileumi Öreg Rocker Találkozónak ad otthont szombaton 19 órától az IH Rendezvényközpont. 20 esztendővel ezelőtt szervezték meg először Szegeden az öreg rockerek találkozóját. Meglehetősen nagyot szólt. Az újszegedi szabadtéri színpadon a 60-as évek városi zenekarai léptek fel. A Kristály, a Móra, a Fortuna, az Angyalok és a házigazda PRT (Pincebulik Részvénytársasága) bolondította meg zenéjével a mintegy másfél ezres közönséget. Az utóbbi együttes dobosa, Kelemen István volt az ötletgazda, aki azóta is fáradhatatlanul szervezi a zenés összejöveteleket. Az eltelt két évtizedben számos szegedi zenekar jutott szóhoz az öreg rockeres rendezvényeken, például a Hatkéz, a Mák, a Fanti, a Dollár Boys, a Drink Panthers, az Útközband. A meghívott, úgynevezett sztárvendégek névsora is igen rangos: Brunner Győző (Metró), Somló Tamás (LGT), Ferenczi György (Herfli Davidson). És ne feledkezzünk meg a már elhunyt Boncz Gézáról, és Nádas György humoristáról sem. Öt évvel ezelőtt megalakították a Szegedi Rocker Egyesületet, amely igyekszik zenei anyagok kiadásában segédkezni, és szervezni az újabb bulikat is.

A 25 éves Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház Stabat Mater című darabját szombaton 19 órakor láthatja a nagyérdemű a Kisszínházban. A cím, a témaválasztás a balett-társulat 25 éves jubileumához kapcsolódik. Az együttes alapítója, az első hat év munkájának meghatározó művésze Imre Zoltán, 1988-ban készített koreográfiát Pergolesi azonos című művére. A legendás koreográfus legjobban sikerült darabjai közé tartozik a fiatalon, 26 évesen elhunyt olasz zeneszerző legismertebb és egyben utolsó zeneművének feldolgozása. Ennek a műnek emlékét idézi fel Juronics Tamás, és egyben tiszteleg volt mestere előtt, aki 2013-ban lenne 70 éves. Az együttes Szegedi Kortárs Balett néven 1993-ban alakult újjá. Az akkori első bemutatót is megidézzük. Az egyik darab „Kroki” címen, Arvo Pärt Stabat Mater című műve volt. Az észt származású komponista a modern egyházzene megteremtésének egyik jelentős alakja. Juronics akkori darabját írja újra, pontosan húsz év elteltével. Emlékezés és újjászületés a mottója a megalakulásának 25. évét ünneplő Szegedi Kortárs Balett kisszínházi produkciójának.

Ritmo de La Pampa koncert lesz 20 órától a Piano Clubban. Szombaton a Ritmo de La Pampa formáció gitárosa & kongása látogat el a Pianoban, igazi mediterrán hangulatú show-ra számíthatnak az érdeklődők.

Sena Dagadu – Lots of Trees lemezbemutató szombaton 22 órától a Rongy Kocsmában. Az Irie Maffia felejthetetlen hangú énekesnője újabb, elmondása szerint a rengeteg zenei tapasztalatnak köszönhetően az eddigieknél sokkal kiforrottabb lemezzel állt elő, melynek különlegessége többek között, hogy az énekesnő ezúttal mint dalszerző is részt vett a munkában, valamint hogy talán nem is annyira meglepő módon azoknak is kedvez majd a hangzás, akik a soul és r’n’b irányába kacsintgatnak!

Március 31-én vasárnap és április 1-én, 9 és 16 óra között rendezi meg a vadaspark a már hagyományosnak mondható „Húsvéti tojásvadászatot”. E két napon a látogatók nemcsak az állatokban gyönyörködhetnek, hanem sétájuk során tojásokat is keresgélhetnek ajándékokért. Az állatok megcsodálása mellett tojásokra is vadászhatnak hétfőn a Szegedi Vadasparkba kilátogatók. A látogatói út mentén lúdtojásokat rejtőznek majd, melyekre előzetesen vadasparki állatainkkal kapcsolatos kérdéseket írtak fel. Ha valaki nem tudja a választ, megkeresheti azt az állatot, amelyről a kérdés szól, és az ismertetőtáblát elolvasva kaphat segítséget. Ez után már csak annyi dolga lehet, hogy elviszi a talált tojást a Természetvédelmi Oktatóközpontba, ahol a helyes válaszért húsvéti ajándék jár cserébe. Fontos, hogy ha valaki már egy tojást talált, akkor ne gyűjtsön többet, mindezt azért, hogy mások is lehetőséget kapjanak a játékra! Vasárnap és hétfőn is, 10-15 óráig a Természetvédelmi Oktatóközpontban hagyományos technikával, tojást is festhet bárki, s amit csinál, haza is viheti.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark húsvétkor ismét tavaszköszöntő ünnepi ruhába öltözködik. A programok az időjárás miatt azonban változnak, a lovas bemutatók elmaradnak. húsvét mindkét napján, március 31-én (vasárnap) és április 1-jén (hétfőn) egyaránt 10 órától várják a látogatókat az emlékparkba. A gazdag programkínálatban természetesen szerepel hagyományos locsolkodás a skanzen házai között, különböző húsvéti kézműves-foglalkozások, óriásbábos vásári komédia, játékos tojáskeresés és játszóház is. A húsvéti rendezvényt eső esetén is megtartják, készült „vészforgatókönyv” . A lovas bemutatók biztosan elmaradnak, mivel a pálya olyan mértékben felázott, hogy a bemutató a ló és lovasa testi épségét egyaránt veszélyeztetné.

Eastern Special – Positive Vibes w, SUHOV vasárnap 20 órától a Casablanca kávézóban. A kávézó mindig nagy hangsúlyt fektet az eredeti hangzások bemutatására. A téli hideget egy most először a kávézó dj pultjában debütáló művésszel szeretnénk elhessegetni! A tavaszi zsongás első fellépője aki terveink szerint már a nyári szezonban is felfog lépni nálunk nem más mint SUHOV. A keceli fiatal ember nagyon régóta foglalkozik ütemek és dallamok összehangolásával elmondása szerint a hangulat amiből táplálkozik szettje: „downtempo és főleg instrumentális hip-hop vagy soulfull hiphop a lényeg a pozitív ritmus”.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Már a világhálón is megjelent a koronavírus

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Baj lehet, mert a távoli munkát végzők negyede semmilyen biztonságtechnikai irányelvet nem követ.

Tovább olvasom

Szórakozás

Jason Derulo és Rudimental a SZIN sztárfellépői

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszatér Ákos és a Russkaja.

Tovább olvasom

Szórakozás

Elkészül a Jóbarátok egy külön epizódja a régi sztárokkal

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy epizód erejéig újra összeáll a Jóbarátok régi sztárszereposztása.

Tovább olvasom

Aktuál