Közélet

Havazás: nincs már elzárt település (FRISSÜL!) + FOTÓK

Havazás: nincs már elzárt település (FRISSÜL!) + FOTÓK

2013. március 16., szombat
Havazás: nincs már elzárt település (FRISSÜL!) + FOTÓK

Szombaton már elhárulni látszik a pénteki katasztrófahelyzet. Mindenkit kimentettek a hó fogságából, az utak felszabadulnak, a közlekedés lassan helyreáll, az ellenzék pedig elégedetlen. Frissülő hójelentés!

23.24: Megindult a forgalom az 1-es főúton, az M1-esen még mindig van lezárt szakasz

Megindult a forgalom az 1-es számú főúton, ahol a jegesedés órákra megbénította a közlekedést Ács és Komárom között - közölte szombat késő este a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Az M1-es autópálya Győr felé a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között továbbra sem járható. A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint az 1-es főút említett szakaszát a közútkezelő munkatársai jégmentesítették, így újra lehet közlekedni Győr és Budapest felé egyaránt. Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán még dolgoznak a munkagépek. A 79-es kilométerszelvénynél járnak a hómarók, és tisztítják, szélesítik a pályatestet. Győr felé a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között nem járható a pálya, előtte leterelik az autósokat. A 81-es számú út Komárom-Esztergom megyei szakasza továbbra sem járható, ott a közlekedők biztonsága érdekében a rendőrség leállította a forgalmat Győr és Mór között. Az út sózását már megkezdte a közútkezelő.

22.26: Egy vonal kivételével rendben zajlik a vasúti közlekedés

A Hatvan-Szolnok vonal kivételével a MÁV teljes hálózatán biztosított és kiszámítható a vonatközlekedés - derül ki a társaság szombat esti közleményéből. Az említett vonalon néhány késő esti vonat jelentős, 60-90 perces késéssel közlekedik, mert egy Szolnokra tartó személyvonat elgázolt egy embert Jászberénynél. A rendkívüli időjárás következményeként a vasúton szombaton már sehol sem kellett jelentős késésekre, fennakadásokra számítani - áll a közleményben. A hóborította területeken váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ezért egyes személyszállító vonatok 15-30 percet késhetnek.

22.12: Nincs már elzárt település

Kiszabadult az utolsó település is a hó fogságából Veszprém megyében és egyben az országban is - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat este az MTI-t. Kómár Viktória elmondta: az utolsó elzárt település Páliháláspuszta volt. A megyében nincs lezárt főút sem, csupán öt alsóbbrendű út járhatatlan - tette hozzá.

21.18: Kiürültek a Veszprém megyében kijelölt melegedők

Kiürültek a Veszprém megyében kijelölt melegedők, mindenki hazatérhetett. Hóban elakadt autó sincs a megyében - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombat este az MTI-t. Révész András elmondta: szombaton 35 esetben hajtottak végre műszaki mentéseket a megye útjain, az esetek többnyire árokba csúszott autóknak, valamint a mentőknek betegszállításoknál segítettek. Hozzátette: a közútkezelő szakemberei megtisztították a Nagyvázsony és Tapolca közötti, korábban lezárt szakaszt, így ott is két sávon haladhat a forgalom. Az áramkimaradást Hajmáskér körzetében a szakemberek megszüntették, a szolgáltató tájékoztatása szerint jelenleg nincs Veszprém megyében sem áram-, sem gázkimaradás - mondta Révész András. Veszprém megye egyes útjai most is jégbordásak, havasak lehetnek, ezért a közlekedőknek célszerű indulás előtt tájékozódniuk - figyelmeztetett Révész András.

21.07: A napközbeni torlódás után megindult a kocsisor a határ osztrák oldalán

Az esti órákban megindult a forgalom szombaton a hegyeshalmi határátkelő osztrák oldalán is, ahol előzőleg napközben mintegy 25 kilométeres kocsisor alakult ki - közölte az osztrák rendőrség. Az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint szombaton nap közben a határ előtt az osztrák oldalon torlódás alakult ki az autópályán, mivel az M1-es autópályára délelőtt még nem hajthattak be a teherautók és ezért mindhárom sávot blokkolták a kamionok. A személyautó-közlekedés délutánra normalizálódott, a teherautó-forgalom estére indult meg. A nap egy részében a határtól Pándorfaluig (Parndorf) állt a teherautósor. A személyautó-forgalmat először a golsi lehajtónál leterelték az A4-esről, délutánra azonban szabaddá tettek egy sávot a számukra. Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem szóvivőjének közlése szerint a kamionstopot délben oldották fel. Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint az osztrák oldalon a korlátozás feloldása után először szakaszosan engedték tovább a kamionokat.

20.40: Segítik a fűteni nem tudók melegedőhelyekre jutását Szabolcsban

A katasztrófavédelmi szervezet és a rendőrség munkatársai segítséget nyújtanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azoknak, akik az áramkimaradás miatt nem tudnak otthonaikban fűteni, s a kijelölt melegedőhelyekre szeretnének eljutni - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője szombat este az MTI-vel. Takács Judit tűzoltó hadnagy elmondta: az érintettek segítséget kérhetnek a melegedőhelyekre való eljutáshoz a 112-es, illetve a 105-ös segélyhívó telefonszámon, valamint az utcákon a rendőrjárőröktől. A szóvivő megjegyezte, hogy az áramkimaradásban érintett településeken a rendőrség folyamatosan jelen van a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében. Szabolcsban egyébként még mindig mintegy 46 ezer fogyasztói helyen szünetel az áramszolgáltatás a csütörtöki-pénteki rossz időjárás miatti vezetékszakadások, oszloptörések és szigetelőtörések miatt. Takács Judit megemlítette, hogy a szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság adatai szerint a szolgáltató E.ON Zrt. minden érintett településen folyamatosan, összesen 220 szakemberrel dolgozik az elektromos üzemzavar elhárításán. Előre láthatólag vasárnap már jelentős előrehaladás várható az áramszolgáltatás visszaállításában - emelte ki. Az áramhiány miatt lakásukban fűteni nem tudó embereknek a nyíregyházi önkormányzat jelölt ki melegedőhelyeket szombat éjszakára. Öt helyen, a Westsik Vilmos, a Wesselényi Miklós és a Bánki Donát Szakközépiskola, valamint a Zrínyi Ilona Gimnázium, továbbá a nyírszőlősi Szőlőskerti Általános Iskola kollégiumában várják az érintetteket. A péntek éjjel 25-en vették igénybe a melegedőhelyeket Szabolcsban.

20.36: Egy település még el van zárva a külvilágtól Veszprém megyében

Egy település még el van zárva Veszprém megyében, a 82-es főutat pedig ismét le kellett zárni - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján szombaton este. Közlésük szerint a 82-es főút 25-ös kilométerénél egy korábban árokba csúszott kamion mentését megkezdték, ennek idején teljes zárás van érvényben a zirci Tesco és a bakonyszentkirályi elágazó között. Ezenkívül Veszprém megyében nincs lezárt út, és már csak egyetlen település, Páliháláspuszta van elzárva a külvilágtól, a mentésen folyamatosan dolgoznak - tették hozzá. A közút kezelőjének tájékoztatása szerint már csak hat alsóbbrendű bekötő-, illetve összekötő úton van korlátozás.

20.31: Útinform: az M1 Hegyeshalom felé vezető oldalának nagy része továbbra is zárva

Továbbra is komoly gondok vannak a közlekedésben az M1-es autópályán. Az Útinform honlapján szombat este fél nyolckor közzétett tájékoztatás szerint a sztrádán Budapest felé már végig lehet közlekedni, a korábbi lezárásokat feloldották, de az óriási torlódás miatt csak lépésben lehet haladni. Azonban az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán sokkal rosszabb a helyzet, az M0-s autóúti csomóponttól az M19-es győri csomópontig továbbra is zárva van a sztráda, a forgalmat átterelik az 1-es főútra, de azon is lépésben araszol a forgalom. Óriási a torlódás az M0-s autóúton az M1-es autópálya, illetve az 1-es főút felé vezető oldalon is. Több kilométeres a kocsisor, az M1-esre Hegyeshalom felé továbbra sem lehet felhajtani. Az M0-M1-csomópontban a kamionokat visszaforgatják az M7-es felé - olvasható az Útinform oldalán. A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

20.04: ORFK: a következő órákban jégbordás útszakaszokra lehet készülni

Nehezen járható, jégbordás szakaszokra lehet számítani a következő 12-24 órában az autópályákon, a fő- és mellékutakon is - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombat este közzétett tájékoztatásában. A rendőrség arra kéri a gépjárművezetőket, hogy az évszaktól eltérő időjárási körülményekre tekintettel a megszokottnál körültekintőbben vezessenek. Elindulás előtt tájékozódjanak az időjárási és az útviszonyokról, kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, tájékoztatásait - írták a police.hu oldalon. A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

19.15: Délután öt órára normalizálódott a helyzet az M1-es autópályán

Délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom az M1-es autópályán. A forgalmat szakaszosan engedik rá a pályára - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos iparbiztonsági főfelügyelője az autópálya bábolnai lehajtójánál tartott sajtótájékoztatóján szombaton. Kossa György tűzoltó dandártábornok elmondta: a pálya bábolnai szakaszán 110 kilométer/órás szél fújt, mely 2,5 és 5 méteres hótorlaszokat emelt, emiatt mintegy 14 ezer ember került a hó fogságába, 4000 személykocsiban és 2700 teherautóban. Tatabánya felé 30, Győr felé 15 kilométeres sor alakult ki. A mentési munkálatokban 2000-nél több hivatásos tűzoltó és ezernél több önkéntes, illetve a polgári védelem munkatársai vettek részt. A mentést két helikopter és két tank is segítette. A katasztrófavédelem a legkritikusabb helyszínre 20 melegedőbuszt vezényelt. Kossa György hozzátette, mindenkit orvoshoz tudtak juttatni, az M1-es pályán kialakult katasztrófahelyzetben senki nem sérült meg, nem történt haláleset. A dandártábornok megjegyezte: a csütörtökön kezdődő ítéletidő a lakosságot nagymértékben felkészületlenül érte, annak ellenére, hogy a sajtóból előre lehetett tudni, hogy egy hidegfront érkezik, jelentős csapadékkal és rendkívüli erejű széllel.

19.06: Már csak öt útszakasz járhatatlan Fejér megyében

Fejér megyében már csak öt olyan útszakasz van, amely nem járható - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t. Németh-Kész Mónika közleménye szerint járhatatlan a 8205-es út Fehérvárcsurgó és a 81-es út között, a 8127-es Pusztavám és a megyehatár között, a 6209-es Adony és Káloz között, a 6215-ös és a 6219-es Mezőfalva és Sárbogárd között. Tudatta, hogy a 81-es út Kisbér után nem járható nehéz gépjárművek részére, ezért a rendőrök visszafordítják a kamionokat Székesfehérvár felé. Alternatív útvonalnak a 8-as számú főutat javasolják Ausztria irányába. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője korábban azt közölte, hogy nincs már elzárt település Fejér megyében. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint szombat délután munkagépeiknek sikerült kiszabadítani a hó fogságából Bakonykútit és Kislókot.

18.42: Szabolcsban újabb négyezer fogyasztói helyen helyreállították az áramszolgáltatást A rendkívül rossz terepviszonyok között dolgozó villanyszerelők szombat délután 16 óráig újabb négyezer fogyasztó helyre tudták visszakapcsolni az áramot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője az MTI-vel. Egyházi Nikoletta elmondta: a közel ötven órája dolgozó hibaelhárítók erőfeszítései ellenére a megyében 46 ezer fogyasztói helyen továbbra sincs áram. Hozzátette, hogy a Dunántúlról 70 villanyszerelőt irányítottak át Szabolcsba. A szakemberek szombat este és éjszaka is folytatják a munkát, természetesen a két-háromórás kötelező pihenőidőt megtartva. A szóvivő tájékoztatása szerint nap közben helikopter, honvédségi lánctalpas járművek és katasztrófavédelmi terepjárók is segítették és segítik a továbbiakban is a munkálatok elvégzését. A hibahelyeket ugyanis nagyon nehéz megközelíteni, hiszen a vastag hótakaró alatt a föld fagyossága már kiengedett, így gyakran elakadnak a járművek a területen. Egyházi Nikoletta elmondása alapján a következő órákban tovább javulhat a helyzet Szabolcsban, a javítási munkálatok elvégzése után újabb fogyasztói helyekre tudják majd visszakapcsolni az áramot. Az üzemzavar végleges elhárítása azonban áthúzódhat akár a következő napokra is, hiszen mintegy 5000 kilométer hosszú hálózaton okozott károkat a vezetékekre lerakódott jég és hó, illetve a viharos erejű szél, valamint a kidőlt fák is. A felmérések szerint több mint kétszáz vezetékszakadás, kétszáz oszloptörés történt, és nyolcszáznál is több szigeteléstörést állapítottak meg a hálózaton. Mintegy 30 kilométer hosszú vezetékrészt pedig teljesen át kell építeni. A szerelők szakaszosan is, egy-egy transzformátorállomás környékén a munkát elvégezve azonnal visszakapcsolják az áramot. S a munkálatok során azok a körzetek kapnak elsőbbséget, amelyekhez nagy számú fogyasztói hely kapcsolódik. Az E.ON Zrt. - folytatta a szóvivő - igyekszik segíteni azoknak az embereknek, akik az áramszolgáltatás hiánya miatt nem tudják fűteni lakásaikat. Az önkormányzatok által kijelölt melegedőhelyeket igénybe vevőket a cég élelemmel és itallal látja el. 18.35: Ideiglenes forgalomkorlátozás az M1-sen A közlekedés biztonsága érdekében ideiglenesen leállították a forgalmat az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a 83-84 kilométerszelvénynél, a komáromi lehajtó után - tájékoztatta a rendőrség szombat este az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: szükségessé vált az útszakasz megtisztítása, a járható út szélesítése. 18.14: Már sehol sincs érvényben a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetés Szombat délután mindenhol visszavonta a gyenge hófúvás miatt korábban kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szolgálat az MTI-hez eljuttatott szombat délutáni figyelmeztető előrejelzésében azt írta: éjszaka foltokban zúzmarás köd képződhet. Hajnalra a hőmérséklet északkeleten helyenként megközelítheti a mínusz 15 fokot. Vasárnap a Dunántúlon megerősödik a déli, délkeleti szél, az erősebb lökések a nyugati részeken lesznek, ahol azonban ekkor már nem borítja a felszínt hóréteg, így hófúvás nem várható - tették hozzá. Vasárnapra már semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. 18.06: Még a honvédségi lánctalpas is elakadt Szabolcsban Elakadt egy áramellátás helyreállítását segítő honvédségi lánctalpas jármű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Ibrány térségében szombaton - tudta meg az MTI munkatársa. Révészné Markovics Zita hadnagy, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztje elmondta: a járművet tréleren kora délután indították útra az egység hajdúhadházi Vay Ádám kiképző bázisáról, hogy segítséget nyújtson a rendkívül nehéz terepviszonyok között dolgozó villanyszerelőknek az elektromos üzemzavar elhárításához. A PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas Ibrány határában egy víz alá került magasfeszültségű oszlopnál nyújtott volna megközelítési lehetőséget az E.ON Zrt. szakembereinek. A jármű a mocsaras területen azonban elakadt, így a lövészdandár kiképző bázisáról egy másik kétéltűt szállítanak a helyszínre, hogy kimenekítse a bajba került lánctalpast, és a két eszköz együtt segítse a szerelőket a javítási munkálatok elvégzésében. Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), aki maga is az elakadt járművön tartózkodik, telefonon az MTI-nek elmondta: a magasfeszültségű villanyoszlop környéke víz alatt áll, s a nádas területen még a speciális jármű segítségével sem tudták megközelíteni. Várják a mentést, s a katonák bíznak abban, hogy két PTSZ-szel már biztosan segítséget tudnak nyújtani ahhoz, hogy a villanyszerelők az üzemzavart végül elháríthassák - tette hozzá. 17.55: A mentőknek egy átlagos szombati munkanapjuk van A mentőszolgálatnál már szinte egy átlagos szombati nap szerint zajlik a munka - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szombaton az MTI-nek. Részletek itt!17.54: Húszezer embernek segített a vöröskereszt Húszezer embernek segített az elmúlt napok rendkívüli időjárásával összefüggésben csütörtök óta a Magyar Vöröskereszt kétszáz önkéntese és ötven munkatársa. Részletek itt! A humanitárius szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Veszprém megye több településén, valamint Budapesten is segítséget nyújtottak a bajbajutott autósoknak, kamionosoknak, buszokon veszteglőknek és az ideiglenes befogadó állomásokon rekedt embereknek. Emellett az Osztrák Vöröskereszt csaknem 140 munkatársa és önkéntese is segítette a magyarok munkáját az M1-es autópálya kritikus szakaszain. A Magyar Vöröskereszt pénteken gyűjtést indított 1359-es adományvonalán. Minden hívó vagy sms-ben az ADOMANY szót elküldő 250 forinttal támogatja a vöröskereszt katasztrófa-készenléti és válaszadási munkáját - közölték. 17.21: Lezártak két utat Szabolcsban A leszakadt légvezetékek helyreállítása miatt két utat lezártak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombat délután az MTI-vel. Takács Judit tájékoztatása szerint a Vasmegyer-Kemecse útszakaszon, illetve az Ibrány-Nagyerdő és a Dombrád-Kistiszahát közötti úton van érvényben a korlátozás a munkálatok miatt. A megyében továbbra is dolgozik az áramszolgáltató az áramellátás visszaállításán. Szombat délután további 70 szakember érkezett a Dunántúlról, hogy az áramszolgáltatás a térség érintett településein minél hamarabb visszaálljon - ismertette a hadnagy. 17.16: Nincs már elzárt település Fejér megyében Nincs már elzárt település Fejér megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint munkagépeiknek sikerült kiszabadítani a hó fogságából Bakonykútit és Kislókot. Szabó-Bisztricz Anett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közleménye szerint mintegy húsz alsóbbrendű út vagy útszakasz azonban még mindig le van zárva a megyében. 16.50: Kihűlőben lévő férfit találtak Nyíregyházán Egy kihűlőben lévő férfit találtak szombaton Nyíregyházán, akit súlyos állapotban szállítottak kórházba a mentők - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes sajtószóvivője az MTI-vel. Berki Bianka elmondta: a férfit egy autóbusz-telephelyen lévő épület mellett eszméletlen, félig kihűlt állapotban találták meg hajnalban. A szóvivőhelyettes tájékoztatása szerint a középkorú férfi személyazonosságát egyelőre nem tudták megállapítani, miután nem voltak nála iratok. 16.46: Komárom-Esztergom nagy részén nem biztonságos a közlekedés A korábbi hófúvások nyomán kialakult útállapotok miatt Komárom-Esztergom megye közúthálózatának nagy részén nem biztonságos a közlekedés - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a sorozatos balesetek és autóelakadások miatt a társaság munkagépei nem tudnak teljes kapacitással dolgozni. Ezért a Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy csak az 1-es, a 10-es és a 81-es főutat, valamint a Tát-Tokod-Sárisáp-Úny vonaltól keletre lévő közutakat használják. 16.10: Hét megyében több mint hetven műveletet hajtottak végre a katonák A Magyar Honvédség katonái mostanáig hét megyében több mint 70 műveleti feladatot hajtottak végre a rendkívüli időjárási viszonyok következményeinek elhárítása érdekében - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel. A Magyar Honvédség többek között lánctalpasaival és egyéb terepjáró eszközeivel sok személyautót, buszt és teherautót szabadított ki a hó fogságából. Több helyen a közműszolgáltatások helyreállításában segítettek, illetve segítenek jelenleg is. Süle Attila ezredes, a Magyar Honvédség műveleti csoportjának ügyeletes vezetőjének tájékoztatása szerint a honvédség nyolc alakulatának állományából kijelölt csoportok március 14. este óta folyamatosan segítették a mentési munkálatokat. Az ezredes megjegyezte: számos, a honvédség rendelkezésére álló speciális technikai eszközt vetettek be, köztük olyanokat is, amelyek alkalmazása igazi "unikum" volt. 15.46: Eddig csaknem 15 ezer embert mentettek ki a hó fogságából Országszerte 14 400 embert és 3700 gépjárművet szabadítottak ki a mentőegységek a hó fogságából - ismertette a szombat délutáni adatokat a katasztrófavédelem és a rendőrség. A police.hu oldalon megjelent közös közleményben azt írták: a katasztrófavédelem 754 műszaki mentést hajtott végre, 182 jármű kiszabadítása pedig most is tart. A közutakon - a havazással összefüggésben - már nincs mentésre váró ember. Jelenleg 31 település van elzárva a külvilágtól, míg az elzárt utak száma 57, az útszakaszoké pedig 41 - tették hozzá, jelezve egyúttal, hogy a rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását. Az áramszolgáltatás szünetelésével küzdő 91 településen a rendőri jelenlét folyamatos - közölték. A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt. 15.40: MTVA: a közmédia azonnal reagált a katasztrófahelyzetre A közmédia csütörtökön azonnal reagált az országban kialakult katasztrófahelyzetre - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szombaton az MTI-vel, válaszul az MSZP elnökének szavaira. Részletek!15.28: Katasztrófavédelem: a Dunántúlról vezényelt át szakembereket az áramszolgáltató Szabolcsba A hibák gyorsabb elhárítása érdekében Szekszárdról és Székesfehérvárról vezényelt át szakembereket az áramszolgáltató Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombat délután az MTI-vel. Takács Judit elmondta: az áramellátás nélkül maradt települések száma 76-ra csökkent a megyében, az áramszolgáltató 145 munkatársa dolgozik a szolgáltatás visszaállításán. A Dunántúlról érkezett szakemberek szombat kora délután munkába álltak az érintett településeken, emellett egy Szolnokról érkezett csapat is folyamatosan segít a hibák elhárításában - tette hozzá. A hadnagy tájékoztatása szerint a térségben ötven darab, katasztrófavédelem által biztosított aggregátor működik, ezen kívül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól további tizenhárom aggregátor érkezik. Az eszközöket a legfontosabb áramfelhasználók, így a melegedőhelyek, idősotthonok, gyermekotthonok és vízművek között osztják szét. A megyei védelmi bizottság elnöke a Magyar Honvédség Katasztrófavédelmi Operatív Törzsétől egy lánctalpas, úszó gépjárművet igényelt, melyet a belvízzel fedett területeken leszakadt vezetékek helyreállítási munkálataihoz használnak. A katasztrófavédelem munkagépei jelenleg három nehezen megközelíthető területen nyújtanak segítséget az áramszolgáltató szakembereinek - közölte a szóvivő. 15.20: Szinte teljesen helyreállt az áramellátás Hajdú-Biharban Csaknem 100 százalékban helyreállt szombat kora délutánra az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében - mondta el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek. Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok ismertetése szerint az E.ON szakembereinek a megye csaknem minden részén sikerült elhárítaniuk a viharos időjárás okozta áramellátási zavarokat. Mindössze néhány település egy-egy utcájában lehetnek még kisebb kimaradások - tette hozzá. Hajdú-Bihar megyében pénteken 39 településen egyáltalán nem vagy csak részlegesen volt áram, 10 településen pedig az ivóvíz-ellátás is akadozott. Csohány Andrea, a Debreceni Közlekedési Vállalat kommunikációs vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a csütörtök este leállított debreceni villamosforgalmat szombat reggel újra tudták indítani. 15.17: Már nincs elakadt jármű Veszprém megyében Az időjárási körülmények miatt elakadt jármű Veszprém megyében nincs, áramellátás jelenleg minden településen van, de részleges áramkimaradás lehetséges és hat település még el van zárva a külvilágtól - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján szombat délután. Tájékoztatásuk szerint a 82. számú főúton Veszprém és Zirc között nem haladhatnak 7,5 tonnánál nehezebb járművek, a 7301-es teljes hosszában lezárva, Veszprém felől Nemesvámos, Veszprémfajsz lakosai a lakcímük igazolása után utazhatnak tovább, Tapolca felől Vigántpetendig a helyi lakosok hajthatnak be, a 710-es főút teljes hosszában pedig baleset miatt le van zárva. Járhatatlan a Pécsely és Balatonszőlős közötti út, a Vöröstói bekötőút, a Mencshely és Dörgicse közötti út, a Kisgörbő és Bazsi összekötő út Veszprém megyei szakasza, a sümegprágai, az ódörögdpusztai bekötőút, a Nyirád és Sümeg, valamint a Nagyvázsony és Vigántpetend összekötő út, a Nagyvázsony és Tapolca közötti út, Szápár környéke, a Csót-Lovászpatona-Tét összekötő út, a lókúti és a pálihálási bekötőút, az Olaszfalu és Felsőperepuszta közötti út és a nagydémi bekötőút - közölte a rendőrség. Barnag, Lovászpatona, Nagydém, Lókút, Felsőperepuszta, Páliháláspuszta még mindig el van zárva a külvilágtól - írták. 15.01 Fidesz: A baloldal fejezze be az ízléstelen politikai haszonlesést! A Fidesz-frakció közleménye: "Miközben ma is tízezrek dolgoznak azon, hogy a rendkívüli időjárás miatti helyzetben keletkezett károkat elhárítsák, és a bajbajutottakon segítsenek, a magyar emberek többségével együtt elképedve tapasztaljuk azt, hogy a baloldalt továbbra is csak a gátlástalan politikai haszonlesés érdekli. A kialakult katasztrófahelyzet az ízléstelen pártpolitikai nyilatkozatok helyett a felelősen gondolkodó politikai és kormányzati erők összefogását követeli meg. A Fidesz köszöni a kormányzati szervek, a rendvédelmisek, a tűzoltók, a katasztrófa-védelmisek, a mentőszolgálat dolgozói és a civilek megfeszített munkáját. Ők a mai napon is hátrahagyták családjukat, hogy másoknak segíthessenek, és sikeresen megelőzzék azt, hogy nagyobb baj és további áldozatok legyenek." 14.29: Nincs már elzárt település Tolnában Nincs már megközelíthetetlen település Tolna megyében - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel. Boros Brigitta szóvivő tájékoztatása szerint minden, korábban hótorlaszokkal elzárt község egy oldalról megközelíthető, de több településre csak erőgépekkel - traktorokkal, terepjárókkal - lehet eljutni. A közútkezelő hókotrói, hómarói folyamatosan dolgoznak azon, hogy minden község személygépjárművel is minden oldalról megközelíthető legyen - tette hozzá. 14.11: Zalában kevesebb a lezárt út, de elakadt járműveket még mentenek Zalában szombaton kora délután már csak négy út volt lezárva hóátfúvás miatt, a megyében azonban több helyen elakadtak járművek, köztük autóbusz és hótoló is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint Zalában még járhatatlan a 75-ös számú főút Alsópáhok és a zalaapáti körforgalom közötti szakasza, és a főúton továbbra is kamionstop van érvényben a 8-as és a 33-as kilométerszelvény között. Nem lehet ráhajtani a Zalaszentbalázs és Gelse, valamint a Tófej és Söjtör közötti összekötő útra, és Veszprém megye irányából nem engednek járműveket a 7333-as jelű útra. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható közlés szerint szombaton is több műszaki mentés miatt hívták az ügyeletet. Paton a közútkezelő munkagépe csúszott le úttisztítás közben, és ugyanitt két kenyérszállító kisteherautó is elakadt. Zalaszabar és Zalavár között egy autóbusz csúszott le félig az útról úgy, hogy a forgalmat is akadályozta, Nemesszentandráson pedig a viharos szél miatt meglazult gyökérzetű fa dőlt villamos vezetékre, s a műszaki mentéshez a tűzoltókon kívül az áramszolgáltató szakembereire is szükség volt. 14.09: Vége a kamionstopnak Győr megyében Vége a kamionstopnak Győr-Moson-Sopronban - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szombaton az MTI-vel. Dobos Viktória hadnagy elmondta: ennek értelmében déltől ismét beléphetnek Magyarországra Hegyeshalomnál és Rajkánál a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek. Hozzátette: az M1-es autópálya megyei szakaszán már nincsenek elakadt járművek, és Győr-Moson-Sopronban a hó miatt egyetlen autó sem vesztegel. 14.07: Újabb hétszáz rendőrt irányítottak az M1-es térségébe Újabb hétszáz rendőrt irányított az M1-es autópálya térségébe szombat délelőtt az országos rendőr-főkapitány. Papp Károly ezt szombaton a mentést irányító műveleti központban jelentette be, ahol Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatóval beszámolót tartottak az elmúlt napok rendkívüli, télies időjárása nyomán kialakult helyzet részleteiről. A belügyminiszter a tájékoztatón - amelyet az M1 Híradója élőben közvetített - azt mondta, a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési, valamint áramszolgáltatási problémák összesen mintegy 270 ezer embert érintettek. Jelezte, még mindig vannak gépjárművek a hó fogságában, ezeket azonban már gépekkel nem lehet kiszabadítani, ezért kézi erővel próbálják eltávolítani a havat. Pintér Sándor közölte: a hivatásos állomány eddig több mint 30 ezer tagja teljesített szolgálatot a télies időjárás sújtotta területeken. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést - tette hozzá. Megjegyezte továbbá, hogy a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a médián keresztül. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy tevékenységük súlypontja szombaton az M1-es autópályára koncentrálódik. Tájékoztatása szerint Budapestről buszokkal önkénteseket szállítanak a helyszínre segíteni. A katasztrófavédelem ezzel kapcsolatos közleményében az áll, hogy a Hősök terén várják a jelentkezést. A fővárosból folyamatosan indulnak az önkénteseket szállító buszok a havazás által leginkább sújtott térségekbe. Bakondi György a mentést irányító központban arról is szólt, hogy az ország északkeleti részében továbbra is gondot okoz a sok helyen szünetelő áramellátás, azonban Hajdú-Bihar megyében már szombaton, a többi helyen pedig legkésőbb vasárnapra helyreállhat az áramszolgáltatás. Az országos rendőrfőkapitány ismertette: az M1-es autópálya Hegyeshalom felől Budapest irányába járható, a főváros és Tatabánya között a határ felé tartó szakasz azonban továbbra is zárva. Papp Károly néhány órával ezelőtt 700 rendőrt irányított az M1-es sztráda térségébe, hogy közreműködjenek a mentésben. A rendőrök mind az utakon hagyott járműveket, mind pedig az áramellátási gondokkal küzdő településeket "folyamatosan biztosítják" - közölte. A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt. 13.29: Újfehértó hatvan százalékában nincsen még áram Újfehértó területének körülbelül negyven százalékában sikerült helyreállítani a csütörtök este óta szünetelő áramszolgáltatást - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere szombat délben az MTI-vel. Nagy Sándor (független) elmondta: a 14 ezres kisváros központjában, illetve elsősorban a déli városrészeken azonban továbbra sincs áram. A szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák helyreállításán, egyelőre nem lehet tudni, mikorra végeznek a szakemberek. A polgármester elmondta, hogy a művelődési házban melegedőhelyiséget nyitottak, ide várják mindazokat, akik fűteni sem tudnak otthon. A legfontosabb épületekben, így a tűzoltóságon, a mentőállomáson, a gyógyszertárban és az orvosi ügyeleten a katasztrófavédelemtől, illetve más szervezettől kapott aggregátorokat állítottak munkába. A nagyobb üzletek önmagukat látják el árammal, az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás szerencsére zavartalan - tette hozzá Nagy Sándor. A mobilszolgáltatás is akadozik Újfehértó egyes részein, csütörtök este óta kimaradások vannak a szolgáltatásban. A csütörtök esti hóvihar a helyi református templom tetejét is megrongálta: a tetőn lévő szélkakast a szél leszakította, a kupolagömb részeit a villámhárító tartja. A helyreállításról az egyház intézkedik - mondta el a polgármester. 13.21: Többnyelvű rádióműsor Győr megyében Többnyelvű, 24 órás adásban tájékoztatja az úton lévőket a hóhelyzettel kapcsolatos hírekről, tudnivalókról egy győri rádió - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője az MTI-vel. Dobos Viktória hadnagy jelezte: a megyeszékhelyen működő Ozone FM hírműsoraiban több nyelven ismerteti a legfrissebb információkat, megszólaltatva a munkálatokban részt vevő szervezetek képviselőit is, mind az úton lévőknek, mind a hozzátartozóikra otthon várakozóknak. 13.20: Még nyolcvanan vesztegelnek Győrben Még nyolcvanan várakoznak a győri önkormányzat és a katasztrófavédelem által kialakított melegedőkben arra, hogy továbbutazhassanak - közölte szombat kora délután a városháza szóvivője az MTI-vel. Domanyik Eszter elmondta: az elmúlt két éjszaka összesen 1300-1400 ember vette igénybe ezt a lehetőséget. Rajtuk a város azzal is segített, hogy megnyitotta az egyik iskolát ideiglenes szállásul, valamint fedezte a hóviszonyok miatt a városban rekedt úton lévőket ellátó karitatív szervezetek költségeit. A szóvivő megjegyezte: arról nincsenek adataik, hogy hányan éjszakáztak szállodákban, panziókban, arról azonban tudnak, hogy sok helyütt ingyen vagy jelentős kedvezménnyel szállásolták el a bajbajutottakat. Emellett a helyiek is nagy számban kínálták fel saját otthonuk egy szobáját, ágyát a bajbajutottaknak. 13.13: Már csak két elzárt település van Fejér megyében Már csak két elzárt település van Fejér megyében, mindkét település kiszabadításán dolgoznak a közútkezelő szakemberei - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t. Szabó-Bisztricz Anett közleménye szerint Bakonykúti és Kislók megközelíthetetlen közúton. A főutak szombaton délelőtt felszabadultak. Ideiglenesen a 81-es úton Magyaralmás és Söréd között kisebb fennakadásokra lehet számítani műszaki mentések miatt. Mintegy húsz alsóbbrendű út vagy útszakasz még mindig le van zárva. 13.11: Nincs már lezárt út Bács-Kiskun megyében Minden utat sikerült járhatóvá tenni szombaton Bács-Kiskun megyében - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője szombat délben az MTI-t. Kovács Andrea hangsúlyozta: a megyében nem volt olyan település, melyet ne lehetett volna megközelíteni a havazás idején. Csütörtökön kezdődött a rendkívüli, télies időjárás, szombat reggel még három út volt járhatatlan a megyében hóátfúvások miatt. 13.02: Kora délutánra áll helyre a vonatközlekedés a Békéscsaba-Szeged vonalon Megjavították a békéscsabai állomáson leszakadt felsővezetéket a MÁV szakemberei, így megindulhatott a villamos vontatású vonatközlekedés - közölte a Mávinform szombat délben az MTI-vel. A vasúttársaság tájékoztatása szerint kora délutánra állhat helyre a menetrend szerinti közlekedés a Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza és a Békéscsaba-Szeged vasútvonalon. Az elmúlt napok rendkívüli időjárásával kapcsolatban közleményükben azt írták, hogy a MÁV vasúthálózatán nem kell az időjárás következtében jelentősebb fennakadásokra számítani. A vonatközlekedés a Kaposvár-Siófok-vonal kivételével mindenhol kiszámítható, ugyanakkor a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak. A vasúttársaság emellett felhívja az utasok figyelmét arra, hogy szombattól a feláras vonatokra a hely- és pótjegy váltása ismét kötelező. 12.24: Nem léphetnek be a tehergépjárművek Röszkénél és Nagylaknál 11.45-től visszavonásig nem léphetnek be Magyarország területére a tehergépjárművek a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen és a Nagylaki Közúti Határátkelőhelyen. Azokat a járműveket, amelyek már beléptek, a rendőrök pihenőhelyeken várakoztatják. 12.16: DK: a polgárok jelesre vizsgáztak, a kormány megbukott Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató rendkívüli parlamenti bizottsági meghallgatását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK), mivel szerintük bár a polgárok és a hivatásos állományok tagjai jelesre vizsgáztak, a kormány megbukott a rendkívüli hóhelyzet kezelésében. Ezt Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke jelentette be szombaton. Azt szeretnék, ha a kormány illetékesei az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottsága előtt számolnának be a történtekről - tette hozzá. Hangsúlyozta, a testület ülésén tisztáznák, miért omlott össze az elmúlt napokban az állami tájékoztatási rendszer, a kormány erejéből pedig miért futotta mindössze egy "ostoba és idegesítő" sms-re, miközben a "sokszor ajnározott tartalékos rendszert" például be sem vetették. Vadai Ágnes emellett nehezményezte, hogy pénteken a kormányfő mellett két helyettese is külföldön tartózkodott, hasonlóan a honvédelmi miniszterhez. A DK az események rekonstruálására létrehozott egy Facebook-oldalt, ahol a közutakon rekedtek beszámolóit várják - közölte Vadai Ágnes, aki szerint erre ezért van szükség, mert a kormány nyilatkozataiban elkezdte meghamisítani a történteket. Az ellenzéki politikus tájékoztatóján köszönetet mondott a mentésben személyesen résztvevőknek, valamint a segítséget felajánló Ausztriának is. 12.12: Szabolcs megye egész területéről fogadja az áram nélkül maradt családokat Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egész területéről fogadja Nyíregyháza az áram nélkül maradt családokat - közölte a megyeszékhely önkormányzatának sajtószóvivője szombaton az MTI-vel. Rendes Sándor elmondta: Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester személyesen kereste fel azokat a családokat, amelyek a pénteken megnyitott szálláshelyeken töltötték az éjszakát. A tapasztalatok szerint Nyíregyházáról és vonzáskörzetéből is igénybe vették a felajánlott segítséget. Mivel még szombaton sem garantált a megye számos településén és Nyíregyháza néhány külterületi városrészének egyes utcáiban az áramszolgáltatás helyreállítása, a polgármester elrendelte a kialakított szálláshelyek további nyitva tartását - ismertette a szóvivő. Jelenleg öt nyíregyházi kollégiumban, a Westsik Vilmos, a Wesselényi Miklós, a Zrínyi Ilona és a Bánki Donát középiskolák kollégiumaiban, valamint a Nyírszőlősi Általános iskoláéban biztosítanak elhelyezést a rászorultaknak - tette hozzá. A katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének korábbi közlése szerint szombatra virradó éjjel a megyében harmincan vették igénybe a kijelölt melegedőhelyeket. A nyíregyházi Ózon panzióban térítésmentesen 25-en kaptak elhelyezést, Bujon négy, Nagyhalászban egy embert helyeztek el ilyen módon. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szombat délelőtt még mindig 50 ezer fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás. 12.11: Elmarad a Piestanske Cajky-DVTK meccs a női kosárlabda NB I-ben Elmarad a szombaton 18 órára kiírt Piestanske Cajky-Work Force DVTK Miskolc mérkőzés a női kosárlabda NB I középszakaszának felsőházában, amely egyben magyar-szlovák közös bajnokság is. A miskolci klub vezetése úgy döntött, tekintettel a továbbra is bizonytalan, nem biztonságos útviszonyokra nem indítja útnak csapatot Pöstyénbe. "Amennyiben normalizálódik a helyzet és garanciát látunk arra, hogy időben meg is érkezhetünk a mérkőzés helyszínére vasárnap vagy hétfőn készen állunk arra, hogy pótoljuk az elmaradt találkozót" - olvasható a DVTK közleményében. A héten lehullott nagymennyiségű hó miatt a labdarúgó OTP Bank Liga és a Ness Hungary NB II valamennyi hétvégi mérkőzését elhalasztották, továbbá férfi kosárlabda Adria Liga 25. fordulójában a Szolnoki Olaj és a horvát Zadar meccsét szombat helyett vasárnap rendezik. 12.10: MSZP: megbukott a katasztrófavédelem új szervezete és vezetője Az MSZP szerint felelős kormánynak nyoma sem volt, a katasztrófavédelem új szervezete és vezetője pedig megbukott az elmúlt 36 órában. A szocialisták továbbra is vizsgálatot sürgetnek a rendkívüli időjárás okozta problémák nem megfelelő kezelése miatt. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: mielőbb választ kell találni arra, hogy a katasztrófavédelem új rendszere "alkalmatlan arra, hogy éles helyzetben megvédje" az embereket, vagy "emberi mulasztás, vezetői felelőtlenség okozta a káoszt". Az MSZP-s politikus megismételte, a szocialisták parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik ennek feltárására. Hozzátette: ha a Fidesz ezt megakadályozza, akkor összehívja a honvédelmi és rendészeti bizottság általa vezetett ellenőrző albizottságot, és ott kezdeményezi a felelős vezetők meghallgatását. Elmondta, választ várnak arra, mit csinált a miniszterelnök a katasztrófahelyzet alatt, miről tájékoztatták, és milyen döntéseket hozott. "Ha Orbán Viktornak fogalma sem volt arról, hogy emberek százezrei vannak bajban Magyarországon, mit csinált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes? Ha Semjén Zsolt esetleg lovas parádén volt, mit csinált Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes? Ha ő sem tartózkodott az országban, ki volt a miniszterelnöki jogkör gyakorlója?" - sorolta a kérdéseket az MSZP-s politikus. Harangozó Tamás azt a kérdést is feltette, hogy mikor kezdett intézkedni Pintér Sándor belügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Azt pedig érthetetlennek nevezte, hogy a katasztrófavédelem vezérkara csütörtök délután - amikor már tömegesen akadtak el autók a hófúvás miatt - "díszegyenruhában ücsörgött, március 15-ei ünnepséget tartott". Szerinte ez önmagában megalapozza a személyes felelősség vizsgálatát. Szintén vizsgálatot szorgalmazott annak megállapítására, hogy miért nem történtek megelőző intézkedések, noha jó néhány napja tudni lehetett, milyen időjárás várható a nemzeti ünnepen. A szocialista politikus szerint tisztázni kell, hogy miért nem volt megfelelő tájékoztatás a közmédiában, és akár a kereskedelmi csatornákon, illetve hogy mit tett ez ügyben a médiatanács. Köszönetet mondott ugyanakkor a mentésben résztvevőknek, amiért visszaadták a hitet, hogy az emberek legalább egymásra számíthatnak a bajban. Egy kérdésre válaszolva közölte: számos olyan körülményről értesültek, amelyet vizsgálni kellene. Példaként hozta, hogy a közútkezelő már korábban lebontotta az autópályák melletti hófogókat, és az elmúlt napokban sem tette vissza őket, illetve hogy több megyében összeomlott a katasztrófavédelmi riasztási rendszer. Felrótta azt is, hogy amíg a Terrorelhárítási Központnak vannak páncélozott harci járművei, addig a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóságoknak nincsenek, így a gépeket Budapestről kellett elindítani. Szintén kérdésre azt mondta: nem helytálló a mostani események összehasonlítása a 2006. augusztus 20-ával, akkor ugyanis néhány óra alatt érte el a vihar Budapestet, most viszont napokkal korábban kiadták a riasztást. Hozzátette: az akkor történtek után mégis eltávolították a rendezvény felelősét, a katasztrófavédelem főigazgatóját pedig megrovásban részesítették. 11.53: Műszaki mentés miatt útzár az M3-as szabolcsi szakaszán Nyíregyháza felé Műszaki mentés miatt teljesen lezárta a rendőrség az M3-as autópálya szabolcsi szakaszát, a forgalmat elterelik - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője szombat délelőtt az MTI-vel. Berki Bianka elmondta: a korábbi rendkívüli időjárás miatt a pályán veszteglésre kényszerült kamion mentését végzik a szakemberek, ezért a Nyíregyháza felé tartókat a 204-es kilométernél lévő hajdúnánási csomópontban leterelik a sztrádáról. 11.51: A Telenor is jóváírást ad ügyfeleinek A szélsőséges időjárási és közlekedési körülményekre tekintettel a Telenor is jóváírja ügyfelei belföldi hívás- és sms-költségeit a katasztrófa sújtotta térségekben - közölte a cég szombaton az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a jóváírás pontos részleteit a jövő héten ismertetik. Pénteken a Vodafone és a Magyar Telekom is jelezte: jóváírást ad ügyfeleinek a március 15-i hívásokból, tekintettel a rendkívüli helyzetre. 11.49: Megdőlt a napi országos hidegrekord Szombatra virradóra Nyírlugoson mínusz 14,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t. Mostanáig 1932-ben volt a leghidegebb március 16-án. Akkor Baján mínusz 13 fokot mértek. Az előrejelzés szerint szombaton kora délután mínusz 1 és plusz 4, késő este mínusz 8 és mínusz 2 fok várható. Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű. A minimumhőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 7 fok között alakul, de egyes szélcsendes, derült, vastag hóval borított tájakon mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. A jövő héten enyhül az idő, szerdán és csütörtökön már 15 fok is lehet. 11.48: Még 96 út járhatatlan és 19 település megközelíthetetlen A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 11 órai összesítése alapján 96 járhatatlan út és 19 elzárt település van az országban. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a társaság munkagépei megállás nélkül dolgoznak, így a reggeli órákhoz képest több mint 30 utat és 10 települést sikerült felszabadítaniuk. Ugyanakkor arra kérik a közlekedőket, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, főleg a dunántúli megyékben. A tájékoztatás szerint továbbra is vannak járhatatlan utak Somogy, Zala, Komárom-Esztergom, Tolna, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ország közlekedése a csütörtökön kezdődött rendkívüli, télies időjárás miatt omlott össze. 11.15: Több helyen is megállítják a teherautókat Az 1-es főúton, valamint az M3-as és az M5-ös autópályán Budapest felé közlekedő teherautókat megállítja a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombat délelőtt a police.hu oldalon közölte: az 1-es számú főúton megindulhatott a személyautó-forgalom, a tehergépjárműveket azonban továbbra is visszatartja a rendőrség Győr és Budapest térségében. Az M0-son feltorlódott kamionok miatt az M3-as és az M5-ös autópályán Budapest irányában közlekedő tehergépjárműveket szintén várakoztatja a rendőrség a sztrádák pihenőin - tudatták. 11.11: Viharkárok miatt szünetel a látogatás a Kámoni Arborétumban Az elmúlt két napban tomboló viharos szél jelentős kárt okozott a szombathelyi Kámoni Arborétumban, több tucatnyi fát kidöntött vagy eltört, ezért március 19-ig átmenetileg szünetel a látogatás - közölte az arborétumot fenntartó Erdészeti Tudományos Intézet munkatársa csütörtökön az MTI-vel. Szendi Zsuzsa tájékoztatása szerint a károk felmérése és a veszélyelhárítás már megkezdődött, szerencsére az idős, illetve értékes fák közül csak egy-kettő sérült meg vagy dőlt ki. Az arborétumot az 1800-as évek végén Saághy István hozta létre, 260 fenyő és 600 lombos fafaj kapott helyet benne. Az arborétumot 1950-ben védett területté nyilvánították, kezelését 1953 óta az Erdészeti Tudományos Intézet látja el. A 25 hektáros területen ma már közel 2500 növényfaj él. 2011-ben adták át az arborétum új látogatóközpontját, a fejlesztés részeként megújították a növényzet jelentős részét is, és 5,4 kilométer hosszú, három tanösvényből álló hálózatot alakítottak ki. Az arborétumban 10 hektárt foglal el az a terület, amelyet az intézet szakemberei tudományos célokra, az erdőtelepítésre alkalmas fafajták kikísérletezésre használnak. 10.48: ÉMÁSZ: folyamatos az áramszolgáltatás helyreállítása Észak-Magyarországon A szombatra virradó éjszaka folyamán mintegy tízezer fogyasztónál állította helyre az áramszolgáltatást az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt., a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint huszonnégy településen nincs még áram. Az ÉMÁSZ MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az oszlopkidőlések és a vezetékszakadások miatt továbbra is súlyos problémák vannak a Bodrogköz és a Taktaköz egy részén. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján arról számolt be, hogy szünetel az áramszolgáltatás Bekecs és Megyaszó egy részén, Györgytarlón, Tiszakarádon, Nagyhomokon, Tiszacsermelyen, Cigándon, Nagyrozvágyon, Kisrozvágyon, Pácinban, Karcsán, Bodroghalomban, Semjénben, Lácacsékén, Dámócon, Zemplénagárdon, Révleányfalván, Ricsén, Újcsanáloson, Újharangodon, Sóstófalván, Karosban, Alsóbereckiben és Felsőbereckiben. Összesen mintegy 8200 háztartásban nincs áram. Az ÉMÁSZ közlése szerint a katasztrófavédelem által biztosított speciális munkagép használatával a legkritikusabb területeken is meg lehet kezdeni a középfeszültségű hálózat újjáépítését, több mint száz ember dolgozik azon, hogy a térségben szombaton mindenhol helyreálljon a szolgáltatás. 10.32: Folyamatosan javul az idő, de a hét végéig hideg időre kell készülni Folyamatosan javul az idő: mérséklődik a szél, megszűnnek a hófúvások. Ezzel együtt - bár több lesz a napsütés - hideg időre kell készülni, a leghidegebb órákban helyenként mínusz 15 fok is lehet. Részletek!10.28: Megindult a forgalom az M1-esen a főváros felé Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felől Budapest irányában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombat délelőtt a police.hu oldalon. Az ORFK hajnalban arról számolt be, hogy a rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát, később azonban ismét lezárták a sztráda főváros felé vezető oldalát az M19-es kereszteződésnél. A rendőrség szombat délelőtti tájékoztatása szerint Hegyeshalomtól Budapestig járható az M1-es autópálya főváros felé vezető oldala. A sajtószolgálat közölte: megszűnt a lezárás a 109-es kilométernél, Győr után. A forgalom két sávon haladhat, a rendőrség óvatos közlekedésre kér mindenkit. 10.13: Helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításba Szabolcsban Helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol szombat délelőtt még mindig 50 ezer fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás - közölte a cég szóvivője az MTI-vel. Egyházi Nikoletta elmondta: a helikopter Nyírbogdány térségében segít az üzemzavar elhárításában, mert a környék a hóakadályok miatt más módon megközelíthetetlen. Szabolcsban Nyíregyháza környékén jelenleg felhőtlen az ég, teljes szélcsend van, így a közeli nyírbogdányi körzetben egyelőre nincs időjárási akadálya annak, hogy a helikopter segíthesse a villanyszerelők munkáját. Az E.ON Zrt. szóvivője a hibaelhárítással kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni: Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében, ahol a legnagyobb üzemzavar keletkezett, összesen 5250 kilométer hosszúságú vezetékhálózatot kellett bejárniuk a cég szakembereinek, hogy a hibahelyeket számba vehessék. Több mint 200 vezetékszakadás történt, a kábelek újbóli csatlakoztatásához legalább egyórás szerelési idő szükséges. Eltört 220 villanyoszlop, s azok kicseréléséhez darabonként minimum három óra kell. Szigeteléstörés 820 esetben történt, a cseréhez minden érintett oszlopra fel kell mászniuk a szerelőknek, és egyórás munkálatot végezni. Az áttelepítendő vezetékrendszer hossza pedig meghaladja a 30 kilométert - tette hozzá Egyházi Nikoletta. Elmondta még, hogy a cég szakemberei és alvállalkozói közül sokan közel negyven órája vannak talpon, és csak rövid pihenőt tartanak, hogy minél hamarabb elhárítsák a nagy kiterjedésű üzemzavart. Az előre jelzett rossz időjárásra - folytatta - egyébként készült az E.ON Zrt., 400 dolgozót, valamint 100 alvállalkozót mozgósítottak a várható feladatok ellátására. Szabolcsban csütörtökön nap közben eső esett, ami talaj felszíne feletti hidegben folyamatosan ráfagyott a villanyoszlopokra, a vezetékekre, és az egyre vastagabb jégréteg alatt a viharos, 100 kilométer feletti széllökésekben szakadtak a kábelek, összeomlottak a vas- és betonoszlopok. Emellett a kidőlt fák ugyancsak okoztak vezetékszakadásokat, oszloptöréseket. Csütörtökön késő estétől az eső hóra váltott, pénteken szinte egész nap esett, míg a viharos erejű szél megmaradt, így további kábelszakadások, oszlopdőlések keletkeztek. Összesen 98 szabolcsi település több mint százezer lakosa maradt áram nélkül. 10.06: Bács-Kiskun megyében három út még le van zárva Bács-Kiskun megyében hóátfúvások miatt három út le van zárva, de elzárt település nincs - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t. Mihályné Bornemisza Eleonóra közölte: az 5213-as számú út Szabadszállás és Szalkszentmárton között, az 5305-ös Harta és Dunatetétlen között, valamint a Kunadacs és Szabadszállás között húzódó név és szám nélküli út van lezárva, mivel járhatatlanná váltak. Más járhatatlan út, lezárt útszakasz nincs a megyében, és a tehergépjármű-forgalmat sem korlátozzák. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai a rendőrökkel együttműködve több mint negyven járművet - személygépkocsikat és buszokat - és csaknem száz személyt mentettek ki a hó fogságából péntek estig - tette hozzá a szóvivő. 10.00: ORFK: megindult a forgalom az M1-esen a főváros felé Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felől Budapest irányában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombat délelőtt a police.hu oldalon. Az ORFK hajnalban arról számolt be, hogy a rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát, később azonban ismét lezárták a sztráda főváros felé vezető oldalát az M19-es kereszteződésnél, a 107-es kilométernél. 09.50: Zalában lassan helyreáll a buszközlekedés Néhány kivételtől eltekintve szombat reggel ismét elindultak távolsági autóbuszjáratok Zala megyében, ahol várhatóan estig nagyrészt helyreáll a közlekedési rend - tájékoztatta a Zala Volán zalaegerszegi üzemvezetője szombaton az MTI-t. Németh Csaba elmondta: Győrbe és Székesfehérvárra nem indultak el egyelőre a járataik, de minden más településre közlekednek, és többségében is érkeznek is buszok a zalai megyeszékhelyre. Budapestről a délelőtt folyamán indulnak vissza azok az autóbuszaik, amelyek csütörtök óta vesztegeltek a rendkívüli időjárási körülmények miatt. Az útállapotoktól függően 10-15 perces késésekre számítani kell még. Elmondta azt is: a megyén belüli helyközi járatok nagy része szintén ismét közlekedik, de azokat az útszakaszokat kénytelenek egyelőre elkerülni, amelyek még zárva vannak. Németh Csaba hozzátette: reményeik szerint legkésőbb vasárnap reggelre minden vonalon helyreállhat a zalai autóbusz-közlekedés. 09.46: Javul a helyzet az M1-esen Győr megyében A rendőrség tájékoztatása szerint javul a helyzet az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, szakaszosan már felengedik a járműveket a sztrádára a 81-es, a 82-es és a 83-as útról Budapest felé. Tóth Gabriella sajtóügyeletes jelezte: mivel az autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszain még előfordulhatnak hóátfúvásos területek, folyamatosan tisztítják az utat, ami lassítja a forgalmat. 09.45: Még kilenc település megközelíthetetlen Fejér megyében Még kilenc település megközelíthetetlen Fejér megyében, az utak állapota szombat reggelre tovább javult - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint az éjszakát már senkinek nem kellett hóban rekedt gépjárműben töltenie. Az egy- és a kétszámjegyű főutak felszabadultak, a 81-es főút Söréd és Magyaralmás közötti szakasza jelenleg egy nyomsávon járható, mert a hóvihar miatt korábban otthagyott személygépkocsik még forgalmi akadályt képeznek. Emelkedett a helyközi buszjáratok száma is, amelyek szombaton már menetrend szerint közlekednek. Mintegy húsz út vagy útszakasz van még mindig lezárva a forgalom elől. Továbbra is megközelíthetetlen Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya és Mány. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete befejezte tevékenységét szombat reggel 7 órakor, a részt vevő szervezetek a rendkívüli időjárás miatt még fennálló közlekedési nehézségek elhárításán folyamatosan dolgoznak. 08.58: Hajdú-Biharban négyezer fogyasztónál még nincs áram Hajdú-Bihar megyében szombat reggel már kevesebb mint négyezer fogyasztót érintett a zord időjárás miatti áramkimaradás - tájékoztatta az E.ON Zrt. szóvivője az MTI-t. Egyházi Nikoletta elmondta: tíz településen van részleges áramkimaradás. Hajdúszováton a legrosszabb helyzet, de olyan település már nincs, ahol teljesen szünetel a szolgáltatás. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hibák kijavításán, így reményeik szerint a szombati nap folyamán Hajdú-Bihar megyében teljesen helyreállhat a szolgáltatás - tette hozzá. 08.56: Megindult a buszközlekedés Veszprém megyében Reggel fél hatkor megindult a buszközlekedés Veszprém megyében, mivel a közlekedési viszonyok sokat javultak - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t. Révész András azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat a 3-as fokozatú piros riasztást citromsárga 1-es fokozatúra mérsékelte a megyében. Tájékoztatása szerint a főutak és a mellékutak jégbordásak, havasak, hóakadályok fordulhatnak elő, ezért az igazgatóság arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy mielőtt elindulnak, tájékozódjanak a választott útszakaszról. 08.43: Forgalomkorlátozásokat oldottak fel Veszprém megyében, hét elzárt település van Pápán éjszaka feloldották a kihajtási tilalmat. Hét elzárt település van még Veszprém megyében, de több főútvonalon feloldották a korlátozásokat: a 83-as főutat például megnyitották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek előtt - közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján szombat reggel. A 82. számú főúton a 7,5 tonna alatti járművek forgalma reggel megindulhatott, de ugyanezen az úton Veszprém és Zirc között forgalomkorlátozás van érvényben rájuk. A tájékoztatás szerint a 7301-es út továbbra is teljes hosszában le van zárva. Veszprém felől Nemesvámos, Veszprémfajsz lakosai lakcím igazolása után tovább haladhatnak. Tapolca felől Vigántpetendig a helyi lakosok hajthatnak be, a 8301-es út a Zirc-Akli és a Pénzesgyőr közötti szakaszon járhatatlan. A 8302-es út Csótig járható, Csóttól a 8306-es számú főúton Vanyola, Lovászpatona irányában le van zárva, a 8213-es út Tés és Szápár között teljes hosszában le van zárva, a 8216-es Dudartól a megyehatárig terjedő szakasza szintén nem járható. Elzárt település Lókút, Pálihálás, Felsőpere, Jásd, Szápár, Csetény és Bakonynána. 08.37: Tíz települést nem lehet megközelíteni Tolnában Tíz települést nem lehet megközelíteni hóakadályok miatt Tolna megyében - tájékoztatta a Tolna megyei védelmi bizottság titkára szombat reggel az MTI-t. Nagy Zoltán ezredes elmondta: közúton személygépkocsival továbbra sem lehet eljutni Fürgedre, Ozorára, Regölybe, Diósberénybe, Szakadátra, Gyulajra, Szakcsra, Jágónakra, Újiregre és Szárazdra. A lakosság ellátásában a települések lakói segítenek, több községbe a helyiek traktorokkal vittek reggel kenyeret - tette hozzá. Szombat estig minden település megközelíthető lesz - közölte. Beszámolt arról, hogy Tamási térségében csaknem kétszázan töltötték a szombatra virradó éjszakát ideiglenes szálláshelyeken, a nap folyamán ők is eljuthatnak otthonukba - mondta. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint az elmúlt két napban a mentők hét embert mentettek meg a kihűléstől, két ember azonban életét vesztette. Boros Brigitta Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő közlése szerint a két férfit Fürgeden és Magyarkesziben saját házuk udvarán találták meg, kihűltek. 08.28: Zalában már nincs elzárt település, de hat út még járhatatlan Zalában szombatra virradó éjjel minden település újra elérhetővé vált közúton, hat útszakasz azonban továbbra is járhatatlan a megyében, többfelé még elakadt kamionokat mentenek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete az MTI-t szombat reggel arról tájékoztatta, hogy továbbra is zárva van a 75-ös főút Alsópáhok és a zalaapáti körforgalom közötti szakasza, innen a baki tetőig pedig csak személygépkocsikat engednek közlekedni. Járhatatlan még a Kilimán és Zalaszabar, a Gelse és Pölöskefő, a Tófej és Söjtör közötti út, és nagyon nehéz az eljutás a Zalaszántó és Vindornyalak közötti szakaszon. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI érdeklődésére közölte: szombat reggel három helyszínen még kamionok mentésén dolgoztak a beavatkozó egységek és társszerveik. Az M7-es autópályán és az M70-es autóúton, valamint a 75-ös főúton Pacsánál mentenek megcsúszott, elakadt teherjárműveket. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elmúlt napok rendkívüli időjárása miatt úton rekedtek elhelyezésére Zalában kijelölt ideiglenes melegedőhelyeken már senki nem tartózkodik, éjszaka az elszállásoltak mindegyike útnak indult. 08.26: Ismét lezárták az M1-est Győr után Teljes pályazár van az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán az M19-es kereszteződésnél, a 107-es kilométernél - tájékoztatta a rendőrség szombat reggel az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: hókotrók tisztítják az utat, illetve a rendőrség folyamatosan szállítja az autópályára azokat a tulajdonosokat, akiknek járműve az autópályán vesztegel. Emiatt nem lehet közlekedni a főváros irányában. A lezárást a 112-es kilométernél lehet elkerülni Győrszentiván felé. Az 1-es számú főút Komárom-Esztergom megyei szakasza egy sávon járható. A szárligeti elágazásnál történt baleset okozta torlódás felszámolás alatt van, itt rendőri irányítás mellett megindult a forgalom. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri azokat, akiknek járműve az autópályán vesztegel, hogy a 06-34/517-777 és a 06-20/224-27-22-es telefonszámon jelentkezzenek, hogy rendőri segítséggel elszállíthassák a gépkocsikat. 08.26: Tíz út járhatatlan még Győr megyében Tíz út nem járható Győr-Moson-Sopronban - tájékoztatta szombat reggel a katasztrófavédelem megyei szóvivője az MTI-t. Dobos Viktória hadnagy közlése szerint a megye főbb útjai közül a 81-es járhatatlan még Pér és Töltéstava között. A többi lezárt út jelentős hányada is ebben a Győrtől délre fekvő térségben található. 07.38: Szabolcsban 77 településen még mindig nincs áram Hetvenhét településen még mindig nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője szombat reggel az MTI-vel. Tóth Gabriella tűzoltó főhadnagy elmondta: az áram nélkül lévő fogyasztói helyek száma ötvenezer. A szóvivő tájékoztatása szerint szombatra virradó éjjel a megyében harmincan vették igénybe a kijelölt melegedőhelyeket, miután az áramkimaradás miatt nem tudtak fűteni a lakásukban. A nyíregyházi Ózon panzióban térítésmentesen 25-en kaptak elhelyezést, Bujon négy, míg Nagyhalászban egy ember. A ivóvíz-szolgáltatás már mindenütt helyreállt Szabolcsban, s ebben nagy szerepe volt, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság budapesti központjától negyven áramfejlesztő aggregátort vittek a térségbe, egy részükkel az áram nélkül maradt települések szociális intézményeinek fűtését is biztosították. A megyében megközelíthetetlen település nincs, három út, a Kemecse-Vasmegyer, az Ibrány-Nagyerdő-tanya, valamint a Nagyhalász-Tiszarád közötti összekötő utak azonban a hóakadályok miatt még le vannak zárva. Nehezen járható a Berkesz-Demecser közötti út is. Tóth Gabriella megjegyezte: Szabolcs megyében a tűzoltók pénteken 24 óra alatt 106 műszaki mentést végeztek. 07.26: Mávinform: szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel Szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel, az országban jelentősebb késések és fennakadások nincsenek a vasúti közlekedésben - közölte a Mávinform szombat reggel az MTI-vel. A közlemény szerint a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ezért egyes vonatok késhetnek. A reggeli időszakban Nyíregyháza és Záhony között néhány vonat 20-30 perces késéssel közlekedik, és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Nagyszentjános és Ács közötti szakaszán lehet 10-20 perccel hosszabb a menetidő. Ezen a vonalon hajnalban három járatot törölt a vasúttársaság. A Kaposvár-Siófok vonalon a hótorlaszok miatt nem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig. A közlemény szerint éjszaka ötszáz hómunkás dolgozott a vasúti pályákon. Éjszaka a nagyobb vidéki állomásokat nem zárta be a MÁV, hogy a fagyok miatt betérőknek melegedőhelyet biztosíthasson. A Keleti pályaudvarra három hálókocsit állított be a MÁV-Start, hogy az utolsó csatlakozást lekéső utasok szállást kapjanak. A fűtött kocsikban mintegy 120-an fértek el. A váltókat napközben is folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik. Hótorlaszra már a Komárom-Győr szakaszon sem kell számítani, de több állomáson nagy teljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok még készenlétben állnak - olvasható a közleményben. 07.08: Folyamatosan szabadítja fel a lezárt utakat és elzárt településeket a magyar közút A szombat reggeli órákra a Dunántúlon jelentősen mérséklődött a szél ereje, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkavégzése is hatékonyabbá válhatott. A társaság munkagépei megállás nélkül dolgoztak éjszaka és a reggeli órákban egyaránt. A folyamatos erőfeszítésnek köszönhetően szombat reggelre sikerült csökkenteni a járhatatlan utak és elzárt települések számát, de még így is közel 130 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor szóvivő. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat reggeli összesítése alapján Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 járhatatlan út van a korábbi hófúvások miatt. A péntek délutáni több mint 180 járhatatlan útból így sikerült mintegy 50 utat járhatóvá tennie a társaságnak. A reggeli órákra több települést is sikerült kiszabadítania a hó fogságából a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, de még így is 20 olyan település van, amely közúton nem közelíthető meg. Így Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Jásd, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola és Gic, Fejér megyében Zámoly, Gánt, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Újbarok, Kincsesbánya, Mány, Baranya megyében Kiskeresztúr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Kótaj. A közútkezelő számára elsődleges prioritást jelent a felsorolt települések felszabadítása, illetve a főutak és forgalmasabb mellékutak minél járhatóbbá tétele. Mivel a szombati napon a Dunától keletre kevesebb hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkát kell elvégeznie a társaságnak, ezért ezekről a területekről nagyteljesítményű hómarókat csoportosít át a Magyar Közút Nonprofit Zrt., hogy még nagyobb hatékonysággal tudja megszüntetni az orkán erejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások nyomait. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei csütörtöktől egészen szombat reggelig közel 7000 munkaórát teljesítettek, ezalatt csaknem 6000 tonna sót, 6000 tonna kálcium-klorid granulátumot, 173 ezer liter kálcium-klorid oldatot és mintegy 600 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az utak síkosságmentesítésére. A társaság üzemmérnökségi dolgozói a mai napon is 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak majd az utakon. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a Dunántúlon továbbra is téliesek az útviszonyok, a reggeli fagyok miatt pedig több fő- és mellékúton is előfordulhatnak síkos útszakaszok. Ezért a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek, csak téli gumival felszerelt gépjárművekkel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. 06.27: Ismét járható a 8-as számú főút A 8-as számú főutat akadálymentésítették, újra közlekedhetnek rajta a járművek - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szombat reggel. A közlemény szerint a megyében még mindig sok a sok járhatatlan, illetve nehezen járható út, ezért aki teheti, ne induljon útnak. A hó miatt továbbra is elzárt települések Fejér megyében: Vértesboglár, Bodmér, Gánt, Bakonykúti, Bakonysárkány, Felsődobos. 06.19: A rendőrség reggeltől tájékoztat az utak mentén hagyott járművekről Az illetékes főkapitányságok központi ügyeletén szombaton 7 órától egy-egy munkatárs foglalkozik az utak mentén hagyott gépjárművek elszállításával kapcsolatos tájékoztatással - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A közlemény szerint az illetékes rendőr-főkapitányságok a gépjárműveket visszatérően ellenőrzik. A tulajdonosok éjjel-nappal érdeklődhetnek az elszállítás idejéről és módjáról, Komárom-Esztergom megyében a 06-34-517-777-es, Győr-Moson-Sopron megyében a 06-96-417-329-es, Fejér megyében a 06-20-210-4506-os telefonszámon. 06.08: Megállt a forgalom az 1-es számú főúton Tatabánya határában Az 1-es számú főúton, Tatabányán a Birka csárdánál több tehergépjármű csúszott meg a jeges úton, és keresztbe fordult az úttesten, az érintett szakaszon teljes útzár van érvényben - közölte a Komárom–Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szombat kora reggel. A közlemény szerint a Fejér megye irányából közlekedőket Szárnál leterelik, a Tatabánya felől érkezők pedig az M1-es autópályára felhajtva kerülhetnek a főváros felé. 05.33: Végig megnyitották az M1-es autópályát Budapest felé A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombat hajnalban. A rendőrség kéri, hogy addig senki ne induljon útnak, amíg az autópályán a torlódást nem sikerül megszüntetni. 01.14: Még dolgoznak az M1 autópálya megtisztításán Hómarókkal és hóekékkel dolgoznak az M1-es autópálya Győrből Budapest felé vezető oldalán a 119-es és a 103-as kilométerszelvények közötti szakasz felszabadításán - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton nem sokkal 0 óra után. A közlemény szerint szakaszosan, "apró lépésenként" jutnak egyre előrébb a munkagépekkel a pályatest tisztításában. 01.07: Fejér megyében tizenegy elzárt település volt szombatra virradóra Tizenegy település megközelíthetetlen közúton Fejér megyében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton nem sokkal 0 óra utáni közlése szerint. Az elzárt települések: Zámoly, Csákberény, Vértesboglár, Bodmér, Gánt, Kincsesbánya, Isztimér, Gúttamási, Bakonykúti, Bakonysárkány, Felsődobos. A szombati közlés szerint a különleges helyzetre tekintettel a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság törzsének vezetője - ahogy más megyékben is - engedélyezte a tehergépkocsik közlekedését szombaton 22 óráig, így a korábban Szabadbattyánban várakozó kamionok is elindulhattak. 00.32: Öt elzárt település szabadult fel Komárom-Esztergom megyében Budapest, 2013. március 16., szombat (MTI) - Öt, korábban a külvilágtól elzárt település szabadult fel Komárom-Esztergom megyében, és a 81-es számú főúton is megindult a forgalom - közölte Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság nem sokkal péntek éjjel. A közlemény szerint Súr, Ácsteszér, Bakonyszombathely, Réde és Bársonyos vált újra megközelíthetővé. A rendőrség kéri a közlekedőket, hogy a 81-es számú főúton fokozott óvatossággal vezessenek, és tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot. 00.25: Teljes hosszában járható az M7-es és az 1-es főút Az M7-es autópálya teljes szakaszán mindkét irányban járható. Az M1-es autópálya Győr-Hegyeshalom közötti szakaszát (jobb pálya), valamint a 62-es kilométerszelvénytől Budapestig tartó szakaszát (bal pálya) szintén megnyitották a gépjárműforgalom előtt, az 1-es főút teljes hosszán megindult a személygépkocsi-forgalom - közölte péntek este 11 órás összefoglalójában az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A tájékoztatás szerint a hóban elakadt járművekben tartózkodók mentése folyamatos. A péntek 23 óra 15 perckor rendelkezésre álló adatok szerint a mentő egységek országszerte 13 035 embert és 3490 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából, a katasztrófavédelem 692 műszaki mentést hajtott végre, és 42 járműből 42 ember mentése volt folyamatban. Az elzárt utak száma 114. Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 495 melegedő áll rendelkezésre, nyolcezren kapnak ellátást. Az ország területén az elmúlt 24 órában 55 települést szabadítottak ki a hó fogságából. A rendőrség továbbra sem engedélyezi számos település elhagyását. A 108 településen, ahol áramkimaradás van (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), folyamatos a rendőri jelenlét. A katasztrófavédelem, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a honvédség, a polgárőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek munkatársai embert próbáló erőfeszítéseket tesznek a rendkívüli időjárás következtében kialakult helyzet normalizálása érdekében - áll a közleményben. A rendkívüli helyzet kialakulása óta 10 427-en teljesítettek szolgálatot, közülük 1848-an továbbra is a bajbajutottak mentésén dolgoznak. A rendőrség ismételten kéri a mentésre várókat, hogy a gépjárműből ne szálljanak ki, működtessék az elakadásjelzőt, ezzel is hívják fel magukra a figyelmet; a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak mentésükön. 22.33: Orbán: mindenkit kihoztunk a hóakadály mögül Mindenki biztonságban van, "az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek este. A kormányfő ezt a Szépművészeti Múzeumban közölte azon a hagyományteremtő vacsorán, amelyet a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal kitüntetett művészek tiszteletére adtak. Az ott készült videó kevéssel háromnegyed tíz előtt került fel Orbán Viktor Facebook-oldalára. A miniszterelnök - aki péntek délután, miután hazaérkezett az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozójáról, felkereste a mentést irányító operatív törzset - rövid beszédében úgy fogalmazott: "a hír az, hogy az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is, tehát nincs olyan magyar ma este, aki ne kapna enni, inni, és ne lenne biztonságban". A kormányfő bejelentését taps fogadta. Orbán Viktor az egybegyűltekhez fordulva azt mondta: az asztaltársaság is bizonyítja, "nagy és komoly nemzet a mienk". Hozzátette: a boldog élethez az anyagi biztonság mellett szükség van a szellem szabadságára, szárnyalására, a művészetre és a kultúrára is, ezt pedig nagy részben a jelenlévő művészeknek köszönheti az ország. A miniszterelnök elismerését fejezte ki a friss Kossuth-díjasoknak, és azt mondta: bizonyára ők is osztják azt a gondolatot, hogy "az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem mert az övé". PÉNTEKI HÓ-ONLINE-UNK!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.