Közélet

Feladni mindent a hazáért – emlékezés II. Rákóczi Ferencre + FOTÓK

Feladni mindent a hazáért – emlékezés II. Rákóczi Ferencre + FOTÓK

2013. március 28., csütörtök
Feladni mindent a hazáért – emlékezés II. Rákóczi Ferencre + FOTÓK

Önfeláldozó hazaszeretetével a mai fiataloknak is példát mutathat II. Rákóczi Ferenc, aki korát megelőzve gondolkodott függetlenségről, nemzetről, vallásszabadságról – hangzott el a fejedelem szegedi szobrának koszorúzásakor.

A Rákóczi Szövetség és a KDNP szegedi szervezete emlékezett a szabadságharcos Aradi vértanúk terén felállított lovas szobránál születésnapjának 337. és a szabadságharc kitörésének 310. évfordulója alkalmából. A megemlékezés előtt

Haág Zalán

, a KDNP szegedi elnöke kifejtette, hogy a fejedelem mindenét feláldozta a hazájáért, s ez az attitűd, ez az alázat, hazaszeretet komoly példa kell, hogy legyen a mai fiatalok számára. A koszorú elhelyezése előtt

Miklós Péter

mondott beszédet, s emlékezett meg az erdélyi fejedelemről. A történész kiemelte, hogy nemcsak önfeláldozása a nemzet szabadságáért az, amiért élete példaértékű, hanem papírra vetett művei is, emlékiratai, fohászai, vagy épp meditációi. Miklós Péter arról is szólt, hogy Rákóczi előrehaladott gondolkodó volt, a vallásszabadságról valló nézetei útmutatóak lehettek Nyugat-Európa számára. „Világossá tette lényével, életével, uralkodásával egész Európa előtt, hogy egy önálló Magyarországnak helye van a térképen, és nem kíván beleolvadni sem a Habsburg, sem a német, főként nem a török birodalomba. És bár a szabadságharc elbukott, a szatmári béke mégsem ezt a bukást erősítette meg, hanem a magyar politikai elit erejét alapozta meg” – mondta el beszédében a történész, aki kiemelte, hogy II. Rákóczi Ferencben a magyar történelem is tovább élt, hiszen egyenes ági leszármazottja az Árpád-háznak, Szent Erzsébet fiúgyermekének ágán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.