Kultúra

Érdekességek bélyegekről nem csak bélyeggyűjtőknek

Érdekességek bélyegekről nem csak bélyeggyűjtőknek

2013. március 13., szerda
Érdekességek bélyegekről nem csak bélyeggyűjtőknek

A bélyeggyűjtés egyidős a bélyeggel és talán az egyik legelterjedtebb hobbi, ami bárki számára elérhető és sok örömet okoz, áll a szó meghatározásban. Az Internetes Bélyeggyűjtő Közhasznú Egyesület, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum a bélyeggyűjtés népszerűsítése és ismeretterjesztő céllal indítanak egy kilenc előadásból, bélyegkiállításból és emlékbélyegek kiadásából álló sorozatot, melynek nyitórendezvénye március 16-án, szombaton délután 14 órakor lesz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ II. emeletén.

A világ első postabélyegét 1840. május 6-án adták ki Angliában. A bélyeg atyának

Sir Rowland Hill

tekinthető, akinek postai reformjának köszönhetően a világ első postabélyege, a „Penny Black” megszületett. Ezzel egyidejűleg kezdődött meg a bélyegek gyűjtése. Az Osztrák-Magyar Monarchia területére érvényes első postabélyegeket 1850-ben adta ki az osztrák posta. Így a magyarországi bélyeggyűjtés kezdetei az 1850-60 közötti időszakra tehetők - írja a Bélyeglexikon. Jelenleg a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) mellett léteznek más bélyegfórumok és bélyeggyűjtő szervezetek is, többek között a vásárhelyi filatéliai eseményeket szervező Internetes Bélyeggyűjtő Klub. A 2013. évi filatéliai előadássorozat keretében havonta lesznek előadások a BFMK-ban: szó lesz a bélyeggyűjtés múltjáról és jövőjéről, megtekinthetnek az érdeklődők megszállási bélyegeket 1919-ből, magyar díjjegyes nyomtatványokat és a magyar vívó olimpikonokról szóló emlékívet, betekintést nyerhetnek a ragjegyek színes világába, a magyarországi illetéktörténetbe, valamint bemutatkozik a Bélyegmúzeum is. A filatéliai év egyik kiemelkedő eseménye lesz „Az ortodoxia világa bélyegeken” című bélyegkiállítás a hódmezővásárhelyi Szerb Ortodox Templomban júniusban. Emellett a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat alkalmából magánkiadású emlékívvel tisztelegnek jubileumi kiállítás előtt. A szombat délutáni nyitóelőadáson

Csatlós Árpádné

a filatéliát és annak kapcsolódó területét, a parafilatéliát mutatja be. Az Internetes Bélyeggyűjtő Klub elnöke és a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság tagja sok-sok képpel és hódmezővásárhelyi példákkal illusztrálja előadását. Ha szeretné megtudni, mik azok a perfinek, díjjegyesek, hogy milyen postai bérmentesítések léteznek és hallani szeretne még sok más érdekességről, látogasson el a filatéliai előadássorozatra!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.