Egyetem

Az egyetemi sajtó hat évtizedére emlékeztek + FOTÓK

Az egyetemi sajtó hat évtizedére emlékeztek + FOTÓK

2013. március 19., kedd
Az egyetemi sajtó hat évtizedére emlékeztek + FOTÓK

Kettős jubileumot ünnepel a szegedi egyetemi sajtó: tavaly volt 90 éve, hogy megjelent az első szegedi egyetemi újság, az Új Élet, idén 60 éve látott napvilágot a Szegedi Egyetem című lap, a mai Szegedi Egyetem Magazin elődje. Az évfordulókra eurorégiós sajtónappal, kiállítással és sajtótörténeti beszélgetéssel emlékeztek kedden.

Az Szegedi Egyetem Magazint kiadó SZTE Médiacentrum és az SZTE Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága eurorégiós sajtónapot szervezett a Rektori Hivatalban. Délelőtt sajtókonferenciát tartottak Magyarország és a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió meghatározó egyetemei kommunikációs munkatársainak részvételével. Az ülést Újszászi Ilona kiadói és médiakapcsolati igazgató, az SZTE sajtószóvivője moderálta.

Dicső hatvan év

Délután az SZTE Klebelsberg-könyvtár egyetemtörténeti gyűjteménye által rendezett kiállítást tekinthették meg az érdeklődők. A tárlatot megnyitó Szabó Gábor rektor elmondta, az egyetemi sajtónak igen változó szerepe van, amint a tablókon látszik, az egyetemi újság külalakja is folyton változott. A hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években sokan az egyetemi sajtón keresztül próbálták feszegetni a határokat, emiatt mindig egy kis borzongató érzéssel olvasták ezeket a lapokat – idézte fel a professzor. A dicsőséges hatvan év után az egyetemi újságnak és a médiavilágnak is választ kell tudnia adni arra a kérdésre, hogy mi a szerepe a nyomtatott sajtónak. A puszta információátadás mára már nem tart el médiumot, ahhoz pedig, hogy a sajtóban ennél több történjen, magasszintű újságírás szükséges hozzá – fejtegette a rektor. „Remélem, hogy ennek egy műhelye lesz továbbra is minden olyan sajtótermék, ami az egyetem környékén megjelenik” – összegzett.

A forradalmi hevülettől a tudományos ismeretterjesztésig

Vallomások – emlékek és élmények, az egyetemi médiáról címmel múltidézőre várták a Szegedi Tudományegyetem egykori és mai vezetőit, oktatóit, illetve a Szegedi Egyetem egykori főszerkesztői és szerzőit, Márok Tamás – szintén korábbi szerkesztő – moderálásában. A korábbi egyetemi vezetők között megszólalt Csákány Béla, Anderle Ádám, Mészáros Rezső és Keszthelyi-Szabó Gábor. Az elmúlt évtizedek főszerkesztői közül jelen volt Papp Lajos, Gróf Róza, Dlusztus Imre és Garai Szakács László. Csákány professzor egy 1988-ban, az egyetemi újság fennállásának 25. évfordulójára készített dísztányért mint egyetemi sajtós relikviát adott át Újszászi Ilonának. Márok Tamás felidézte, amellett, hogy a szegedi egyetemi lap az universitas belső életének biztosított nyilvánosságot, országos témákra is kitekintetett, melyekből nem egyszer botrány kerekedett, különösen a rendszerváltás környékén. A kommunista időkben az egyetemi sajtó egyfajta szabadabb légkört jelentett, mondhatni félszamizdatként működött, forradalmi hevülettel. Papp Lajos úgy fogalmazott, a Szegedi Egyetem embereket választott ki a sajtónak, akik ennél a szerkesztőségnél tanulhatták meg a szakmát, a készséget arra, hogy minden körülmények között az igazat akarják megírni. Keszthelyi-Szabó Gábor arról beszélt, nemcsak a hatvanas évektől, hanem a 2000-es években, Dlusztus Imre főszerkesztése alatt is színvonalas műhelyként működött a Szegedi Egyetem szerkesztősége, ahonnan jó tollú újságírók kerültek ki. Példaként kiemelte a ma már "tartalmas online újságot", a SZEGEDma.hu-t vezető Pintér M. Lajos főszerkesztőt, és onnan indult portálunk több munkatársa is. Dlusztus Imre hangsúlyozta, az 1990-es évekig még volt helytörténeti értékük az újságoknak, később a bulvár áldozatává váltak, ma már egy-egy hírlapból nem lehet megtudni, hogy mik a valóságos folyamatok. Ebben a helyzetben az egyetemnek mint szabadságélményt és kultúrát közvetítő entitásnak fokozott felelőssége van abban, milyen módon bánik az újságíróképzéssel és a nyilvánossággal. Szabó Gábor rektor azzal a gondolattal zárta a beszélgetést, hogy az értelmiségi lét lényeges komponense az értő, intelligens olvasás, amit igénytelen szövegekkel nem lehet elsajátítani. A rektor kiemelte, nagy igény mutatkozik a színvonalas tudományos – különösen a természettudományos – ismeretterjesztésre, hogy a társadalom ne gyanakodva tekintsen a tudósokra. Erre nem annyira a kutatók, hanem sokkal inkább a képzett szakújságírók lennének alkalmasak.

Egész évben ünnepelnek

Nincs vége az egyetemi sajtó jubileumához kapcsolódó eseményeknek, április 10-én a SZEGY-ben közlő írók és költők olvasnak fel műveikből a Grand Caféban, ahol képzőművészeti tárlat is megtekinthető lesz. A sorozat következő állomásán, május 15-én az SZTE jó tanuló, jó sportoló hallgatóival beszélgetnek a Hattyas sori sportközpontban, ahol aztán a “sportoló egyetem” mottóval aerobik- és táncbemutató is lesz, illetve kispályás focimeccsen csapnak össze újságírók és oktatók. Ősszel pedig az egyetemi sajtó és nyilvánosság történetét bemutató tízrészes sajtóklub, beszélgetéssorozat (speciálkollégium) zárja az ünneplést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.