Gazdaság

A Mobil-felcsertől a nanoezüstig – innovációs nap az egyetemen + FOTÓK

A Mobil-felcsertől a nanoezüstig – innovációs nap az egyetemen + FOTÓK

2013. március 21., csütörtök
A Mobil-felcsertől a nanoezüstig – innovációs nap az egyetemen + FOTÓK
szechenyi_logo

Nanoezüst felsőruházat: antibakteriális, antimikrobális, csökkenti a kellemetlen testszagot és még komfortérzést is nyújt – ilyen és hasonló innovatív találmányokat mutattak be a Szegedi Tudományegyetem második Innovációs Napján.

Tudatosan olyan találmányok válogattak, amik a szegedi egyetemen születtek, de a társadalmi-gazdasági fejlődéshez közvetlenül hozzájárultak, azaz a hétköznapi életben is találkozhatunk velük – mondta el

Buzás Norbert

, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója.

Rácz Béla

általános rektorhelyettes felidézte, 2005 óta működik az egyetemen a város közreműködésével innovatív munkacsoport. Mi sem bizonyította jobban ennek szükségességét, mint egy 2008-as OECD-felmérés, ami kimutatta, Magyarország kutatás-fejlesztésre fele annyi forrást fordít, mint az uniós átlag, és a ráfordítás háromnegyede az itt tevékenykedő multinacionális cégeknél landol. Az SZTE egyike a legtöbb találmány-bejelentéssel rendelkező egyetemeknek. A rektorhelyettes ugyanakkor hangsúlyozta, a 2005-2007-es adatok szerint Magyarország a 0 és 50 közötti találmányt felmutató országok között volt, ez pedig nagyban köszönhető a matematikai és természettudományos műveltség hiányának, különösen a közoktatásban. Az SZTE negyven szabadalommal rendelkezik, állandó szereplője a nemzetközi rangsoroknak.

Élhető környezet az innovációhoz

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében Nagy Sándor beszélt az innovációhoz megfelelő környezetet teremtő beruházásokról. Mint mondta, a város élhető környezet és magas színvonalú városi infrastruktúra kialakításával támogatja az egyetemi kutatásokat, így a tömegközlekedés-fejlesztés, vagy a városrehabilitáció is közvetve szolgálhatja ezt a célt. Kiemelte a Szent-Györgyi Albert Agórát, mint a város és az egyetem egyik közös projektjét. Mint mondta, ez az új tér európai szinten is kiemelkedő informatikatörténeti gyűjteményével, látványlaborjával, és a jövőbe tekintő technológiákat is felvonultató Informatóriummal a gyerekeket is segíti abban, hogy közelebb kerüljenek a tudományhoz. A 2014-2020 között megvalósuló beruházások közül kiemelte az ELI tudásvárost és az új klinikai tömb mellett kialakítandó Biopolisz Parkot – mindezek megfogalmazása szerint a tudás alapú gazdasághoz vezető fejlesztések. A Dugonics tér megújításáról, az infrastruktúra és az innováció összefüggéseiről Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.-től

Máté Tamás

beszélt. A nemrégiben befejezett Dugonics tér egy 2,2 milliárdos projekt részeként valósult meg, ebből a térre 924 millió forint jutott.

Innovatív csoki és az arcbőr életkora

Egy most szerveződő nagyobb kiállítás első szeleteként az érdeklődők a Rektori Hivatal díszterme előtt hat vitrinben csodálhattak meg néhány, a szegedi egyetemhez kötődő innovációt. Itt kapott helyet az antibakteriális nanoezüst felsőruházat, az elmaradhatatlan C-vitamin, az olyan funkcionális élelmiszerek, mint például a magas antioxidáns tartalmú csokoládé vagy az emelt rosttartalmú kifli. Szegedi innováció az elakadt olajkutak nanoemulzió besajtolásával történő újraindítása is, de szintén nagyot alkottak a GE Healthcare-rel való együttműködések révén a számítógépes orvosi képfeldolgozásban. Az egyetem innovatív erejét demonstrálja a szoftverfejlesztés és a szoftverminőség-javítás terén elért eredmények is, sok más mellett ide tartozik a nyílt forrású szoftverlaboratórium tevékenysége is. Délután a TIK-ben folytatódott a nap, ahol többek között a magyar startup sikerektől hallhatnak és az egyetemi vállalkozóról lesz szó, valamint technológiai transzfer kerekasztalt rendeznek. A nap folyamán innovációs bemutatókra is sor kerül, így például megismerkedhetnek az érdeklődők néhány szórakoztató találmánnyal, mint a Beau Visage arcbőréletkor-mérő készülékkel, vagy a Mobil-felcserrel, az online beteglogisztikai szoftverrel. A délelőtt folyamán az SZTE Innovációs verseny győzteseit is kihirdették.

Ötezer forintból épült akadálykerülő robot Szegeden

A díjazottak

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2013-ban hirdette meg hallgatók számára az SZTE Innovációs Versenyt. A verseny célja, hogy inspirálja a hallgatókat innovatív ötleteik kidolgozására és bemutatására. Összesen 23 pályamunka érkezett be, igen változatos témákban – a sportboltokban télikabát tesztelésre alkalmas hűtőfülkétől a Mars expedíció hatékonyabbá tételéig. Első helyen végzett Wirth Roland és Lakatos Gergely, az SZTE TTIK biológus szakos PhD-hallgatói a „Mikroalga mint alternatív szubsztrát biogáz előállítására” című projektjükkel. Második díjat vehetett át Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK anyagmérnök szakos BA-s hallgatója a „KITT-E, az 5 ezer forintos oktatási robot” című projekttel - előadásához saját fejlesztésű prezentációs kesztyűjét használta. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Álb Csaba, az SZTE TTIK programtervező informatikus szakos hallgatója állhatott a „Kinect 3D presenter” című projekttel. A Kinect számítógépes játékokhoz fejlesztett szenzor, mely követi a test mozgását játék közben. Álb Csaba innovációjában azonban nem játékra, hanem háromdimenziós alakzatok (például gépek, épületek tervei, egyéb látványtervek) prezentációjára alakította át a Kinectet.
Kevesebb mint ötezer forintból épített egyszerű szerkezetű, guruló, akadálykerülő robotot Kecsenovity Egon, a Szegedi Tudományegyetem harmadéves anyagmérnök hallgatója, akinek munkáját az intézmény 2013-as innovációs versenyén díjazták. A KITT-E névre keresztelt szerkezetet bemutatva a hallgató csütörtökön elmondta: a világhálót böngészve döntötte el, hogy felépít egy rendkívül olcsó, oktatási célokra használható robotot. Hasonló, egyedileg programozható berendezést egy multinacionális játékgyártó 70-80 ezer forintért kínál, de a korábban az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában vagy akár Magyarországon összeállított robotok is lényegesen - háromszor-hatszor - drágábbak voltak, mint a célul kitűzött ötezer forintos ár - magyarázta a diák, hozzátéve: ennek oka elsősorban az volt, hogy a készítők túlságosan borsos áru alkatrészeket használtak föl, amelyek azonban egy kis türelemmel és otthoni munkával kiválthatók. A KITT-E váza tartós és könnyű préselt falemezből készült, a szerkezet két fix kerekét egy-egy elektromotor hajtja, a kanyarodást pedig bolygókerék teszi lehetővé. A robot irányításáért mikrovezérlő fele, amely a jeleket a berendezésbe épített szenzorokból kapja. Ha a KITT-E akadálynak ütközik, az eszköz programjának megfelelően új utat keres. A hallgató tájékoztatása szerint jelentős költségcsökkentést tett lehetővé, hogy a robot áramköreit maga tervezte meg, és a paneleket is kézzel rajzolta. Kecsenovity Egon úgy véli, hogy a robot kiválóan használható oktatási célokra, hiszen építése során a szakkörökön, kurzusokon részt vevő diákok komoly elektronikai, programozási ismereteket szerezhetnek - nem beszélve arról, hogy csekély anyagi befektetéssel látványos eredmény érhető el. A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 számú, „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen” című pályázat keretein belül került megvalósításra.
ESZA infoblokk

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.