A Cigányság Világnapja a Móravárosiban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Te is más vagy, te sem vagy más” szlogennel, színes programsorozattal ünnepelte a Cigányság Világnapját a SZISZSZI Móravárosi Tagintézménye. Az iskola célja, hogy tanulóik minél részletesebb, átfogóbb képet kapjanak a cigányság történelméről, szokásairól, kultúrájáról, illetve az előítéletekkel való küzdelmeikről.

A hagyományok szerint március 19-én indultak tovább a vándor cigányok a téli szálláshelyükről, innen a tavaszköszöntő ünnep, a Cigányság Világnapjának dátuma. A móravárosi iskola aulájában kiállításokkal várták a gyerekeket, a tornateremben autentikus roma zenét és táncokat ismerhették meg, illetve kerekasztal-beszélgetések, előadások és vetélkedők várták a diákokat. „Az a célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy a gyerekekbe jó gondolatokat csepegtessünk. Lehet, hogy egy ilyen napon sokkal többet tanulnak, mintha végigülnének több előadást” – magyarázta Krämer Erika, a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményének nevelési igazgatóhelyettese. Szabó Gábor igazgató úgy látja, a tanításon és a gyerekek nevelésén kívül értékeket kell létrehozni, ezért is rendeztek programokat a Cigányság Világnapján. Hozzátette, az iskola mindent megtesz azért, hogy az oda járó diákok ne csak a választott szakmájukra készüljenek fel, hanem a problémákkal megküzdeni tudó, széles látókörű, toleráns és valóban nyitott gondolkodású felnőttekké váljanak.

„Arra szeretnénk rámutatni, hogy közös a múltunk, és ezáltal a jövőnk is” – hangsúlyozta Nagy Mihály. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette, az egész magyar társadalom érdeke a cigányság integrálódása, felzárkózása. A rendezvény legfőbb céljának azt nevezte, hogy a diákság megismerkedhessen a cigányság történelmével, hagyományaival és kultúrájával. Az iskola aulájában Tóth Zoltán roma festő alkotásait, illetve a szegedi telepi cigányság életét megörökítő fotókiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

„A cigányságot sajnos akkor veszik elő, főként az országos médiában, ha valamilyen súlyos bűncselekményről van szó. Itt azonban sokkal mélyebb társadalmi problémáról van szó. Nem szabad elfelejteni, hogy közös a történelmünk és jövőnk is, a kultúránk nem a bűnözi rétegre alapul” – mondta el portálunknak Rafael György. A Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának pártfogó felügyelője emlékeztetett, a hatszáz éve ideérkező cigányság integrálódott, felvették az értékeket, kulturális szokásokat. Az Európa Tanács és az Európai Bizottság roma mediátora cigányság problémái közé sorolta, hogy lassan elvesztik nyelvüket, identitásukat a magyarországi cigányok, ezen a helyzeten kíván segíteni az alsóvárosi roma tanoda, ahol a kultúra ápolása mellett nyelvoktatáson is részt vehetnek az érdeklődők. A Cigányság Világnapján az ott folyó munkát is részletesen megismerhették az iskola diákjai. Rafael György örömmel tért vissza egykori iskolájába, első szakmáját a móravárosiban szerezte. A móravárosi iskolában megtartott rendezvény lényegét abban látja, hogy megmutathatják, milyen is valójában a cigányság.

no images were found

Előző sztori

Nőiesebb irányba mozdul a Magashegyi Underground + VIDEÓ

Következő sztori

Kiderült, milyen Görög Zita szíve + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek